Hyppää pääsisältöön

”Kyse on minun terveydestäni”

Kilpirauhassairaudet vaivaavat yhä useampia suomalaisia. Noin 300 000 henkilöä käyttää lääkkeitä kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi. Määrä on vuosikymmenessä kaksinkertaistunut. Useimpiin sairastuneisiin lääkkeet tepsivät, mutta eivät kaikkiin.

Uuskaarlebyssä asuvaa Katarina Liljeqvistiä on 18-vuotiaasta saakka vaivannut joko kilpirauhasen liiallinen tai vajavainen toiminta. Vuonna 2010 hänen kilpirauhasensa poistettiin ja hänelle määrättiin thyroxin-nimistä lääkettä. Se aiheutti kuitenkin pahoinvointia.

”Väsyin suunnattomasti, vartalooni kertyi nestettä ja painoni nousi. Menetin myös ruokahaluni ja janoisuuteni”, Liljeqvist sanoo Spotlight-ohjelmassa ”Laiska ja lihava vai sairas?”

Liljeqvist hakeutui Leena Furubackan vastaanotolle Kronobyhyn. Tutkimusten jälkeen he päättivät ryhtyä kokeilemaan lääkeainetta, jota valmistetaan sian kilpirauhasesta. ”Teemme hoitokokeiluja. Joillakin kerroilla on tullut takapakkia, mutta useimmat ovat kertoneet saaneensa elämänsä uudelleen käyntiin”, Furubacka sanoo.

Kilpirauhaslääkitys on kuitenkin ristiriitainen asia. sitä pidetään kalliina ja epäluotettavana. Se on kuitenkin laillista ja siihen voi saada erikoisluvan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Sen sijaan sosiaali- ja terveysalan lupa- valvontavirasto Valvira on viime vuosina tutkinut kymmenkuntaa lääkäriä, jotka ovat määränneet sian kilpirauhasesta tehtyä lääkettä. Tutkimuksissa on selvitelty ovatko lääkärit tutkineet ja seuranneet potilaitaan puutteellisesti. Osa potilaista on myös saanut rytmihäiriöitä.

Furubacka sai Valviralta varoituksen vuonna 2014. ”Miltään muulta potilasryhmältä ei oteta niin monia näytteitä kuin kilpirauhaspotilailta eivätkä minun potilaani ole joutuneet sairaalahoitoon rytmihäiriöiden tai muiden vaaratilanteiden vuoksi”, Furubacka sanoo.

Katarina Liljeqvist on voinut paremmin aloitettuaan lääkityksen. ”Sain aineenvaihduntani jälleen käyntiin ja olen ollut taas janoinen, paino on alentunut. Olen pirteämpi. Olen täällä taas.”

Toimittajana Louise Bergman

Kommentit