Hyppää pääsisältöön

Mykkäelokuva elää ja soi hyvin 2010-luvulla, todistavat The Artist ja Lumikki – Teemalauantai 20.2.

The Artist (2011). Kuvassa Jean Dujardin ja Bérénice Bejo.
Mykkää muttei äänetöntä: Jean Dujardin ja Bérénice Bejo. The Artist (2011). Kuvassa Jean Dujardin ja Bérénice Bejo. The Artist (2011 film),mykkäelokuvat,Teemalauantai,oscar-voittaja

Teemalauantaissa nähdään kaksi viime vuosien menestyneintä mykkäelokuvaa: tärkeimmät Oscarit vuonna 2012 voittanut romanttinen komedia The Artist ja espanjalainen aikuisten satu Blancanieves eli Lumikki.

Historian hämäriin unohdetuksi luultu mykkäelokuva elää jännittävää taiteellista kukoistuskautta 2010-luvulla. Nimi mykkäelokuva on toki kovin harhaanjohtava, sillä nämä uudet elokuvat ovat myös korvia hivelevää elävän kuvan taidetta, täynnä musiikkia.

Teemalauantaissa esitetään kaksi viime vuosien menestyneimpiin kuuluvaa "mykkäelokuvaa": ranskalainen The Artist ja espanjalainen Blancanieves eli Lumikki. Molemmat ovat mustavalkoisia ja läpisävellettyjä mykkäelokuvia. Elokuvallisen tyylinsä ne lainaavat aikakaudelta, josta ne kertovat: 1920-luvun lopun Hollywoodista ja 1920-luvun Andalusiasta. Siksi ne ovat myös hyvin erilaisia: traagisine sävyineenkin The Artist on kepeä, optimistinen ja romanttinen komedia; Lumikki on erotiikkaa, kuolemaa, kauhua ja mustaa huumoria nautiskellen annosteleva aikuisten satu.

John Goodman näyttelee studiopomoa viisi Oscaria vuonna 2012 voittaneessa elokuvassa The Artist.
John Goodman on studiopomo elokuvassa The Artist. John Goodman näyttelee studiopomoa viisi Oscaria vuonna 2012 voittaneessa elokuvassa The Artist. John Goodman,The Artist (2011 film),oscar-voittaja,Teemalauantai

Illan avaa ranskalaisen Michel Hazanaviciusin ohjaama ja käsikirjoittama The Artist. Elokuva keräsi vuoden 2012 Oscar-gaalassa peräti viisi Oscar-palkintoa, muun muassa kolme tärkeintä – paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa – mikä on melkoinen saavutus ranskalaiselta mustavalkoiselta mykkäelokuvalta. Se teki monella tapaa Oscar-historiaa, muun muassa voittamalla Oscareita ensimmäisenä mykkäelokuvana sitten vuoden 1929 eli aivan ensimmäisen Oscar-gaalan!

The Artist kertoo kahden elokuvatähden myötä- ja vastamäistä 1920-30-lukujen vaihteen Hollywoodissa, kun äänielokuva tekee tuloaan. Pääosia näyttelevät Jean Dujardin, Bérénice Bejo ja Uggie-koira. Dujardin on mykän elokuvan tähti George Valentin, Bejo äänielokuvan nouseva tähti Peppy Miller. Muissa rooleissa nähdään muun muassa John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller ja Malcolm McDowell.

Elokuvan musiikin sävelsi Ludovic Bource, mustavalkokuvauksesta vastasi Guillaume Schiffman, hekin molemmat Oscarin arvoisesti. Jackrussellinterrieri Uggie voitti roolistaan koiramaailmassa arvostetun Palm Dog -palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla 2011.

Lumikki (Blancanieves)
Macarena García on Lumikki. Lumikki (Blancanieves) lumikki

Illan toinen mustavalkoinen mykkäelokuva on Pablo Bergerin ohjaama, musiikin täyttämä goottisatu Lumikki vuodelta 2012. Se on upea, tyylitelty versio Grimmin veljesten sadusta. Hurjan draaman ympäristönä ovat nyt 1920-luvun Andalusian härkätaisteluareenat.

Mukana on kuusi kääpiötä, jännitystä, gotiikkaa, kauhua, erotiikkaa ja huumoria. Matadorin tytär päätyy julman äitipuolen kasvatettavaksi ja lopulta kääpiöiden huomaan. Tässä tarinassa kääpiötkin ovat markkinoita kiertäviä härkätaistelijoita.

Pääosaa, härkätaistelijaksi ryhtyvää Lumikkia esittää Macarena García. Maribel Verdú on paha äitipuoli, Daniel Giménez Cacho isä ja Ángela Molina isoäiti.

Lumikki, ohjaus Pablo Berger. Kuvassa nuorta Lumikkia esittävä Sofía Oria.
Nuorta Lumikkia esittää Sofía Oria. Lumikki, ohjaus Pablo Berger. Kuvassa nuorta Lumikkia esittävä Sofía Oria. mykkäelokuva,Teemalauantai

Läpisävelletyn elokuvan musiikki ansaitsee erityismaininnan: Alfonso Vilallongan luoma score-musiikki yhdistelee komeasti orkesterimusiikkia muun muassa andalusialaisiin rytmeihin.

Elokuva voitti Espanjassa kymmenen Goyaa, maan tärkeintä elokuvapalkintoa. Palkintojen joukossa olivat muun muassa paras elokuva, paras käsikirjoitus, naispääosa, puvustus ja musiikki.

Pablo Berger uskoo, että moderneja mykkäelokuvia tulee The Artistin ja Lumikin menestyksen innoittamana lisää, mutta tärkeintä on, että ne muistuttavat siitä mitä elokuva on: liikkuvia kuvia, ei puhuvia kuvia. "Talking pictures – mikä kammottava termi", Berger totesi The Guardianin haastattelussa.

Kuvallisessa ilmaisussaan Lumikki kunnioittaa kauniisti ja omaperäisesti elävän kuvan perinteitä. Bergerin mukaan se on "rakkauskirje eurooppalaiselle, erityisesti ranskalaiselle mykkäelokuvalle".

Ruutukaappaus trailerista: kuva elokuvasta The Artist. 2010-luvun mykkäelokuvalle omistettu Teemalauantai.
Ruutukaappaus trailerista: kuva elokuvasta The Artist. 2010-luvun mykkäelokuvalle omistettu Teemalauantai. Teemalauantai,mykkäelokuva
Kuvakaappaus Teemalauantain trailerista. Kuvassa kääpiöitä elokuvassa Lumikki (Blancanieves).
Kuvakaappaus Teemalauantain trailerista. Kuvassa kääpiöitä elokuvassa Lumikki (Blancanieves). Teemalauantai,blancanieves

Teemalauantai 20.2.

  • Klo 21.00 The Artist, Ranska 2011. Ohjaus Michel Hazanavicius. Pääosissa Jean Dujardin, Bérénice Bejo, Uggie-koira.
  • Klo 22.37 Lumikki (Blancanieves), Espanja/Ranska/Belgia 2012. Ohjaus Pablo Berger. Pääosissa Macarena García, Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Ángela Molina. Musiikki Alfonso Vilallonga.

The Artist sai tv-ensi-iltansa Oscar-gaalaa edeltäneessä Teemalauantaissa 1.3.2014. Lumikki sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2014.


Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa