Hyppää pääsisältöön

Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

Iltatähden vuoden 1974 esiintyjiä kollaasissa.
Iltatähden vuoden 1974 esiintyjiä kollaasissa. Kuva: Yle kuvanauha, Yle/Arja Lento 1974

Ylen kevyen musiikin lippulaiva Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset. Ohjelman toinen lähetyskausi oli muutenkin myllerrysten aikaa, kun juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Vain pieni osa nyt julkaistavasta materiaalista on esitetty tv-uusintoina. Kaikkea siitä ei koskaan ole nähty värillisenä Suomen televisiossa.

Vuoden 1974 Iltatähdistä on tallella vain yksi kokonainen lähetysnauha, mutta kadonneita jaksoja on tätä artikkelia varten osittain ennallistettu säilyneiden insertti- ja työnauhojen sekä sisältöselostusten avulla. Lisää kokonaisia Iltatähtiä on nähtävänä Yle Areenassa.

Sarja tarjosi edelleen musiikkia laajalla skaalalla viulupelimanneista rocktiluttajiin – kriittistä ironiaa ja asialinjaa unohtamatta. Vuoden 1974 aikana kuultiin mm. valaidensuojeluprogea ja katseltiin oudosti kimaltavia konserttivieraita. Love Recordsin Atte Blom jyrisee EEC-vapaakauppasopimusta vastaan, ja Tavastia-klubilla paneudutaan meluongelmiin. Iltatähdessä nähtiin myös Irwinin, Kirkan ja Juicen kappaleet, jotka putosivat Syksyn sävelen karsinnoissa. Viimeisessä lähetyksessä selviää, mitkä olivat vuoden naurettavimmat esitykset. Ohjelmien soittolistat ovat artikkelin lopussa.

Kun nuo rohdinpaidat ja muut lurexit riisutaan, mitä jää?― Sinikka Hein haastattelee Vanhaa Isäntää Iltatähdessä 1.1.1974

Iltatähden vuosi 1974 alkoi mustavalkoisena, ja aluksi kerrattiin mennyttä. Vakiojuontaja Matti Poijärveä avusti tässä lähetyksessä Sinikka Hein, josta vuonna 1977 tuli ohjelman pääemäntä.

Tv-debyyttinsä tammikuun lähetyksessä suorittaa popyhtyeiden SM-kilpailun tuorein voittaja, irlantilais-amerikkalaista juurimusaa soittava Vanha Isäntä, jonka nimi kuulostaa Heinistä "aika erikoiselta". Jakson muita esiintyjiä ovat edellisvuoden kotimaiset menestyjät Hector ja Badding, Maija Hapuoja ja Heikki Sarmanto sekä ulkomaantähdet Mud, Roy Wood, Wings ja Rolling Stones. Kokonaan kadonneet ovat mm. Maaritin ja Pepe & Paradisen osuudet.

Kiertokyselyssä udellaan menneestä vuodesta mm. Jukka Kuoppamäeltä, Rauno Lehtiseltä, Eero Raittiselta ja Klaus Järviseltä. Monet haastateltavat turisevat lähinnä omia kuulumisiaan, mutta Love Recordsin musiikkipäällikkö Atte Blom käyttää tilaisuutta hyväksi tuomitakseen tiukasti Suomen hiljattaisen EEC-vapaakauppasopimuksen. Se uhkasi hänestä itsemääräämisoikeuttamme myös popmusiikin ja viihteen alalla.

Keväällä 1974 Iltatähti loisti kerran kuussa tiistai-iltaisin runsaan tunnin mittaisena. Se piti edelleen kiinni alkuperäisestä linjastaan, musiikillisesta monipuolisuudesta, kriittisyydestä ja musiikkipoliittisista asia-aiheista.

Helmikuun jaksossa kysellään ravintoloitsijoilta, miksei yleisölle tarjota enemmän ns. floor show -esityksiä. Ravintolashow'n tekijäpuolelta kuullaan Jukka Virtasta ja kumppaneita. Maastamuutolla uhannut Edward Vesala puolestaan valittaa jazzmuusikoiden työtilannetta.

Ohjelmassa jututetaan myös alkuvuoden artistivieraita, Status Quota ja viheltävää trubaduuria Roger Whittakeria. Jaksossa olivat mukana mm. Wigwam ja Chi Coltrane, mutta ainoa säilynyt musiikkiosuus on ex-iskelmätähti Pirkko Jaakkolan live-esitys 1950-luvun hitistään Keltaruusu.

Kuulovaurioita ja glam rockia

Maaliskuussa esitetystä kahdeksannesta jaksosta ovat jäljellä kaikki musiikki- ja haastatteluosiot. Ohjelman kirjoon mahtuivat purkkabändi The Sweet, rockia ja klassista fuusioiva hollantilaisvierailija Ekseption, jazzvieraat Ella Fitzgerald ja Charlie Mariano, Juice Leskinen & Coitus Int sekä afroamerikkalaisen musiikin isot nimet Stevie Wonder, Smokey Robinson ja Temptations.

Ajankohtaista retrorock-buumia edustavat huumoriyhtye Hullujussi, comebackin tehnyt alan pioneeri Rock-Jerry sekä 10-vuotisjuhliaan viettävä Eero ja Jussi & The Boys. Asiapuolen aiheena on soittajien ja tiskijukkien altistuminen melulle. Muusikkojen kuulovaurioista puhuvat mm. Edward Vesala ja Ilja Saastamoinen.

Popmuusikot ry:ssä vaikuttavan Saastamoisen mukaan 85 desibelin taso riittäisi kaikkeen muuhun paitsi "englantilaiseen jytäpoppiin". Tavastia-klubin työntekijä kuvaa työpaikkaansa psyykkisesti raskaaksi. Klubin vetäjä Kalle Toriseva kertoo, että melurajojen johdosta diskoiltoja on lisätty, koska "käytettävissä olevat bändit ovat vähentyneet".

Konserttivieraiden haastattelut jatkuivat huhtikuun Iltatähdessä, jossa esiintyivät mm. Itä-Euroopan progeylpeys Niemen ja kauhurokkari Alice Cooper. Selvimmin päiväperhona pidettiin "kummallisesti kimaltelevaa" glamrokkari Gary Glitteriä. Tälle esitettyjen kysymysten ydin oli, miten pian tähti arveli suosionsa romahtavan.

Muuta antia olivat mm. folkrock-bändi Äimä sekä Paroni Paakkunaisen ja vahvistetun Tasavallan Presidentin kantaaottava valaansuojeluteos. Osa materiaalista oli jo värillistä, mutta ohjelma televisioitiin vielä mustavalkoisena.

Iltatähti tunnustaa väriä

Huhtikuussa ilmestyneessä Katso-lehdessä Iltatähden kehuttiin olevan "kaikessa monipuolisuudessaan ja ajankohtaisuudessaan ainutlaatuinen aikaansaannos jopa pohjoismaisittainkin mitattuna", vaikka sen budjetti olikin minimaalinen.

Juontaja Poijärveä, ohjaaja Esko Leimua ja ohjelmaa toimittavia Tommi Liuhalaa ja Matti Rosvallia yhdisti kiintymys jazziin, "mutta he toteavat yhteen ääneen arvostavansa toki myös muunlaista musiikkia". Liuhalan mukaan olennaisinta ohjelmanteossa oli ajankohtaisuus, sen jälkeen tulivat monipuolisuus ja kriittisyys. Iltatähden jalona tarkoituksena oli "avartaa katsojien musiikillista näkemystä kaikin käytettävissä olevin keinoin".

Sarja täyttäisi toukokuussa vuoden, ja juhlan kunniaksi sen luvattiin siirtyvän "komeasti värikauteen". Siirtymä saattaisi tosin viivästyä jopa syksyyn asti.

Toukokuussa Iltatähti jäi väliin, mutta kesäkuussa todellakin televisioitiin sen ensimmäinen värilähetys. Ohjelman sai kunnian avata suomalainen kantrirockyhtye Karma, jonka riveissä nähdään mm. laulaja Jonna Tervomaan isä Timo Tervo hihattomassa raitapaidassaan.

Haastateltavina ovat konserttivieraat Jose Feliciano ja Uriah Heep. Musiikkivideolla esiintyy Heepin lisäksi brittibändi Arrows, uusin tulokas Nicky Chinnin ja Mike Chapmanin hittitehtaan tallissa, jonka tuella olivat tähtitaivaalle jo singahtaneet mm. Suzi Quatro, Sweet ja Mud.

