Hyppää pääsisältöön

Vinoneliöistä virkattu bolero

Vinoneliöistä virkattu bolero.
Vinoneliöistä virkattu bolero. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),vinoneliö

Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

Tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö. Aivan kuten isoäidinneliöistä, vinoneliöistä voi muodostaa loputtomasti erilaisia yhdistelmiä ja luoda uusia herkullisia kuvioita. Jos et haluat tehdä vinoneliöistä juuri boleroa, taio niistä pannulappu, kaulaliina, liivi tai laukku.

Pieni lankakerä ja virkkuukoukku kulkevat helposti mukana, jolloin odotusajat ja matkustusajat voi hyödyntää käsitöihin. Ei aikaakaan, kun olet virkannut monta pientä tilkkua, jotka voit ommella yhteen isoksi ja näyttäväksi työksi. Tähän boleroon voi mainiosti käyttää jämälankoja, ja siinä voi yhdistää erityyppisiä lankoja.

Vinoneliöistä virkattu bolero.
Vinoneliöistä virkattu bolero. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),vinoneliö

Tarvikkeet:
 • mieleisesi värisiä lankoja, voit hyvin käyttää jämälankoja. Lee käytti kolmea erityyppistä lankaa seuraavissa väreissä:
 • vaaleanpunainen
  pinkki
  vaaleanharmaa
  tummanharmaa
  musta

 • virkkuukoukku nro 4
 • sakset ja parsinneula

Virkkauslyhenteet:

kjs = ketjusilmukka
ks = kiinteä silmukka

Vinoneliöistä virkattu bolero.
Vinoneliöistä virkattu bolero. Kuva: Yle/Lee Esselström vinoneliö

Näin virkkaat yhden vinoneliön:
 1. Virkkaa 2 kjs.
 2. Virkkaa 1 ks 2. kjs:aan koukusta, käännä.
 3. Virkkaa 1 kjs, 1 ks ks:aan, 1 ks työn vasempaan reunaan, käännä.
 4. Virkkaa 1 kjs, 1 ks ks:aan, 2 ks ks:aan, käännä.
 5. Jatka näin aloittamalla joka kerros 1 kjs:lla ja lisäämällä joka kerroksen lopussa 1 ks, kunnes kerroksella on 10 ks. Työ näyttää nyt kolmiolta, ja on aika aloittaa kavennukset.
 6. Virkkaa 1 kjs, jätä 1. ks väliin, virkkaa 1 ks 9 seuraavaan ks:aan, käännä.
 7. Virkkaa 1 kjs, jätä 1. ks väliin, virkkaa 1 ks 8 seuraavaan ks:aan, käännä.
 8. Jatka näin kaventamalla joka kerroksen alussa 1 ks, kunnes koukulla on 1 ks.
 9. Katkaise lanka ja vedä langanpää silmukan läpi.
 10. Vinkki! Lee jättää työhön aina pitkän langanpään, jota voi käyttää vinoneliöiden yhdistämiseen, jolloin säästyy aina yksi päättelemisvaihe vinoneliötä kohti.

 11. Pujota aloituslanka parsinneulan silmään. Työnnä neula muutamaan vinoneliön silmukkaan ja palaa seuraavan kerroksen silmukoiden läpi takaisin. Katkaise häntä.
Virkattuja vinoneliöitä.
Virkattuja vinoneliöitä. Kuva: Yle/Lee Esselström virkkaus,Strömsö (tv-ohjelma)

Tähän boleroon tarvitaan 76 vinoneliötä seuraavissa väreissä:
17 mustaa
10 tummanharmaata
12 vaaleanharmaata
13 pinkkiä
23 vaaleanpunaista

Kun jaat vinoneliöt 8 riviin, joista joka toisessa on 10 ja joka toisessa 9 vinoneliötä, bolerosta tulee sopiva S-kokoiselle naiselle. Jos haluat bolerosta isomman, lisää kaksi riviä pystysuunnassa (selkäosa; luvun on oltava parillinen, jotta vinoneliöt voi yhdistää) ja x riviä vaakasuunnassa (hihat). Mittaa oma hartianleveytesi ja laske, montako vinoneliötä tarvitset.

Leen käyttämät kaksi harmaata lankaa olivat hieman paksumpia kuin kolme muuta lankaa, joten hän virkkasi 10 ks:n sijaan vain 9 ks ennen kavennusten aloittamista, jolloin harmaista vinoneliöistä tuli muiden vinoneliöiden kokoisia. Jos käytät eripaksuisia lankoja, kokeile, montako kerrosta tarvitaan, jotta kaikista vinoneliöistä tulee samankokoisia.

