Hyppää pääsisältöön

Vinoneliöistä virkattu bolero

Vinoneliöistä virkattu bolero.
Vinoneliöistä virkattu bolero. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),vinoneliö

Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

Tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö. Aivan kuten isoäidinneliöistä, vinoneliöistä voi muodostaa loputtomasti erilaisia yhdistelmiä ja luoda uusia herkullisia kuvioita. Jos et haluat tehdä vinoneliöistä juuri boleroa, taio niistä pannulappu, kaulaliina, liivi tai laukku.

Pieni lankakerä ja virkkuukoukku kulkevat helposti mukana, jolloin odotusajat ja matkustusajat voi hyödyntää käsitöihin. Ei aikaakaan, kun olet virkannut monta pientä tilkkua, jotka voit ommella yhteen isoksi ja näyttäväksi työksi. Tähän boleroon voi mainiosti käyttää jämälankoja, ja siinä voi yhdistää erityyppisiä lankoja.

Vinoneliöistä virkattu bolero.
Vinoneliöistä virkattu bolero. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),vinoneliö

Tarvikkeet:
 • mieleisesi värisiä lankoja, voit hyvin käyttää jämälankoja. Lee käytti kolmea erityyppistä lankaa seuraavissa väreissä:
 • vaaleanpunainen
  pinkki
  vaaleanharmaa
  tummanharmaa
  musta

 • virkkuukoukku nro 4
 • sakset ja parsinneula

Virkkauslyhenteet:

kjs = ketjusilmukka
ks = kiinteä silmukka

Vinoneliöistä virkattu bolero.
Vinoneliöistä virkattu bolero. Kuva: Yle/Lee Esselström vinoneliö

Näin virkkaat yhden vinoneliön:
 1. Virkkaa 2 kjs.
 2. Virkkaa 1 ks 2. kjs:aan koukusta, käännä.
 3. Virkkaa 1 kjs, 1 ks ks:aan, 1 ks työn vasempaan reunaan, käännä.
 4. Virkkaa 1 kjs, 1 ks ks:aan, 2 ks ks:aan, käännä.
 5. Jatka näin aloittamalla joka kerros 1 kjs:lla ja lisäämällä joka kerroksen lopussa 1 ks, kunnes kerroksella on 10 ks. Työ näyttää nyt kolmiolta, ja on aika aloittaa kavennukset.
 6. Virkkaa 1 kjs, jätä 1. ks väliin, virkkaa 1 ks 9 seuraavaan ks:aan, käännä.
 7. Virkkaa 1 kjs, jätä 1. ks väliin, virkkaa 1 ks 8 seuraavaan ks:aan, käännä.
 8. Jatka näin kaventamalla joka kerroksen alussa 1 ks, kunnes koukulla on 1 ks.
 9. Katkaise lanka ja vedä langanpää silmukan läpi.
 10. Vinkki! Lee jättää työhön aina pitkän langanpään, jota voi käyttää vinoneliöiden yhdistämiseen, jolloin säästyy aina yksi päättelemisvaihe vinoneliötä kohti.

 11. Pujota aloituslanka parsinneulan silmään. Työnnä neula muutamaan vinoneliön silmukkaan ja palaa seuraavan kerroksen silmukoiden läpi takaisin. Katkaise häntä.
Virkattuja vinoneliöitä.
Virkattuja vinoneliöitä. Kuva: Yle/Lee Esselström virkkaus,Strömsö (tv-ohjelma)

Tähän boleroon tarvitaan 76 vinoneliötä seuraavissa väreissä:
17 mustaa
10 tummanharmaata
12 vaaleanharmaata
13 pinkkiä
23 vaaleanpunaista

Kun jaat vinoneliöt 8 riviin, joista joka toisessa on 10 ja joka toisessa 9 vinoneliötä, bolerosta tulee sopiva S-kokoiselle naiselle. Jos haluat bolerosta isomman, lisää kaksi riviä pystysuunnassa (selkäosa; luvun on oltava parillinen, jotta vinoneliöt voi yhdistää) ja x riviä vaakasuunnassa (hihat). Mittaa oma hartianleveytesi ja laske, montako vinoneliötä tarvitset.

Leen käyttämät kaksi harmaata lankaa olivat hieman paksumpia kuin kolme muuta lankaa, joten hän virkkasi 10 ks:n sijaan vain 9 ks ennen kavennusten aloittamista, jolloin harmaista vinoneliöistä tuli muiden vinoneliöiden kokoisia. Jos käytät eripaksuisia lankoja, kokeile, montako kerrosta tarvitaan, jotta kaikista vinoneliöistä tulee samankokoisia.

Näin teet boleron:

 1. Päättele jokaisen vinoneliön aloituslanka.
 2. Prässää vinoneliöt kevyesti silitysraudalla kostean liinan läpi.
 3. Aseta vinoneliöt 8 riviin ja muodosta niistä itseäsi miellyttävä kuvio. Leen boleroon kului 76 vinoneliötä. Ylimmällä rivillä on 10 vinoneliötä, sitä seuraavalla 9, seuraavalla taas 10 ja niin edelleen. Niskaosasta tulee näyttävä, kun ylimmän rivin kaksi keskimmäistä vinoneliötä ovat samanvärisiä. Aseta selkäosan keskelle eheä rivi, jotta lopputulos näyttää ryhdikkäältä. Leen boleron toisella laidalla on useita mustia vinoneliöitä, ja väritys vaihtuu asteittain vaaleanpunaiseksi toiselle laidalle siirryttäessä.
 4. Yhdistä vinoneliöt jättämiesi langanpäiden avulla. Ompele lyhyehköin luotospistoin sopivan löyhästi, jotta saumoista tulee pitäviä ja joustavia. Päättele langanpäät sitä mukaa kuin olet ommellut saumat.
 5. Prässää työ varovasti. Voit myös kostuttaa ja pingottaa sen ja antaa kuivua.
 6. Taita pitkät sivut vastakkain ja aseta alareunan ensimmäinen tilkku yläreunan kahden ensimmäisen tilkun väliin. Ompele tilkut yhteen V:n muotoisella saumalla.
 7. Toista sama ylä- ja alareunan viimeisille tilkuille. Työn päistä tulee hihat, jonne kädet työnnetään. Loppu jätetään auki, ja siitä tulee boleron selkäosa.
 8. Päättele jäljellä olevat langanpäät.
Virkattuja vinoneliöitä
Virkattuja vinoneliöitä Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),vinoneliö,virkkaus
Kommentit
 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Ompele pehmeä nukke

  Tee itse mukava kaveri.

  Tästä saat ompeluvinkin riippumatta siitä, minkälaisen pehmolelun haluat ommella. Käytä Leen mallia tai piirrä omasi.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa