Hyppää pääsisältöön

Nuoret työttömät jäävät ilman apua

Yhä useampi nuori on työtön ja työttömyys pitkittyy. Samaan aikaan hallitus leikkaa työllistämismäärärahoja ja työttömät ohjataan hoitamaan asiansa verkon kautta. Koulutetut nuoret työttömät eivät saa apua työvoimaviranomaisilta.

Yli vuoden työttömänä olleita nuoria on nyt seitsenkertainen määrä verrattuna vuoteen 2008. Raaseporissa asuva 22-vuotias Sarah Söderholm on yksi heistä. Hän ehti olla vuoden töissä valmistuttuaan merkonomi-kirjanpitäjäksi, mutta jäi sitten työttömäksi.

”TE-toimisto on auki vain kaksi päivää viikossa. Silloinkaan paikan päällä ei saa apua. Virkamiestä ei saa tavata, vaan pelkästään ulkopuolista yritystä joka opastaa nettisivujen käytössä”, Söderholm sanoo.

Työttömyyden alkaessa hän haki toiveikkaana työtä ja lähetti kymmeniä hakemuksia viikossa. Sen jälkeen työtarjouksia ei enää tullut samaan tahtiin. Söderholm on ollut kesätöissä 14-vuotiaasta asti ja teki työtä koulun ohella.

”Sarah on ollut aktiivinen ja kaikki on kunnossa. Ongelma on työllisyystilanne, toimistotyötä on vähemmän kuin koulutettuja merkonomeja”, sanoo Raaseporin TE-toimiston asiantuntija Pamela Tasanko.

Söderholm on hakenut toimistotyön ohella työtä kaupoista, ja ollut kesätyössä kioskin myyjänä ja siivoojana.

Koulutetut nuoret sijoitetaan ”palvelulinja ykköselle”, jossa oletetaan, että työtön työllistyy itse verkkopalvelujen avulla. Söderholm on ollut puolitoista vuotta tällä linjalla.

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV arvostelee käytäntöä. TE-toimistojen verkkopalvelut eivät toimi moitteettomasti eivätkä kaikki koulutetut osaa löytää työpaikkaa omin päin.

”Varsinkin nuoret kaipaavat järkevän aikuisen opastusta työnhaussa”, johtava tuloksellisuustarkastaja Ville Vehkasalo sanoo.

Monet nuoret kertovat vaikeuksista tavoittaa TE-toimistoa. Myöskään palvelu ei toimi kunnolla. Asiakirjoja katoaa, päätöksiä ja lupauksia unohtuu.

”Kyse ei ole pahantahtoisuudesta, vaan siitä että työttömyys räjähti käsiin. Nettipalvelu uusittiin samalla kuin uusia työttömiä tuli valtavasti enemmän. TE-toimistot ovat säästöjen takia menettäneet liki kolmanneksen henkilöstöstään”, sanoo Uudenmaan TE-toimiston päällikkö Jarmo Ukkonen.

Työministeri Jari Lindström (ps) ei lupaa helpotusta työttömille. Hallitus on päättänyt leikata työllistämismäärärahoista ja pitää kiinni päätöksestään, vaikka taantuma tuo uusia työttömiä. Vuonna 2015 työllistämisrahat loppuivat suuressa osassa maata jo keväällä tai alkukesästä.

”Vuonna 2016 on vähemmän rahaa työttömyyden hoitoon kuin viime vuonna, ja joka vuosi leikataan lisää. Nämä leikkaukset koskevat lähes jokaista hallinnonalaa”, sanoo Jari Lindström.

Yle Fem tiistaina 9.2.2016 klo 20
Spotlight: Ilman työtä, ilman apua
Toimittaja: Annvi Gardberg

Kommentit