Hyppää pääsisältöön

7 hirviö-exää esittelyssä - löydätkö omasi?

Varo myrkyllistä exää!
Uusperhe-kyselymme lopputulos: vaikeinta on suhteet ex-puolisoihin. Varo myrkyllistä exää! Kuva: YLE; symbolit: freeimages.com/malkowitch marja hintikka live,Eve Mantu

Uusperhe voi rakentua luontevasti ja kauniisti, jos osapuolet ovat sovussa. Joskus puolison mukana elämään tulee kuitenkin joukko hankalia ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa, jotta uusi onni murenisi. Pahin kaikista on hirviö-exä, joita MHL:n kyselyssä löytyi seitsemää eri tyyppiä.

Raivopää uhkailija -teksti
Raivopää uhkailija -teksti marja hintikka live,Eve Mantu

Kiristäjä-exällä on ässä hihassa, eikä hän kainostele sen vilauttelua. Tottele, tai vien lapset.

Exä julistaa: aion pilata teidän elämän ja tehdä siitä mahdollisimman vaikeaa.

Suhde miehen exään on mahdoton, jatkuvaa huorittelua vielä 10 vuoden jälkeen. Mies on täysin voimaton exän oikuille, kiristykselle ja uhkailulle.

Jos exillä on tavoitteena tuhota suhde hinnalla millä hyvänsä, on heillä siihen hyvät aseet käytössään. Aina voi vedota lapsiin.

Joka kerta kun yrittää ottaa puheeksi jonkin asian, josta pitäisi keskustella, lähivanhempi vetää herneet nenään ja uhkaa yksinhuoltajuudella.

Katkera sabotööri -teksti
Katkera sabotööri -teksti marja hintikka live,Eve Mantu

Aavistaa milloin uusparilla on lemmekkäitä suunnitelmia, ja laukaisee torpedon.

Aina joku kolmas osapuoli vaikuttaa sinun elämääsi (siis puolisosi ex). Milloin voit pitää lomaa, millä kokoonpanolla, milloin saat lapsivapaan viikonlopun, missä vietät joulun, noin vaikka alkuun.

Lastensuojeluilmoituksia ja uuden pariskunnan lemmen sabotointia. Anopinkin voi värvätä terroristiksi mukaan.

Jos miehen eksä lennätettäisiin omalle planeetalle, saisimme elää rauhassa.

Mykkä mörkö -teksti
Mykkä mörkö -teksti marja hintikka live,Eve Mantu

Murjottamisen mestari huokuu äänetöntä vihaa. Hän ei katso silmiin, ja ehkä hyvä niin.

Lasten kanssa kaikki sujuu kivasti, viihtyvät meillä ollessaan ja porukalla meillä on aina tosi kivaa. Ainoa mörkö on lasten äiti, joka ei suostu edes kommunikoimaan lasten isän saati minun kanssa. Lapset palautetaan vaivihkaa ovenraosta, ettei tarvitse nähdä.

Asioissa joustaminen, sopiminen tai muutokset ei onnistu. Meidän puolesta voisimme olla hyvässäkin yhteisymmärryksessä ja yhteistyössä, mutta lasten äiti on pirun hankala ja katkera.

Vaikeinta on lasten katkeroitunut ja elämäänsä vittuuntunut äiti, jolle kaikki on ongelma, iso tai tosi iso.

Pyhä synnyttäjä -teksti
Pyhä synnyttäjä -teksti marja hintikka live,Eve Mantu

Täydellisten lastensa ainoa oikea äiti, joka tietää kaiken parhaiten - kurarukkasista nukkumaanmenoaikoihin.

Satelliitti-äiti sählää elämässämme jatkuvasti: milloin minkäkin asian takia: "Ulkona on pakkasta, laitathan lapselle toppahanskat kouluun lähtiessä".

Kelpaan pyykkimuijaksi ja syntipukiksi, en muuksi.

En ole ex-rouvan lastenhoitaja, jota haukutaan takanapäin!

Puolison lasten äiti on päättänyt, että minä olen se paha äitipuoli.

Itsekäs kieputtaja -teksti
Itsekäs kieputtaja -teksti marja hintikka live,Eve Mantu

Lonkeroituu uusperheen arkeen ja juhlaan. Kieputtaa ja pomottaa entistä miestään.

Eksä ei osallistu lapsen kuluihin, vaikka saa lapsilisän. Me maksamme kaikki isot hankinnat, harrastukset ja kampaajat.

Ei osaa päästää irti miehestä, vaan tarvitsee tätä edelleen joka ikiseen pieneen asiaan. Yrittää pomottaa, eikä suostu ymmärtämään sitä, ettei hallinnoi lapsiaan näiden ollessa heidän isänsä luona.

Jatkuvaa huoltokiusaamista ja lapsen vieraannuttamista. Mieheni on lapselleen 4-5 viikon välein kuuden tunnin ajan se kiva ja hassu isi. Normaalia yhteyttä lapseen ei ole ollut vuosiin. En tule koskaan ymmärtämään hänen tarkoitusperiään.

Lasten myrkyttäjä -teksti
Lasten myrkyttäjä -teksti marja hintikka live,Eve Mantu

Juuri kun olet saanut uuden perheen kaikki jäsenet puhaltamaan yhteiseen hiileen, exä kusee siihen.

On erittäin vaikea pitää isän tai äidin uudesta puolisosta, jos toinen biologinen vanhempi edes rivien välissä antaa ymmärtää, ettei tästä pidä. Lapset ovat fiksuja ja vaistoavat tämän kyllä. Biologinen vanhempi panee siis lapsensa kärsimään kahden tulen välissä, oman itsekkyytensä takia. Se on surullista katseltavaa ja uskon, että tähän moni hyvinkin alkanut uusperhekuvio lopulta kaatuu.

Se lasten äiti. Manipuloi lapsia isää ja sen uutta puolisoa vastaan. Hankaloittaa kaikkea, pomottaa, vaatii, määräilee, mustamaalaa jne.

Ulkopuolinen "häirintä" kaikella mahdollisella tavalla. Etävanhemmilleen lojaalit lapset eivät anna itselleen lupaa sopeutua. Uusperheen arki ja toisen aikuisen arkiluonne ja -tavat pääsi sittenkin yllättämään.

Bioäiti tekee kaikkensa tuhotakseen uusperheen. Manipuloi lastaan jatkuvasti, mm. "Se ei ole sun äiti, ei tarvi totella" -lause usein käytössä.

Kalenterin kaaosterroristi -teksti
Kalenterin kaaosterroristi -teksti marja hintikka live,Eve Mantu

Sovittujen aikataulujen sössiminen on tehokas tapa käyttää valtaa. Elämän exceltaulukoissa konttaaminen vie mehut sitkeimmältäkin uusperheen vanhemmalta.

Perheessä pyörii taustalla kolmas aikuinen, joka saa vesitettyä niin lomat kuin juhlatkin.

Uusperhe-elämä on jatkuvaa aaltoliikettä. Juuri, kun kaikki tuntuu olevan tasaista ja tavallista, jokin keikauttaa venettä. Se voi tulla käytännössä täydellisesti oman vaikutusalueen ulkopuolelta: jos esimerkiksi puolison eksä tapaa uuden ihanan ihmisen, jolla sattuu olemaan pari lasta, mutta joiden viikonloppuvierailurytmi ei sovikaan eksän lasten rytmeihin, alkaa rumba: kuka muuttaa rytmiään? Jos eksä muuttaa rytmiä, muuttuu rytmi myös omassa kodissasi. Ja jos puolison lasten viikonloppurytmi muuttuu, se voi aiheuttaa ongelmia omien lasten viikonloppurytmin kanssa. Lisämausteena oman eksän uuden puolison eksä, joka ei suostu vaihtamaan viikonloppuvierailujen rytmiä.

Menitkö sekaisin lukiessasi tätä? Jos et mennyt, olet luultavasti itse uusperheellinen ja huomaat nyökytteleväsi ymmärtäväisesti.

P.S. Kyselymme mukaan fiksujen suhteiden ylläpitäminen entisten puolisoiden kanssa on vaikeinta uusperhekuviossa.

Mikä on vaikeinta uusperhe-elämässä? Taulukko kertoo.
Mikä on vaikeinta uusperhe-elämässä? Taulukko kertoo. Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen marja hintikka live

Varoitussymbolit: freeimages.com/malkowitch

Lisää ohjelmasta

Farkkuja roikkuu pyykkinarulla
Farkkuja roikkuu pyykkinarulla Kuva: Freeimages farkut
Paperinukke, joka kuvaa naista paholaisena.
Paperinukke, joka kuvaa naista paholaisena. Kuva: Freeimages paholainen
Käsin piirretty sukupuu, jossa uusia sanoja uusperheiden uusille sukulaisille.
Käsin piirretty sukupuu, jossa uusia sanoja uusperheiden uusille sukulaisille. Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen sukupuu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.