Hyppää pääsisältöön

Melankolia, maailmanloppu ja Lars von Trier Teemalauantaissa 13.2.

Kirsten Dunst Lars von Trierin elokuvassa Melankolia.
Maailmanlopun morsian? Kirsten Dunst elokuvassa Melankolia. Kirsten Dunst Lars von Trierin elokuvassa Melankolia. lars von trier,Teemalauantai

“It’s the end of the world as we know it – and I feel fine!”
Teemalauantaissa Lars von Trierin komea elokuva Melankolia sekä puhetta melankoliasta.

Ikuisen provokaattorin Lars von Trierin seestynein elokuva Melankolia kertoo maailmanlopusta. Lähtötilanne on yksinkertaisen tyrmäävä: sininen planeetta nimeltä Melankolia lähestyy uhkaavasti maapalloa. Mutta koska kyseessä ei ole katastrofielokuva vaan elokuva masennuksesta, tarina ei kierry maapallon pelastamisyritysten ympärille. Maailmanloppu on vääjäämätön.

Komea "taidescifi-elokuva" alkaa suoraan absoluuttisesta lopusta: maailma tuhoutuu melkein sietämättömän kauniina kuvina, Richard Wagnerin melankolis-mahtipontisen Tristanin ja Isolden säestyksellä. Siitä elokuva kiertyy taaksepäin, masentuneen nuoren naisen kaoottisiin seurapiirihäihin ja Maata lähestyvään outoon planeettaan.

Melankolia sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 2011. Lars von Trier lähti festivaalilta kotiin natsisyytökset niskassaan, mutta pääosaa esittänyt Kirsten Dunst sai kotiin viemisiksi festivaalin parhaan naisnäyttelijän palkinnon.

Alexander Skarsgård, Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland ja Charlotte Gainsbourg Lars von Trierin elokuvassa Melankolia.
Alexander Skarsgård, Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland ja Charlotte Gainsbourg. Alexander Skarsgård, Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland ja Charlotte Gainsbourg Lars von Trierin elokuvassa Melankolia. charlotte gainsbourg,Teemalauantai

Elokuvan pääosia, sisaruksia Justine ja Claire, näyttelevät Kirsten Dunst ja Charlotte Gainsbourg. Muissa tärkeissä osissa nähdään Alexander Skarsgård, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, John Hurt, Stellan Skarsgård, Udo Kier ja Jesper Christensen. Melankolian kuvasi Manuel Alberto Claro, joka jatkoi yhteistyötä Trierin kanssa Nymfomaanissa.

Trier pakotti ihmiset katsomaan masennusta suoraan silmiin ja teki ensimmäistä kertaa selväksi, miltä syvä depressio tuntuu."― Timo Vuorensola

Ennen elokuvaa esitetään Teeman elokuvafestivaalille 2013 tehty Festivaalipuhetta-sarjan jakso, jossa Melankoliasta, Lars von Trieristä, masennuksesta, maailmanlopusta, scifistä ja Udo Kieristä puhuvat elokuvaohjaajat Timo Vuorensola, Jan Forsström ja Katja Gauriloff sekä toimittaja Jyrki "Njassa" Jantunen.

Tämähän on lapsen fantasia: mulla on niin paha olo, että nyt mä vaan toivon että kaikki räjähtäis ja kaikki kuolis.― Jan Forsström

Elokuvan jälkeen nähdään Tanskan television tuottama ohjelma Lars von Trierin vieraana. Tv-toimittaja Martin Krasnik sai marraskuussa 2014 harvinaisen kutsun Trierin kotiin. Lopputuloksena oli 45 minuuttia kestävä avomielinen haastatteluohjelma. Trier ja Krasnik keskustelevat muun muassa alkoholismista, uskonnosta, peloista ja ahdistuksesta. David Bowiestakin puhutaan, ja ohjelma alkaa ja päättyy Jean Genien sävelin.

Lars von Trier avaa oven toimittaja Martin Krasnikille. Kuvakaappaus tv-ohjelmasta (trailerista) Lars von Trierin vieraana.
Lars von Trier avaa kotinsa oven toimittaja Martin Krasnikille. Lars von Trier avaa oven toimittaja Martin Krasnikille. Kuvakaappaus tv-ohjelmasta (trailerista) Lars von Trierin vieraana. Lars von Trier,lars von trier,Teemalauantai

Teemalauantai 13.2.

  • 21.00 Festivaalipuhetta: Melankoliasta. Toimittaja Kati Sinisalo, Teeman elokuvafestivaali 2013.
  • 21.08 Melankolia (Melancholia), Tanska 2011. Ohjaus Lars von Trier. Pääosissa Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgård, Charlotte Rampling, John Hurt, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Jesper Christensen. (12)
  • 23.19 Lars von Trierin vieraana (En invitation fra Lars von Trier), Tanska 2015.
Kirsten Dunst Lars von Trierin elokuvassa Melankolia.
Melankolia alkaa kuvilla maailmanlopusta. Pääosassa Kirsten Dunst. Kirsten Dunst Lars von Trierin elokuvassa Melankolia. lars von trier,Teemalauantai
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa