Hyppää pääsisältöön

Murhaoikeudenkäynti ja seksivideo nostivat perheen kansainväliseen julkisuuteen – ansaitsevatko Kardashianit saamansa huomion?

Kardashianeja moititaan tyrkyiksi ja pinnallisiksi. Silti heitä on seurattu tv:ssä jo 11 tuotantokauden ajan.

Kris Jenner, Kim Kardashian, Kendall Jenner, Khloe Kardashian ja Kylie Jenner. // Kuva: EPA / Justin Lane, Michael Nelson, Paul Buck

Millainen ihminen luo omaa nimeään kantavan emoji-malliston?

Kuka päästää kuvausryhmän kuvaamaan kauneusleikkauksia, jotka ottaa tyttärensä kohuhäitä varten?

Miksi poseerata pylly paljaana Instagramissa, jos tiliä seuraa miljoonia ihmisiä?

Näiden kysymysten äärelle on ihmiset ympäri maailmaa johdatellut kalifornialainen Kardashianin perhe. Vaikka ei olisi ikinä katsonut Kardashieneista ja Jennereistä kertovaa tosi-tv-ohjelmaa Keeping Up With The Kardashians (suomeksi Rikkaat Kardashianit), on monta muutakin tapaa altistua Kardashieneille. Esimerkiksi:

• Suomessakin iltapäivälehdet uutisoivat, kun joku Kardashian päivittää Instagramiin uuden peppukuvan.

• Kardashianit ovat verkostoituneet niin hyvin muuhun Hollywood-kermaan, että he ovat tuttu näky punaisilla matoilla siinä missä näyttelijät ja artistitkin.

• Vaikka ei lukisi iltapäivälehtiä, monet Kardashienien some-päivityksistä lähtevät leviämään kulovalkean tavoin ja todennäköisesti silloin tällöin lävähtävät sinunkin eteesi.

• Kardashianeista on tullut niin keskeinen osa popkulttuurin sanastoa, että heihin viitataan jatkuvasti Saturday Night Liven ja Simpsonien tapaisissa satiiriohjelmissa.

Kardashian-Jennerit ovat kansainvälisiä julkkiksia, mutta on hankalaa sanoa, mitä he varsinaisesti tekevät. Mikä on esimerkiksi Kim Kardashianin ammatti tai erityinen osaaminen, jonka takia hänen tekemisistään ollaan kiinnostuneita myös Suomessa? Mitä Kendall Jenner muka osaa niin hyvin, jotta hänen some-päivityksistään kannattaisi kiinnostua?

Juuri näitä kysymyksiä Kardashianeista esitetään, ja yleensä aika kriittiseen sävyyn. On älykästä ja tiedostavaa moittia Kardashian-tyyppistä julkisuutta, koska se vaikuttaa ansaitsemattomalta, pinnalliselta ja tyhjänpäiväiseltä.

O. J. Simpsonin oikeudenkäynti nosti perheen esiin

Kardashianin-Jennerin dynastia on neljän sukupolven kokonaisuus, jonka toimitusjohtajana häärii Kris Jenner. Kris ei ole perheen suurin julkkis, mutta tietyllä tavalla koko kardashianismi on hänen luomustaan.

Kris Jenner, omaa sukuaan Houghton, meni lakimies Robert Kardashianin kanssa naimisiin 1970-luvulla. Heille syntyi neljä lasta: Kourtney, Kim, Khloé ja Rob. Isä Robert Kardashian menestyi hyvin bisneksissään, mutta tuskin perheestä olisi tullut erityisen kiinnostavaa, ellei O. J. Simpsonin ex-vaimoa ja tämän miespuolista ystävää olisi löydetty kuolleina losangelesilaisesta asunnosta vuonna 1994.

Valtavasti mediahuomiota saanut oikeudenkäynti nosti julkisuuteen myös isä-Kardashianin, joka oli oikeudenkäynnissä mukana puolustamassa Simpsonia murhasyytteiltä. Simpson muun muassa asui Kardashianien luona tovin murhaskandaalin aikana.

O. J. Simpson todettiin syyttömäksi, mutta kului vielä yli kymmenen vuotta, ennen kuin Keeping Up With The Kardashians alkoi vuonna 2007.

Seksivideo sinetöi julkkisaseman

2000-luvun taitteessa Robertin ja Krisin tyttäret alkoivat esiintyä julkisuudessa enemmän ja enemmän. Kim Kardashian esimerkiksi ystävystyi Paris Hiltonin kanssa ja ryhtyi Lindsay Lohanin stylistiksi ja personal shopperiksi. Tämä oli kuitenkin pientä näpertelyä ja korkeintaan B-listan julkisuutta verrattuna siihen, millaisen huomion kohteena perhe nykyään on.

Merkittävin sysäys Kardashianien jättijulkisuudelle tuli vuonna 2007 tietenkin seksin avittamana. Tuon vuoden helmikuussa julkisuuteen vuoti Kim Kardashianin ja räppäri Ray J:n seksivideo.

Hetki oli koittanut Kardashianeille. Kimin äiti Kris oli tiettävästi jo ennen tätä ideoinut perheestään tosi-tv-sarjaa. On kuitenkin arveltu, että seksivideon aiheuttama kohu sai lopulta E!-viihdekanavan pomot pitämään perhettä oman realityn arvoisena.

Kardashian-imperiumi laajenee

Keeping Up With The Kardashians esitteli tv-katsojille rikkaan ja pinnallisen kalifornialaisen Kardashianien ja Jennereiden uusperheen. Kris ja Robert Kardashian olivat eronneet 1990-luvun alkupuolella, ja Kris oli mennyt naimisiin 1970-luvun urheilijatähti Bruce Jennerin kanssa. Myös heidän tyttärensä Kendall ja Kylie ovat mukana ohjelmassa.

Katsojamenestykseksi osoittautunut ohjelma on saanut kriitikoilta alusta lähtien nyrpeän vastaanoton. Sitä on pidetty kummallisena näytelmänä hemmotelluista ja julkisuudenkipeistä ihmisistä, oikuttelevista perheenjäsenistä ja överin materialistisesta elämäntyylistä. Keeping Up With The Kardashians ei nosta esiin hyveitä vaan luottaa siihen, että yleisöä kiinnostaa rikkaiden ihmisten skandaalinkäryinen huomiohakuisuus.

Ja näyttähän se kiinnostavan. Ohjelmasta on tehty jo 11 tuotantokautta, ja samalla Kardashianien imperiumi on laajentunut esimerkiksi mobiilipeleihin, mainostamiseen ja muotiin. Ohjelman ohella Kardashianit ja Jennerit ovat erittäin seurattuja sosiaalisessa mediassa, ja heillä on merkittävää kaupallista vaikutusvaltaa. Upporikas perhe tienaa miljoonia sillä, että he suosittelevat tuotteita seuraajilleen ja vilauttavat brändejä tv-ohjelmassa, ja mainostajat maksavat.

Ohjelma peilaa nykyaikaa

Kardashianit on helppo tuomita roskajulkkiksiksi, ja niin moni tekeekin. Silti Keeping Up With The Kardashians antaa 2010-luvun ihmisille myös paljon tarttumapintaa. Perhe, työ, ulkonäkö, raha, ihmissuhteet ja imago ovat läsnä meidän kaikkien elämässä.

Teemat eivät ole pelkästään inhottavia ja epähumaaneja, vaan sarjassa on käsitelty esimerkiksi uranaisen asemaa ja Bruce Jennerin sukupuolen korjausta miehestä naiseksi. Hänen nimensä on nykyään Caitlyn Jenner.

Kardashian-saaga on kuin vääristynyt peili, jonka eteen nykyaika on astunut: kuva ei ole aivan tuttu tai todellinen, mutta ei peiliä voi syyttääkään siitä, mitä sieltä näkee. Kardashianit eivät taida olla ainoita nykyajan ihmisiä, jotka ovat huomiohakuisia ja materialistisia.

Lue myös:

Kim Kardashianin emojit nousivat latauslistan kärkeen – kuvasto keskittyy kurveihin ja luksustuotteisiin

Kanye West osallistui American Idolin koelauluihin

Kim Kardashianin mekko syttyi tuleen, Pharrell Williams pelasti