Hyppää pääsisältöön

Reseptilääke apteekista ilman reseptiä?

Naprokseenia saa nyt myös lisäinformaastiota vaativana itsehoitolääkkeenä.
Pitkävaikutteinen tulehduskipulääke naprokseeni on tuorein tulokas lisäinformaatiota vaativien itsehoitolääkkeiden kategoriassa. Naprokseenia saa nyt myös lisäinformaastiota vaativana itsehoitolääkkeenä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen naprokseeni

Miltä kuulostaisi, jos äkillisen silmätulehduksen hoitoon tarvittavat antibioottitipat saisi suoraan apteekkiin marssimalla, ilman lääkäriajan varaamista ja päivystyksessä jonottamista? LVI-lääkkeet eli lisäinformaatiota vaativat itsehoitolääkkeet tekevät tuloaan apteekkien hyllyille ja odotukset ovat kuluttajan näkökulmasta korkealla.

Äkillinen vaiva voi hoitua paljon nykyistä helpommin asiantuntevan apteekkiammattilaisen avustamana, ja samalla lääkäreiden aika voidaan käyttää mutkikkaampien vaivojen hoitamiseksi.

– Usein törmää näihin antibioottisilmätippoihin, että asiakas hakee silmätulehdusoireisiin lääkettä täältä apteekista, ja siihen ei ainakaan vielä meillä ole mitään apua tarjota, että pitää ohjata lääkärin vastaanotolle, kertoo farmaseutti Heli Mäcklin Kastellin apteekista.

Asiakas hakee silmätulehdusoireisiin lääkettä täältä apteekista, ja siihen ei ainakaan vielä meillä ole mitään apua tarjota.― Farmaseutti Heli Mäcklin

Mäcklin, kuten kaikki muutkin Suomen farmaseutit ja proviisorit, saa kuitenkin olla erityisen tarkkana jo useampien lääkkeiden suhteen, jotka jo kuuluvat LVI-kategoriaan. Reseptiltä vapautuneisiin lääkkeisiin liittyvä neuvonta sopii kuitenkin luontevasti farmaseutin työhön, vakuuttaa Mäcklin.

Farmaseutti selvittää LVI-lääkkeisiin liittyviä käytäntöjä.
Farmaseutti Heli Mäcklin ohjaa asiakasta LVI-lääkkeiden käytöstä tarkemmin kuin tavallisen käsikauppalääkkeen kanssa. Erityisesti lääkkeen soveltuvuus asiakkaalle tarkistetaan. Farmaseutti selvittää LVI-lääkkeisiin liittyviä käytäntöjä. Kuva: Yle, Marko Väänänen farmaseutit,apteekkihenkilökunta

– Meidän täytyy antaa siitä vähän tarkempaa neuvontaa. Jos asiakas itse sen valitsee ja tuolla kassalla ei ole farmaseutti palvelemassa, niin hän sitten pyytää farmaseutin ohjaamaan ja tarkistamaan tuon lääkkeen käytön ja soveltuvuuden asiakkaalle.

Aivan uudesta asiasta ei kuitenkaan ole kysymys.

– Meillähän on ollut lisäinformaatiota vaativina itsehoitolääkkeinä nämä jälkiehkäisyvalmisteet jo hyvin pitkään. Ja nyt sitten on naprokseeni eli tämmönen pitkävaikutteisempi särkylääke tullut ennen joulua valikoimiin. Myyntiluvan on saanut myöskin migreenilääke, kertoo Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström.

Triptaaneihin kuuluva migreenilääke saadaan apteekkien hyllyille lähiaikoina, ja Orionin teettämän kuluttajakyselyn perusteella asiakastoiveita riittää. Muun muassa virtsatietulehduslääkkeitä ja antibioottisilmätippoja toivottaisiin reseptivapaiksi.

Mielestäni sinne soveltuvat ehkä lähinnä akuuttiin hoitoon tarkoitetut lääkkeet. Sellaiset, jotka ovat olleet pitkään markkinoilla, ja joista tunnetaan hyvin se turvallisuusprofiili.― Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström

– Mielestäni sinne soveltuvat ehkä lähinnä akuuttiin hoitoon tarkoitetut lääkkeet. Sellaiset, jotka ovat olleet pitkään markkinoilla, ja joista tunnetaan hyvin se turvallisuusprofiili, pohtii Kvarnstöm.

Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström kertoo LVI-lääkekategoriasta.
Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström kertoo, että ainakin virtsatietulehduslääkkeitä ja antibioottisilmätippoja toivottaisiin LVI-kategoriaan. Ensimmäinen reseptittä saatava migreenilääke on saanut jo myyntiluvan, ja sitä odotetaan apteekkien hyllyille lähiaikoina. Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström kertoo LVI-lääkekategoriasta. Kuva: Yle, Hannu Kettunen farmasialiitto

Lääkeyritys päättää itse, hakeeko lupaa tuotteelleen. Päätöksen tekee puolestaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

– Ensin tietysti se lääkeyritys tekee päätöksen, että lähtee hakemaan kategorian muutosta sille omalle valmisteelleensa. Ja sen jälkeen viranomainen eli Fimea katsoo, että soveltuuko se tämmöiseksi lääkkeeksi. Sitten lääke vasta saa myyntiluvan, Kvarnstöm tarkentaa prosessin vaiheita.

Lapset muovailevat
Koskelaisen perheen lapset jäivät kotiin odottamaan lääkäriaikaa, kun Elina-äiti epäili 3-vuotiaalla Oliverilla silmätulehdusta. Silmätulehdus on Koskelaisen perheessä tuttu vieras jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä. Niinpä reseptittä saatavat antibioottisilmätipat olisivat tervetullut lisä myös Koskelaisen perheen lähiapteekin hyllyyn. Lapset muovailevat Kuva: Yle, Marko Väänänen Muovailuvaha,muovailu,lapset (perheenjäsenet)

Kehitys voi näkyä pian myös lääkärin työssä.

– Kyllä sanoisin, että tämä helpottaa sitä lääkärin työtaakkaa. Ja me tiedetään, että lääkäreillä on hyvin paljon töitä ja terveydenhuolto on aika kuormittunut. Eli tällä tavalla me pystytään siirtämään niitä helpommin hoidettavia potilaita apteekkiin hoidettaviksi ja lääkäri pystyy sitten keskittymään niihin vaikeammin hoidettaviin potilaisiin. Uskon kyllä, että tämä on ihan hyvä järjestely ja täytyy korostaa myöskin sitä, että kyllähän apteekissa, jos havaitaan, että lääke ei sovellu, niin myöskin sitten osataan ohjata lääkäriin, muistuttaa Kvarnström.

Saatavuuden paraneminen, lääkärireissujen väheneminen – kuulostaa hyvältä. Mutta ei niin paljon hyötyä, ettei jotain haittaakin. Otetaan esimerkiksi pitkävaikutteinen tulehduskipulääke Pronaxen, joka on ollut lisäinformaatiota vaativana itsehoitolääkkeenä tarjolla joulukuusta asti.

Kastellin apteekista kerrotaan, että 10 tabletin pakkaus Pronaxen 250 mg maksaa LVI-lääkkeenä 9,99 euroa. Tablettihinta on siis 99 senttiä. Reseptillä samaa pakkauskokoa ei saatavilla ole, mutta 30 tablettia maksaa 7,42 euroa, jolloin hinta yhtä tablettia kohti on vajaa 25 senttiä. Jos reseptilääkkeitä koskeva alkuomavastuu 50 euroa on tullut täyteen, saa 40 prosentin Kela-korvauksella saman paketin hintaan 4,45 euroa, joka tarkoittaa 15 sentin kappalehintaa tabletille.

Naprokseenin hinta LVI-lääkkeenä sekä reseptillä
Pronaxen 250 mg (10 tablettia) -tulehduskipulääkkeen kohdalla itsehoitolääkkeenä tablettihinnaksi tulee 99 senttiä. Reseptillä hinta on yhtä tablettia kohti vajaa 25 senttiä (30 tabletin pakkauksesta), ja jos asiakkaan alkuomavastuu on tullut jo täyteen, hinnaksi jää noin 15 senttiä. Naprokseenin hinta LVI-lääkkeenä sekä reseptillä Kuva: Yle, Tero Kyllönen lvi-lääke

– Tietysti, jos lääke on itsehoidossa, siitä ei silloin Kela-korvausta saa eli lääkkeen hinta saattaa sitten muuttua. Mutta toisaalta, jos ajattelee, että sen saa sieltä apteekista helposti, ei tarvitse mennä lääkäriin ja ne lääkärissäkäyntikustannukset jäävät sitten pois, niin siinä on monenlaisia puolia, puntaroi Kvarnström hintapolitiikkaa, mutta muistuttaa, että lääkäri voi LVI-lääkkeistäkin edelleen reseptin kirjoittaa.

Tietysti, jos lääke on itsehoidossa, siitä ei silloin Kela-korvausta saa eli lääkkeen hinta saattaa sitten muuttua.― Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström

Ja LVI-lääkkeiden hankkiminen on mahdollista myös verkkokaupan kautta.

– Esimerkiksi verkkokaupasta on mahdollista saada tällaista lisäinformaatiota vaativaa itsehoitolääkettä, mutta silloin myöskin täytyy aina olla se farmaseutti tai proviisori, joka on varmistanut sen soveltuvuuden ja antanut sen lisäinformaation.

Kvarnström haluaa muistuttaa myös muihin itsehoitolääkkeisiin liittyvästä neuvonnasta, jota apteekissa asioidessaan kannattaa aina hyödyntää. Kymmenen vuotta sitten hyväksi todettu käsikauppalääke ei ole enää välttämättä se paras mahdollinen vaihtoehto. Kun asiakkaan mukana on lista kaikista käytössä olevista lääkkeistä, auttaa se sopivimman valmisteen valinnassa.

– Me jokainen vanhenemme ja sairauksia ja pitkäaikaislääkityksiä tulee lisää, niin sillon myöskin kaikki vaikuttaa kaikkeen. Myös ne itsehoitolääkkeet vaikuttavat hyvin paljon siihen omaan hyvinvointiin eli kannattaisi kysyä aina myös näistä muista lääkkeistä siellä apteekissa.

Elina Koskelaisen mielestä LVI-lääkkeet ovat positiivinen asia.
Elina Koskelainen on huomannut apteekin hyllyllä jo pitkävaikutteisen ja reseptittä saatavan naprokseenin. Lääkeaine on tuttu jo entuudestaan, sillä Koskelaisen perheen lapset ovat käyttäneet lääkettä nestemäisessä muodossa. Elina Koskelaisen mielestä LVI-lääkkeet ovat positiivinen asia. Kuva: Yle, Marko Väänänen elina koskelainen

Katso juttu kohdasta 00:40-04:52

Kommentit