Hyppää pääsisältöön

UKK eli usein kysytyt kysymykset

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kokosin yhteen viime aikoina paljon Instagramissa (@ystavanihevonen) ja Snapchatissa (ystavanihevonen) kysyttyjä kysymyksiä. Joukossa on paljon blogia, minua ja hevosiani koskevia kysymyksiä, mutta myös kyssäreitä jotka koskevat hevosten käytöstä ja käsittelyä. Toivottavasti moni saa tästä postauksesta vastauksen!

Ronja ja Adaltro

Kuinka vanha Adaltro on? Rotu? Koulutustausta?
Adaltro on 10-vuotias ruuna. Se on hollannin puoliverinen eli KWPN. Adaltro on 165cm korkea. Adaltro on estesukuinen ja sillä on kilpailtu esteillä 120cm luokissa. Lisäksi sillä on menty pieniä kenttäluokkia ja helppoja koululuokkia.

Mitä tavoitteita sinulla on Adaltron kanssa?
Haluan ehdottomasti kilpailla, mutta minulla ei ole kiire radoille. Yhteistyö on vielä nuorta, ja etenemme hitaasti. Aloitamme kisaamisen varmasti koulusta, ja siitä siirrymme esteille. Toivottavasti pääsemme parin vuoden sisällä myös kenttäkisoihin. Pidemmänajan tähtäin on pärjätä kansallisen tason koululuokissa.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hyppäätkö Allulla?
En ole vielä uskaltanut hypätä! Äitini on hypännyt Adaltrolla ja minä olen mennyt vasta puomeja. En halua pilata hevosen hyppyvarmuutta omalla epävarmuudellani, ja siksi olen pitäytynyt puomeissa. Toivottavasti itsevarmuuteni kohoaa pian ja pääsemme esteille.

Kuka sua valmentaa? Millä tallilla?
Käyn tällä hetkellä Minna Aitta-Ahon valmennuksessa. Adaltro asuu Enjalan tallilla Keravalla.

Voinko tulla ratsastamaan Adaltrolla? Tarvitsetko hoitajaa? Vuokraajaa?
Adaltrolla eivät tällä hetkellä ratsasta muut kuin minä, äitini ja valmentajani. Adaltrolla on myös satunnainen hoitaja, joten lisäkäsiä ei tarvita. ☺

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystävväni hevonen

Ronja ja Mira

Mitä teet työksesi? Missä asut? Kuinka vanha olet?
Olen toimittaja ja kirjailija. Teen myös paljon sosiaaliseen mediaan liittyviä asioita ja Ystäväni hevonen on yksi töistäni. Asun Helsingissä ja täytin juuri 23 vuotta.

Kuinka monta hevosta sulla on?
Minulla on yksi hevonen, Adaltro. Omistan Adaltron yhdessä äitini kanssa. Ennen Adaltroa minulla oli Mira-niminen tamma, joka jouduttiin lopettamaan viime vuonna.

Missä Mira on? Oletko myynyt Miran?
Mira jouduttiin lopettamaan parantumattoman jalkavamman takia viime vuonna.

Kaipaatko Miraa? Oletko unohtanut Miran? Kumpi on parempi, Mira vai Adaltro?
Kaipaan Miraa edelleen niin paljon, että vältän katsomasta kuvia joissa se esiintyy. Luopuminen kuitenkin kuuluu ratsastukseen, ja tiesin lopettamispäivän olevan joskus edessä. En koskaan unohda Miraa, se on jättänyt minuun ikuisen jäljen. En ole kuitenkaan halunnut jäädä suruun makaamaan, vaan lähdin etsimään uutta hevosta pian Miran kuoleman jälkeen.

En halua koskaan verrata Miraa ja Adaltroa toisiinsa. Minusta kahta suhdetta ei voi asettaa vastakkain, eikä Adaltron rakastaminen ole poissa Miran rakastamisesta. Sydämessä on loputtomasti tilaa rakkaudelle, uudelle ja vanhalle.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevosten käyttäytyminen

Miten saan hevosen peräänantoon? Miten saan opetettua hevoselle tempun x ja y?
On mahdotonta neuvoa ratsastuksessa sosiaalisen median välityksellä. En ole myöskään ratsastuksenopettaja tai valmentaja, enkä siksi halua antaa ratsastukseen liittyviä neuvoja. Kaikkialta Suomesta löytyy kyllä päteviä opettajia auttamaan.

Voitko tulla opettamaan minua ratsastamaan?
En ole ratsastuksenopettaja, joten en. Nämä kutsut ovat todella imartelevia, mutta mielestäni opetus kannattaa jättää siihen kouluttautuneille ihmisille.

Minkälainen hevonen sopii minulle?
Oma opettajasi ja valmentajasi osaavat vastata tähän kysymykseen. Ylipäätään hevosen tai vuokrahevosen hankinnassa en miettisi rotua, vaan enemmän koulutustaustaa ja luonnetta. Paino- ja pituusrajoja on myös vaikea antaa, koska ihmisen kuormittavuuteen vaikuttaa myös ratsastustaito. Esimerkiksi vähän pidempi ja taitavampi ratsastaja ei välttämättä ole haitaksi ponille, koska taitava kuski pystyy helpottamana ratsun oloa muuten.

Miksi hevoseni potkii/puree/puree puuta/muuten häiriökäyttäytyy?
Jälleen kerran, on lähes mahdotonta sanoa miksi ja antaa neuvoja. Tilanne tulisi nähdä, enkä ehkä silloinkaan osaisi auttaa. Ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin tarkastaa hevosen terveys vatsasta ja hampaista alkaen, unohtamatta selkää ja kaikki jalkoja. Ongelmatilanteissa apua kannattaa pyytää kokeneelta hevosihmiseltä tai opettajalta.

Mistä tiedän että hevonen luottaa minuun?
Hevonen luottaa sinuun jos se suostuu yhteistyöhön kanssasi. Jos hevonen ei luota sinuun, ei se suostu tekemään mitään kanssasi. Hevosen kiintymyksen taas voi päätellä esimerkiksi siitä, että hevonen rapsuttaa sinua takaisin, tulee vastaan tarhassa ja pyrkii muuten seurustelemaan sinun kanssasi.

Miksi hevoset haluavat hinkata päätään ratsastuksen jälkeen?
Hevonen voi olla hionnut ratsastuksen aikana ja hiki kutittaa suitsien alla. On myös mahdollista, että suitset painavat hevosta ja se reagoi niihin ratsastuksen jälkeen hinkkaamalla. Hevosen on vaikea rapsuttaa itse itseään päästä, joten hevosta voi tilanteessa auttaa rapsuttamalla. Hevonen ei kuitenkaan saisi voimakkaasti hinkata itseään sinua vasten, koska se voi vahingossa olla sinua kohtaan turhan kovakourainen.

Miksi hevoset nuoleskelevat käsiä/karsinan seiniä/vaatteita?
Tähän en tiedä varmaa vastausta! Hevonen voi nuolla kättä hellyydestä, se voi kerjätä herkkuja, tai etsiä suolaa iholta. Hevosten yhteisestä kehonkielestä huolimatta ovat ne aina yksilöitä, joten on vaikea sanoa miksi juuri tietty hevonen nuolee.

Lue lisää hevosen elekielestä!

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.