Hyppää pääsisältöön

Saamelaistoimittajat Heli Huovinen ja Aslak Paltto: "Nyt on cool olla saamelainen"

Huovisen ja Palton mielestä kulttuuristaan ylpeät ja tarkat saamelaiset leimataan helposti valittajiksi, vaikka yleisesti saamelainen kulttuuri voi hyvin.

Heli Huovinen ja Aslak Paltto // Kuva: YleX

Viime joulukuussa kohistiin, kun Suomen edustaja Miss Maailma -kilpailussa oli esiintyä pilailupuodin lapinpuvussa. Saamelaispiireissä harkitsematon asuvalinta sai aikaan kritiikkivyöryn.

- Saamelaiskulttuurin loukkaaminen on usein tietämättömyyttä. Ei kukaan varmaankaan tahallaan halua loukata saamelaisia, pohtii Yle Saamen toimittaja Heli Huovinen.

Huovinen vieraili YleX Etusivussa yhdessä juontajakollegansa Aslak Palton kanssa saamelaisten kansallispäivän aattona. Kansallispäivää vietetään tänään lauantaina. Kaksikon mukaan saamelaisuus voi kohuista huolimatta tällä hetkellä hyvin.

- Nyt on cool olla saamelainen. Tilanne on muuttunut valtavasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Rasismi, jota koimme lapsina, on kadonnut, Paltto kertoo.

Kuitenkin saamelaisten tarkkuus omasta kulttuuristaan herättää joskus ihmetystä ja närkästystä.

- Tuntuu, että suomalaiset eivät itse tunne omaa historiaansa kovin hyvin. Sitten kun me haluamme korjata asioita, se otetaan huonosti vastaan. Sanotaan, että mitä te taas nipotatte, Paltto sanoo.

Saamelaisnuorten kulttuuri-identiteetti on vahva

Heli Huovisen mukaan saamelaisnuorten arki eroaa valtaväestön nuorison elämästä. Suurin ero on identiteetissä, joka on saamelaisilla voimakas.

- Me mietimme enemmän juuriamme. Meille on esimerkiksi tärkeää, mitä sukua edustamme, Huovinen sanoo.

Käytännössä kieli ja opiskelumahdollisuudet tekevät saamelaisnuorten elämästä erilaista. Muihin pohjoismaihin ulottuva saamelaishteisö tuntuu enemmän kodilta kuin Etelä-Suomen kaupungit.

- Itse opiskelen Norjassa saameksi ja minulla on paljon ystäviä sekä Ruotsissa että Norjassa, Paltto kertoo.

- Mä taas olen opiskellut Kokkolassa ja sen jälkeen ollut töissä Norjassa. Norja tuntuu enemmän kodilta, koska kulttuuri muistuttaa enemmän kotipaikkaani Inaria, Huovinen selittää.

Huovinen ja Paltto juontavat Yle Saamella Sokerishokki-nimistä nuorille suunnattua ohjelmaa. Kaksikko tuo esiin saamelaista musiikkia ja tarttuu myös yhteiskunnallisiin aiheisiin.

- Olemme vähän kuin saamenkielinen YleX. Olemme aika poliittisesti aktiivisia joka päivä, sillä on paljon aiheita, joihin saamelaisena täytyy tarttua.

Kuuntele Huovisen ja Palton haastattelu.

Lue myös:

Miten iskurepliikit kääntyvät saameksi? Verkkodokumentti selvittää

Suomen Miss Maailma -edustaja ei esiinny pilailupuodin lapinpuvussa – "Tapahtui suuri virhe"

Mitä Suomelle tapahtuisi, jos Lappi itsenäistyisi, keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä?