Hyppää pääsisältöön

Levy-yhtiöpomo ja räppäri Pyhimys: "Vaikeaa olla supernöyrä, kun alkaa olla jo niin paljon vaikutusvaltaa suomalaiseen musiikkiin"

Pyhimys ei ole vain yksi Suomen suosituimmista rap-artisteista. Räppäri toimii myös levy-yhtiö Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkönä.

Pyhimys Blockfesteillä. // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Teflon Brothers, sooloura, Ruger Hauer, tuottaja, sanoittaja, levy-yhtiöpomo. Kaikki edelliset sanat kuvaavat suomiräpin moniottelijaa Mikko "Pyhimys" Kuoppalaa, joka todella on monessa mukana suomalaisessa musiikkibisneksessä.

Tällä hetkellä Pyhimys tekee uraa sekä soolona että kahdessa eri rap-yhtyeessä: bilebändi Teflon Brotherissa ja diipissä Ruger Hauerissa. Lisäksi hän toimii levy-yhtiö Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkönä ja tekee musiikkia myös muiden artistien kanssa.

Räppäri vieraili YleX Bäkkärillä kertomassa, miltä suomalainen musiikkibisnes näyttää sisäpiiriläisen silmissä.

- Uusin trendi ainakin rap-piireissä näyttää olevan, ettei haluta enää perinteisiä levy-yhtiöitä. Esimerkiksi JVG:llä ei ole levy-yhtiön setää sanomassa, minne heidän brändinsä viedään, Pyhimys pohtii.

JVG:tä auttaa tietysti se, että kaksikolla luotsaa omaa levy-yhtiötään PME Recordsia. Myös räppäri Ruudolf on ottanut pesäeroa perinteiseen levy-yhtiömeininkiin perustamalla oman yhtiönsä Lihamyrskyn.

Pyhimyksen mukaan monet artistit eivät kuitenkaan yllä samanlaiseen riippumattomuuteen kuin JVG, eikä niin ole tarkoituksen mukaistakaan. Myös isoilla levy-yhtiöillä on paljon annettavaa artisteille.

- On eri asia, riittäävätkö omat ideat. Itselläni oli ainakin aluksi musiikkialasta vääriä käsityksiä ja ennakkoluuloja. Ajattelin, että levy-yhtiöt vain yrittävät muuttaa artisteja, ja että ne tekevät vain huonoa artistille, Pyhimys sanoo.

Räppäri on kuitenkin löytänyt tiensä suomalaisen musiikkibisneksen ytimeen. Monessa projektissa hääräävä Pyhimys ei osaa määritellä itselleen titteliä, vaikka tietääkin olevansa alalla arvostettu tekijä. Artisti ei jaksa joka kerta vähätellä itseään ja omaa työtään suomalaisille tyypilliseen tapaan.

- On vaikeaa olla aina supernöyrä, kun alkaa olla jo niin paljon vaikutusvaltaa suomalaiseen musiikkiin.

Pyhimys ei vielä osaa sanoa, miltä hänen tulevaisuutensa suomalaisessa musiikissa näyttää.

- Asiat muuttuvat niin nopeasti, että menen päivän kerrallaan. Kun teen tätä fiiliksellä, mitään ei voi pakottaa.

Kuuntele Pyhimyksen vierailu Bäkkärillä. Haastattelu alkaa noin kohdasta 43:30.

Lue myös:

Ruudolfin rap-posse Lihamyrsky kulkee omaa kaistaansa: "Me ei haluta olla varteenotettava levy-yhtiö"

JVG jatkaa paljastuksia: tulossa dokumenttielokuva

#Pämppää, #MadafakinDarra, #JuustoKatolle – näin meemimusiikkia tehdään