Hyppää pääsisältöön

Uskaltaako koiran kanssa nukkua samassa sängyssä?

Koira makoilee sängyssä
Lemmikkieläimestä voi tarttua ihmiseen kymmeniä erilaisia tauteja. Koira makoilee sängyssä Kuva: Yle, Mira Pelo koira

Koirista, kissoista ja muista lemmikkieläimistä ihmiseen siirtyviä taudinaiheuttajia on kymmeniä. Aiheuttavatko lemmikkien vitsaukset vaaraa emännälleen tai isännälleen ja kuinka taudeilta voi suojautua?

Tartuntatauteja, joiden aiheuttajat voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja myös ihmisistä eläimiin, kutsutaan zoonooseiksi. Zoonoosien aiheuttajiin kuuluu erilaisia bakteereita, viruksia, alkueläimiä, sieniä ja loisia. Tauti voi tarttua suoraan tai välillisesti eläimen ja ihmisen välillä.

Kissat kantavat Toxoplasma gondii -nimistä alkueläintä. Se voi tarttua ihmiseen kissan ulosteista. Tosin hyvin yleinen taudinlähde on myös huonosti kypsennetty liha.

Jos raskaana oleva nainen ei ole toksoplasmoosia aikaisemmin sairastanut, se voi aiheuttaa vakavan riskin sikiölle.― Eläinlääkäri Elina Illukka

– Toksoplasmoosin yhteydessä kissoista puhutaan paljon. Jos raskaana oleva nainen ei ole toksoplasmoosia aikaisemmin sairastanut, se voi aiheuttaa vakavan riskin sikiölle. Jos hän on sairastanut tämän taudin aikaisemmin, silloin siitä ei ole sikiölle mitään haittaa, toteaa eläinlääkäri Elina Illukka turkulaisesta Eläinlääkäriasema Pet-Vetistä.

Musta kissa istuskelee,
Kissan ulosteesta tarttuva toksoplasmoosi voi aiheuttaa vakavan riskin sikiölle. Musta kissa istuskelee, Kuva: Yle, Samuli Holopainen kissa

Aiemmin saatu toksoplasmainfektio ei lisää keskenmenon riskiä. Äidin raskauden aikana tai raskautta edeltävänä parina viikkona saama toksoplasmoosi aiheuttaa vakavan riskin sikiölle ja lapselle. Se voi aiheuttaa keskenmenon erityisesti raskauden alkuvaiheessa tai lapsen vakavan pysyvän vamman tai kuumeisen yleisinfektion vastasyntyneenä tai ensimmäisinä elinviikkoina.

Kissan puremat ovat hyvin likaisia ja niistä ihminen yleensä aina saa infektion. Turkissaan taas etenkin maatiaiskissat kuljettavat kutsumattomia vieraita.

– Kissat tuovat usein mukanaan sisään kirppuja, jotka voivat käydä ruokailemassa ihmisessä. Vaikka ne eivät elä ihmisessä, tulee ihoon punaisia täpliä. Kirppuja saattaa nähdä sängyllä pomppimassakin. Pelätään, että nyt on joku kauhea ulkoloistartunta koko huushollissa, mutta se on enemmänkin vaan väliaikainen vierailija, rauhoittelee Illukka.

Suomessa ei Illukan mukaan juuri esiinny varsinaisia kissa- ja koirakirppuja vaan kissan tuomat kirput ovat yleensä lintu-, orava- ja siilikirppuja.

– Niitä voidaan vastustaa lääkkein. Se on ihan suositeltavaa, jos näyttää siltä, että koti vilisee.

Erilaisia eläimissä asustelevia loisia on paljon. Esimerkiksi sukkulamatoihin kuuluvat koiran suolinkaiset, Toxocara canis, voivat tarttua munien muodossa koiran ulosteiden välityksellä ihmiseen. Munasta kuoriutuu ohutsuolessa toukka. Toukka tunkeutuu suolen seinän läpi ja kiertää elimistössä muun muassa keuhkojen kautta uudelleen suoleen.

Nämä madothan vaeltelevat ympäri ämpäri ja ne voivat pesiytyä johonkin elimeen.― Eläinlääkäri Elina Illukka

– Pahinta on, jos se päätyy silmään. Nämä madothan vaeltelevat ympäri ämpäri ja ne voivat pesiytyä johonkin elimeen. Voi tulla tavallaan matokasvaimia, jossakin elimessä havaitaan loispaakku ja siitä voi ollakin tosi vaikeaa päästä eroon, selvittää Illukka.

Eläinlääkäri Elina Illukka
Eläinlääkäri Elina Illukka muistuttaa, että lemmikin madotus kannattaa huolehtia kunnolla, erityisesti tuontikoirien osalta. Eläinlääkäri Elina Illukka Kuva: Yle, Samuli Holopainen eläinlääkärit

Suomessa koiran suolinkainen on melko harvinainen verrattuna muihin Euroopan maihin ja tartuntoja on ihmisillä vähän. Suuri kiitos suomalaisille koiranomistajille, jotka hoitavat onneksi hyvin lemmikkiensä madotuksen.

– Juuri tuontikoirien kanssa olisi äärettömän tärkeää, että ne madotettaisiin vaikka heti kun ne ovat tulleet Suomeen, koska emme voi ihan täysin luottaa madotustodistuksiin tietyistä maista tulevilla koirilla. Mutta kun vaan hoidetaan hommat kuntoon täällä ja käytetään yleistä hygieniaa, pestään kädet ja korjataan ulosteet, niin ei pitäisi olla mitään suurempaa vaaraa, Illukka toteaa.

Jos lemmikeillä on vakava infektio tai nähdään, että niillä on matoja, pitää madottaa useita kertoja.― Eläinlääkäri Elina Illukka

Kertalääkityksellä ei välttämättä päästä käsiksi matojen jokaiseen kehitysvaiheeseen.

– Jos lemmikeillä on vakava infektio tai nähdään, että niillä on matoja, pitää madottaa useita kertoja. Lepomuodot, toukkamuodot ja vaeltavat muodot päätyvät suoleen ja silloin suoleen laitettu lääkitys saa ne sieltä poistumaan.

Etelä-Euroopan maissa esiintyy leishmanioosia, joka on hietasääsken välittämän Leishmania protozoa -loisen aiheuttama tartuntatauti. Välimeren alueen kuten Espanjan, Portugalin, Ranskan, Italian, Kreikan ja Maltan koirissa tautia on yleisesti. Tuontikoirat voivat tuoda tänne taudin mukanaan.

Koira syö lelua sohvalla.
Tuontikoiran mukana Suomeen voi kulkeutua Leismania protozoa -loisen aiheuttama tartuntatauti. Koira syö lelua sohvalla. Kuva: Yle, Samuli Holopainen koira

Leishmanioosi on ihmisillä malarian jälkeen yleisin loissairaus maailmalla. Se voi tarttua ihmiseen hyttysen pistosta tai mahdollisesti välittyä koiran verikontaktin kautta. Suomessakin on koiria, joilla on todettu leishmaniaa.

– Ne ovat yleensä käyneet matkalla Etelä-Euroopassa tai ne on tuotu sieltä. Jos tiedetään koiran sairastavan leishmaniaa, laittaa eläinlääkäri viimeistään silloin hanskat käteen, kun ottaa verinäytteen. Se on ehkä ainoa tauti, jolta me selkeästi suojaudumme. Muutenhan me ei täällä kauheasti tauteja pelätä. Paljain käsin toimitaan ellei ole mikään bakteeritulehdus tai muuten likainen alue, Illukka huomauttaa.

Jos tiedetään koiran sairastavan leishmaniaa, laittaa eläinlääkäri viimeistään silloin hanskat käteen, kun ottaa verinäytteen. Se on ehkä ainoa tauti, jolta me selkeästi suojaudumme.― Eläinlääkäri Elina Illukka

Borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta levittävät punkit ovat kesäajan riesa ja niitä kissat ja koirat tuovat mukanaan sisään.

– Kun lemmikit tuovat punkkeja huusholliin, voivat punkit tarttua ihmiseen. Nyt on tullut markkinoille onneksi todella hyviä punkkilääkkeitä, suun kautta annettavia ja paikallisvaleluliuoksia. Niitä kyllä ehdottomasti kannattaa käyttää, neuvoo Illukka.

Giardia on suolistossa loisena elelevä alkueläin, jonka koira voi saada elimistöönsä juodessaan vesilätäköistä. Se aiheuttaa kantajassaan suolistoinfektion, vetistä ripulia ja painon menetystä.

– En ole itse asiassa kuullut, että lemmikistä olisi Giardia-tartunta siirtynyt omistajaan, mutta se on myös lemmikille tosi ikävä tauti.

Matelijat voivat kantaa salmonellaa, vaikka eivät yleensä itse siihen sairastu.

Emme välttämättä ollenkaan tiedä, onko lemmikeillä itsessään joku ihmiselle vakava infektiivinen agentti, vaikka ne ovat täysin terveitä.― Eläinlääkäri Elina Illukka

– Emme välttämättä ollenkaan tiedä, onko lemmikeillä itsessään joku ihmiselle vakava infektiivinen agentti, vaikka ne ovat täysin terveitä. On muutama vaarallinen salmonellakanta ja on todella monta kantaa, jotka ovat täysin ookoo. Eli vaikka ihminen sen saisi, ei hänkään tiedä olevansa salmonellan kantaja ja elimistö puhdistaa sen, Illukka muistuttaa.

Onneksi eläimillä ja ihmisillä on tehokas puolustusjärjestelmä, joka yleensä hoitaa taudinaiheuttajien tihutyöt pois päiväjärjestyksestä.

Kissaa rapsutetaan.
Eläinlääkäri Elina Illukka muistuttaa lemmikkieläinten tuovan omistajilleen myös paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Kissaa rapsutetaan. Kuva: Yle, Samuli Holopainen kissa

– Jos saamme vaikka toksoplasmoosin, emme yleensä edes huomaa sitä, koska elimistömme hoitaa sen pois eikä siitä sen kummempaa, Illukka toteaa.

Kissoilla, koirilla, jyrsijöillä ja hevosilla esiintyy sieniä, jotka voivat tarttua ihmiseenkin. Suomessa tämä ei kuitenkaan ole varsinainen ongelma. Kissaspesifisiä sieniä ei täällä paljoa ole, eikä sieniä juuri ole koirillaan.

– Sen sijaan Virossa on todella paljon sieni-infektioita ja ne tarttuvat ihmiseen, mutta tietysti ne pystytään hoitamaan. Huushollin saneeraaminen sienestä voi olla iso ja haasteellinen ongelma. Voi olla vaikeaa välttää infektion saamista uudestaan jostain huonekalun pinnasta, harmittelee Illukka.

Sen sijaan Virossa on todella paljon sieni-infektioita ja ne tarttuvat ihmiseen, mutta tietysti ne pystytään hoitamaan.― Eläinlääkäri Elina Illukka

Elina Illukka muistuttaa, että myöskään tappavan raivotaudin eli rabieksen mahdollisuutta ei sovi unohtaa. Kymmenisen vuotta sitten alettiin eläinlääkärit rokottaa uudelleen, koska riskin koettiin olevan olemassa.

Ei syytä huoleen, sillä tartunnoilta voi suojautua käyttämällä maalaisjärkeä ja perushygieniaa: pestään kädet ja pidetään likaiset asiat erossa puhtaista.

– Olisi hyvä, että lemmikkien astioille olisi omat pesuharjat. Pidetään pihat siisteinä jätöksistä, korjataan ne pois luonnosta. Pidetään eläimet puhtaina ja terveinä, niin niiden oma puolustusjärjestelmä silloin hoitaa ja eliminoi aika suuren osan näistä ongelmista. Muistetaan antaa madotuksia koirille ja kissoille, muistetaan punkkisuojaukset ja pidetään rokotukset kunnossa, Illukka luettelee.

Koira makoilee sohvalla.
Eläinlääkäri Elina Illukka nukkuu itse oman koiransa kanssa samassa sängyssä. Allergikoille hän ei karvakaverin kanssa pedin jakamista suosittele. Koira makoilee sohvalla. Kuva: Yle, Samuli Holopainen koira

Illukka painottaa lemmikkien tuovan ihmisille paljon hyvinvointia, eikä niitä infektioasian vuoksi pidä hänen mielestään pitää millään tavalla riskinä.

Tottakai voi! Koira voi aina nukkua ihmisen sängyssä. Jos on allergiaa - monessa perheessä on koira vaikka on allergiaa - silloin sitä ei tietenkään suositella.― Eläinlääkäri Elina Illukka

– Lapsetkin voivat huoletta olla eläinten kanssa, kun vaan pidetään heidät pois ulosteitten kanssa pyörimästä. Jos koira nuolaisee lasta, ei se yleensä ole mikään ongelma. Päinvastoin sillä saadaan immuniteettia lapselle.

– Eri asia on, jos on immuunipuutteita, silloin voi muutama koiran suubakteeri olla todella vakava, lisää Illukka.

Viimeiseksi mielipiteitä jakava asia: voiko koira nukkua ihmisen kanssa samassa sängyssä?

– Tottakai voi! Koira voi aina nukkua ihmisen sängyssä. Jos on allergiaa - monessa perheessä on koira vaikka on allergiaa - silloin sitä ei tietenkään suositella. Jos ne tuovat punkkeja sänkyyn, en suosittele sitä. Kyllä ainakin oma koirani nukkuu sängyssäni ja me pussaillaan paljon. En ole koskaan kokenut olevani vaarassa, nauraa Illukka.

Asiantuntija: ELINA ILLUKKA, eläinlääkäri, Eläinlääkäriasema Pet-Vet Oy, Turku

Lähde: Duodecim, Terveyskirjasto.