Hyppää pääsisältöön

6 uutta nimitystä uusperheen sukulaisille

Eroaminen, rakastuminen ja uuden kumppanin löytäminen mullistavat paitsi ihmisen elämän, myös sukulaisverkoston. Nykyisistä tulee entisiä, tuntemattomista sukulaisia. Mutta miksi heitä kutsuttaisiin? Me kysyimme, te vastasitte. Tuloksena on lahja suomen kielelle: uusperheen uusi sukupuu!

Saimme valtavasti ehdotuksia uusiksi sukulaisnimiksi. Puuhun valittiin nämä helmet:

Uusperheen sukupuu, jossa uusia nimityksiä
Uusperheen sukupuu, jossa uusia nimityksiä Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen sukupuu ilman lätkää

Mubbasta riivinrautaan

Tässä eivät ole kuitenkaan läheskään kaikki mainiot ehdotukset. Jos uudesta sukupuustamme ei löydy sinun suuhusi sopivaa nimeä, kurkkaa tästä, löytyykö vielä parempi!

mummon poikaystävä = uuppa, uusiovaari, mupa (mummon pano, ei tarvi kertoa lapsille ;), mumukki, pentti-vaan, paappo, pamukka, valepaapa, vaarikas, papakas, mummies, mubba, uusvaari, bonus-ukki, ukkeli, pappeli, mukki, muusi, jäbä, mummonukko, äijä, nyyri, nyxä-vaari, pikku-ukki, pappuli, mummon nyxä, vaaripuoli, ukko, mummon poikkis, varapappa, ukku, dukki, himovaari, papsi, ukku

vaarin tyttöystävä = muuppa, varamummo, vapa, valemummo, vaarvaimo, vaarinakka, vaarin vaimo, vaarin tyttis, vaarin nyxä, mummopuoli, akka, uusvaimo, uusiomummi, tytsy, pammu, muimo, nonna, maama, mymmeli, murme, mummuska, mummoke, mummokas, mummeli, mumma, matami, mammeli, flikvaar, boonusmumma, bonari, bommo, uusmummi, mummuska, mupsi

exän isä = xappi, varaukki, vaaro, väärässä. ukko, pena, paha x, kääpä, jorma, ixä, hemmo, exappi, ex-appiukkokokelas, eppi, envaari, äksy, papru

exän äiti = exanoppi, varamummi, pirre, mammu, kurppa, kammo, iso paha x, enmummo, enappi, riivinrauta, apokas, akka, mupru

velipuolen äidin uusi mies = yrkä, uusioukko, sivu-ukko, siippari, sekasormus, rohkelikko, puoli-isä. joku tero, hyypiö, eksän nyksä, Nikon varaiskä, ismi, isäkkö

lapsipuoli = lisälapsi, lahjalapsi

Paikka porukassa

Kyselyssämme moni ehdotti, että uusia sukulaisia olisi kenties helpointa kutsua ihan etunimellä. Näin voi ehdottomasti tehdä! Toisaalta, sanoilla on väliä.

Moni haluaisi hankkiutua eroon ex-etuliitteestä ja puoli-päätteestä. Lastensatujen sanastoista tuttu äitipuoli on sävyltään - no - ikävänlainen. Velipuolesta puhuminen voi tuntua hassulta, jos hän on tunnetasolla olla ihan kokonainen lähiomainen. Myös pitkät rimpsut kuten velipuolen äidin uusi miesystävä ovat hankalia.

Perheen ja sukulaisten nimet ovat suomen kielen vanhimpia sanoja. Meille on aina ollut tärkeää tietää ja tuntea paikkamme porukassa. Ydinperheen ja -suvun jäseniä kuvaavat nimitykset ovat edelleen kovassa käytössä. Sukulaisnimi tuo oman erityisen merkityksen ihmissuhteelle. Siksi myös useimmat uusperheissä elävät toivovat sanoja, joilla he kutsuisivat itseään ja läheisiään.

Ei siis ihme, että uusia sanoja kaivataan.

Lisää ohjelmasta

Farkkuja roikkuu pyykkinarulla
Farkkuja roikkuu pyykkinarulla Kuva: Freeimages farkut
Paperinukke, joka kuvaa naista paholaisena.
Paperinukke, joka kuvaa naista paholaisena. Kuva: Freeimages paholainen
Varo myrkyllistä exää!
Varo myrkyllistä exää! Kuva: YLE; symbolit: freeimages.com/malkowitch marja hintikka live,Eve Mantu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.