Hyppää pääsisältöön

Sielukoulu tehtävä 2: Elä hetkessä - myös arkena!

Sielukoulussa harjoitetaan mieltä.
Sielukoulussa harjoitetaan mieltä. Kuva: Yle/Ulla Vuorela sielukoulu

Stressaa, pinnaa kiristää, hermostuttaa? Tietoisen läsnäolon säännöllisestä harjoittelusta on apua tilanteissa, joissa tunteiden säätely ja stressinhallinta ovat tarpeen. Taidot tukevat myös fyysistä terveyttä ja lisäävät vastustuskykyä. Tietoisuustaitoja voi harjoitella erilaisten lyhyidenkin harjoitusten avulla. Sielukoulu esittelee niistä nyt muutamia.

Tehtävä:

Keskity siihen askareeseen, jota olet juuri parhaillaan tekemässä tai aloita jokin askare, johon sitoudut muutamaksi minuutiksi. Keskity kehosi liikkeisiin askareen tekemisen aikana. Huomioi käsiesi, jalkojesi ja vartalosi luonnollinen rytmi ja liike. Huomaa myös hengityksesi. Kun saat askareen tehdyksi, koe tyytyväisyyttä tehtävän tekemisestä.

Kokeile siis, miltä tuntuu olla tietoisesti läsnä arkisissa puuhissa.

Suihkussa. Kiinnitä huomiota veden lämpöön kehollasi. Mikä osa kehostasi kaipaa sitä eniten? Sulje silmäsi ja anna veden valua päästä varpaisiisi. Jos olet suihkussa aamulla, kuvittele peseväsi pois unisuutesi ja virkistäväsi kehosi loppupäiväksi. Illalla voit kuvitella peseväsi pois päivän huolet ja keskittyä veden rauhoittavaan ja rentouttavaan vaikutukseen.

Syömässä. Tee kaikki aterian aikaiset toimet hitaasti. Varaa aikaa ja pane merkille omat kokemuksesi kun teet näitä toimia. Kun laitat palan ruokaa suuhusi, tunnustele miltä se tuntuu. Kun pureskelet sitä, havainnoi ruoan makua ja koostumusta. Millaisia ajatuksia ja tunteita mielessäsi herää aterian aikana? Kun olet läsnä, saatat yllättyä, miten erilaiselta syöminen tuntuu!

Tiskaamassa. Keittiössäsi odottaa epämääräinen kasa tiskaamattomia astioita. Keskity hetken aikaa hengitykseesi ja juurruta itsesi hetkeen. Havainnoi. Miltä jaloissasi tuntuu, kun seisot tiskialtaan äärellä? Entä kädessäsi, kun tartut lautaseen ja harjaat sitä kevyesti astiaharjalla? Miltä lämmin vesi tuntuu, entä vaahto? Pane merkille myös astianpesuaineen tuoksu ja astioiden kilinä. Miltä kädessäsi tuntuu, kun nostat lautasen astiakaappiin? Keskitä kaikki huomioisi astian pesemiseen vaihe vaiheelta ja tartu sen jälkeen seuraavaan astiaan, kunnes olet saanut kaikki astiat pestyksi.

Marja Hintikka Live, Sielukoulu, kapea rautalanka
Marja Hintikka Live, Sielukoulu, kapea rautalanka marja hintikka live, sielukoulu, kapea rautalanka

Eikö harjoitus sytyttänyt? Voit kokeilla myös vaihtoehtoisia tehtäviä:

 • Turistina omassa elämässä. Matkustaessa osaamme usein olla avoimia tunnelmille ja tilanteille. Suhtaudu muutaman päivän ajan omaan arkielämääsi kuin olisit ensimmäistä kertaa kotimaisemiisi saapunut turisti. Katsele tarkasti ympärille, ihaile maisemia, käy perheesi kanssa paikassa, jonne itse veisit ulkomaalaisen vieraan, ota muutama valokuva ”muistoksi”. Keskity aistimaan tunnelmia, tuoksuja ja makuja mahdollisimman tarkasti. Mieti, mitä ajatuksia sinussa heräsi turistimatkalla.

Harjoitteet: Suomen Mielenterveysseura ja Jyväskylän yliopiston psykologian laitos oivamieli.fi-sivustolle
Teksti: Jutta Kajander ja Eira Tikkanen / Suomen Mielenterveysseura

Katso kaikki Sielukoulun tehtävät!

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Sielukoulu

Treenaa Jennyn kanssa Facebookissa

Marja Hintikka Live, Sielukoulu, Jenny Lehtinen
Marja Hintikka Live, Sielukoulu, Jenny Lehtinen marja hintikka live, sielukoulu, jenny lehtinen
 • Jenny Lehtinen testaa Sielukoulua - tuloksena Mielipuolen päiväkirja!

  Auttaisiko mindfulness ruuhkavuosiin? Jenny kokeilee.

  Jenny Lehtisen ote elämästä lipsuu: mieli harhailee, kiire painaa ja kaikenkattava tyytymättömyys kuristaa. Vaikka Jenny suhtautuu skeptisesti rusinantuijottelua tarjoaviin mielenhallintakonsultteihin, hän on päättänyt antautua kokeeseen: pystyykö kymmenen viikon henkisellä treenillä parantamaan elämänlaatua? Tule mukaan kokeiluun - tämä on Jennyn oma Mielipuolen päiväkirja!

 • Hyvästi turhat kilarit - treenaa mielesi huippukuntoon!

  Treeniohjelmalla hyvää mieltä ruuhkavuosiin.

  Ruuhkavuodet koettelevat ihmistä: tunteet heittelevät laidasta laitaan ja oma minuus hukkuu arjen kiireisiin. Miten selvitä ruuhkavuosista järjissä? Kuinka jopa nauttia elämästä kaaoksen keskellä?

 • Sielukoulu tehtävä 1: Mieti, mistä asioista pidät!

  Mahduta arkeen asioita, joita haluat tehdä.

  Mitkä asiat sinusta ovat hauskoja, millaisten asioiden tekemisestä sinulle tulee hyvä mieli? Onko päässyt unohtumaan? Jotta elämä tuntuisi mielekkäältä, tärkeiden asioiden tulisi mahtua arjen kalenteriin velvollisuuksien rinnalle.

 • Sielukoulu tehtävä 2: Elä hetkessä - myös arkena!

  Tietoinen läsnäolo auttaa hallitsemaan stressiä.

  Stressaa, pinnaa kiristää, hermostuttaa? Tietoisen läsnäolon säännöllisestä harjoittelusta on apua tilanteissa, joissa tunteiden säätely ja stressinhallinta ovat tarpeen.

 • Sielukoulu tehtävä 3: Muista kiitollisuus!

  Kyky kiitollisuuteen suojelee vaikeissa elämäntilanteissa.

  Kyky tuntea kiitollisuutta suojaa vaikeissa elämäntilanteissa. Kiitollisuusharjoitusten avulla opit arvostamaan hyviä asioita elämässäsi.

 • Sielukoulu tehtävä 4: Mieti, millainen olet!

  Hyvä itsetuntemus lisää onnellisuutta.

  Millainen sinä olet? Millainen käsitys sinulla on itsestäsi? Identiteettiin eli minäkuvaan olisi hyvä suhtautua jatkuvana vuorovaikutuksellisena prosessina.

 • Sielukoulu tehtävä 5: Rentoudu!

  Rentoutumista voi harjoitella missä vaan.

  Niska jumittaa, jännittää ja väsyttää. Varasta välillä pieni hetki itsellesi ja harjoittele rentoutumista. Voit harjoitella rentoutumista esimerkiksi nukkumaan mennessä, bussissa, junassa tai vaikka jonottaessasi. Voit aloittaa rauhallisessa ja hiljaisessa paikassa pidemmillä rentoutumisharjoituksilla ja edetä siihen, että pystyt rentoutumaan myös hälyssä tai ihmisten keskellä.

 • Sielukoulu tehtävä 6: Hengittele!

  Hengityksen tasaaminen auttaa moneen.

  Kun hermot ovat koetuksella, kannattaa laskea kymmeneen ennen kuin reagoi. Hengittämällä syvään rentoudut ja pääset lähemmäksi tietoisen läsnäolon tilaa. Hengitysharjoitukset ovat tyypillisimpiä tietoisuustaitojen kehittämisharjoituksia. Ne toimivat parhaimmillaan, kun niiden avulla opitaan tunnistamaan tunteita ja ajatuksia sekä hyväksymään ne sellaisenaan. Tehtävä

 • Sielukoulu tehtävä 7: Ole lempeämpi itsellesi!

  Myötätuntoa itseä kohtaan kannattaa opetella.

  Myötätuntoa itseä kohtaan kannattaa opetella. Kun osaamme arvostaa itseämme ja yritämme parhaamme tässä ja nyt, näillä tiedoilla, voimme antaa itsellemme luvan korjata virheitä, toimia luovasti ja iloita elämästä.

 • Sielukoulu tehtävä 8: Tee suunnitelma!

  Joskus on hyvä liikkua ulos omalta mukavuusalueelta.

  Joskus on terveellistä liikkua omalta mukavuusalueelta epämukavuusalueellekin. Siten voimme oppia uutta ja saada uusia näkökulmia vanhaan.

 • Sielukoulu tehtävä 9: Tapaa tärkeä ihminen!

  Millainen vuorovaikutus tukee omaa hyvinvointiasi?

  Millainen vuorovaikutus tukee sinun hyvinvointiasi? Millaisia ihmissuhteita haluat vaalia? Kaikissa suhteissa olisi hyvä oppia sanomaan, mitä tarvitsee voidakseen hyvin.

 • Sielukoulu tehtävä 10: Mene metsään!

  Luonnossa oleskelu lisää hyvinvointia.

  Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelulla on merkittäviä hyvinvointivaikutuksia. Luonto vaikuttaa mielen hyvinvoinnin kautta kokonaishyvinvointiimme.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.