Näin teet boleron:

 1. Päättele jokaisen vinoneliön aloituslanka.
 2. Prässää vinoneliöt kevyesti silitysraudalla kostean liinan läpi.
 3. Aseta vinoneliöt 8 riviin ja muodosta niistä itseäsi miellyttävä kuvio. Leen boleroon kului 76 vinoneliötä. Ylimmällä rivillä on 10 vinoneliötä, sitä seuraavalla 9, seuraavalla taas 10 ja niin edelleen. Niskaosasta tulee näyttävä, kun ylimmän rivin kaksi keskimmäistä vinoneliötä ovat samanvärisiä. Aseta selkäosan keskelle eheä rivi, jotta lopputulos näyttää ryhdikkäältä. Leen boleron toisella laidalla on useita mustia vinoneliöitä, ja väritys vaihtuu asteittain vaaleanpunaiseksi toiselle laidalle siirryttäessä.
 4. Yhdistä vinoneliöt jättämiesi langanpäiden avulla. Ompele lyhyehköin luotospistoin sopivan löyhästi, jotta saumoista tulee pitäviä ja joustavia. Päättele langanpäät sitä mukaa kuin olet ommellut saumat.
 5. Prässää työ varovasti. Voit myös kostuttaa ja pingottaa sen ja antaa kuivua.
 6. Taita pitkät sivut vastakkain ja aseta alareunan ensimmäinen tilkku yläreunan kahden ensimmäisen tilkun väliin. Ompele tilkut yhteen V:n muotoisella saumalla.
 7. Toista sama ylä- ja alareunan viimeisille tilkuille. Työn päistä tulee hihat, jonne kädet työnnetään. Loppu jätetään auki, ja siitä tulee boleron selkäosa.
 8. Päättele jäljellä olevat langanpäät.
Virkattuja vinoneliöitä
Virkattuja vinoneliöitä Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),vinoneliö,virkkaus
 • Maalaa raikas taulu suosikkivalokuvastasi

  Tee valokuva-albumisi helmestä huoneen keskipiste.

  Vanhan valokuvan muuttaminen moderniksi maalaukseksi on täysin mahdollista, jos noudatat näitä fiksuja ohjeita.

 • Näin ompelet käsilaukun vanhasta nahkatakista

  Vanhan nahkatakin uusi elämä.

  Vanhat nahkatakit sopivat erinomaisesti käytettäväksi uudelleen. Niitä myydään usein halvalla kirpputoreilla ja käytettyjen tavaroiden liikkeissä, ja ne on suhteellisen helppo pestä. Useimmilla tavallisilla ompelukoneilla pystyy ompelemaan nahkaa, ellei se ole kovin paksua.

Strömsö

 • Suuri kakkutyömaa – leivo korkea kakku

  Näin vältät vinon lopputuloksen.

  Kakun tärkein ominaisuus on, että maistuu hyvältä, mutta juhlapöydässä se saa viedä huomion, olla ylenpalttinen ja loistaa kauneudellaan.

 • Maalaa raikas taulu suosikkivalokuvastasi

  Tee valokuva-albumisi helmestä huoneen keskipiste.

  Vanhan valokuvan muuttaminen moderniksi maalaukseksi on täysin mahdollista, jos noudatat näitä fiksuja ohjeita.

 • Strömsö-lapaset

  Strömsön pitsihuvilan inspiroima kudontaohje.

  Lee sai inspiraation Strömsön huvilan verannan kaidelaudoista ja suunnitteli niiden pohjalta oman lapasmallin. Noudata seuraavaa ohjetta ja neulo itsellesi omat Strömsö-lapaset!

 • Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki

  Helppo ja nopea malli, jonka kokoa muutat helposti.

  Tämä takki on sekä helppo että nopea virkata. Siitä voi tehdä minkä kokoisen tahansa niin, että se sopii nukelle, vauvalle, teini-ikäiselle tai aikuiselle, jos siitä tekee oikein ison.

 • Neulottu lehtikuvioinen myssy

  Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita.

  Neulo myssy, jossa lehtikuvio kasvaa joustimesta ja päättyy myssyn keskiötä koristaviin terälehtiin. Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita ja muodostamaan sileäneuleista kuviota nurin neulotulle pohjalle.

 • Vinoneliöistä virkattu bolero

  Nyt tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö!

  Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

 • Strömsö-kokki Paul Svensson lopettaa 11 vuoden jälkeen

  Paul paljastaa, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.

  Yhdentoista vuoden jälkeen Strömsön keittiössä Paul hakee uusia haasteita. Nyt hän kertoo rakkaista muistoistaan ajastaan Suomessa. Hän paljastaa myös, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.