Onko tullut runsaasti käpyä?― Haastattelukysymys Matti Bergstömille Iltatähdessä 7.6.1974

Hector esittää kesäkuun ohjelmassa kaksi laulua keväiseltä Hectorock-albumiltaan. Listaykköseksi nousseen levyn menestykseen viitataan ohjelmassa useampaan otteeseen: Hectorilta tiedustellaan, millaista on "olla rikas ja kuuluisa", ja myös sovittajat Pirjo ja Matti Bergström joutuvat kertomaan, onko "käpyä" eli rahaa tullut kovastikin.

Ohjelma jäi Matti Poijärven viimeiseksi, sillä hän lähti kesällä kauan suunnittelemalleen maailmanympärimatkalle. Nähtävästi asiaan liittyi myös musiikillisia erimielisyyksiä, ainakin myöhemmistä avautumisista päätellen. "Minä olisin halunnut vetää idealistista linjaa, kun Liuhala halusi poppia nuorisolle", harras jazzmies kuvasi ristiriitaa Katsossa vuonna 1978.

Tänä ensimmäisenä kokonaisena lähetysvuotena Iltatähti ei vetäytynyt lainkaan kesätauolle. Ohjelma siirtyi perjantai-iltaan. Kesä-syyskuun lähetyksistä on onnekkaasti tallella suurin osa materiaalista juontoja lukuunottamatta.

Heinäkuussa käytiin katsomassa Dannyn In Rock -kesäshow'ta ja kyseltiin tietenkin tällaisen touhun kannattavuudesta. Muihin esiintyjiin kuuluivat Ami Aspelund, Tulivuorirockissa käynyt Mud ja Kuusrockissa vieraillut newcastlelainen Geordie, jossa lauloi sittemmin AC/DC:n solistiksi värvätty Brian Johnson. Suomiprogea edusti Frank Robson, jonka bändissä soittivat mm. Sami Hurmerinta ja jazzarit Mircea Stan ja Paroni Paakkunainen.

Ohjelman musiikillisen monipuolisuuden vei kokonaan uudelle tasolle kaksi miesporukkaa, joita ei varmasti usein nähty samassa ohjelmassa popyhtyeiden kanssa. Vanhakantaista pelimannimusiikkia soittavia Nokian musikantteja johti Pentti Peitsamo, jonka Kari-poika nousi suomirockin kartalle muutamaa vuotta myöhemmin. Uudelleen henkiin herätetty Viialan Lauluveikot oli 1930-luvulla toiminut kommunistinuorten ohjelmaryhmä, jonka poliittinen pilkkapotpuri kertoi mm. Espanjan sisällissodasta, lapuanliikkeestä ja Kannaksen linnoitustöistä – riemastuttavan lavaliikehdinnän myötäileminä.

Leveitä lahkeita ja musiikkipolitiikkaa

Matti Rosvallin juontamassa elokuun Iltatähdessä esiteltiin kesäfestivaalien antia laajalla skaalalla. Kaustiselta oli napattu mukaan irkkufolkin veteraanibändi Chieftains, Pori Jazzista puolestaan vibrafonisti Gary Burton ja virkistävä tšekkoslovakialainen pilli- ja kitaraduo Tandem. Ruisrock-tallenteissa nähtiin progerockin suuri nimi Procol Harum sekä unkarilainen Locomotiv GT, yksi niistä muutamista itäeurooppalaisista bändeistä, joita Suomessa 1970-luvun alkuvuosina kävi.

Eräänlaiseksi "festivaaliksi" voi luonnehtia myös SA-Int-viihdytyskiertueen keikkaa Rovajärven tykistöleirillä. Varusmiehiä viihdyttivät siellä show'n vetäjän Matti Kyllösen mukaan "Suomen tunnetuimmat taiteilijat": Gugi Kokljuschkin, Frederik, Arto Sotavalta ja Eija Sinikka. Kyllösestäkin tuli vuonna 1978 Iltatähden juontaja, vaikka paremmin hänet muistettaneen autourheilureportterina.

Syksyllä Iltatähden lähetyspäivä vaihtui jälleen, nyt torstai-iltaan. Syyskuisen jakson suuri kansallinen aihe oli Marion Rungin voitto Sopotin laulujuhlilla eli itäblokin omissa Euroviisuissa. Voittolaulussaan I Believe in Music Marion onnistui salakuljettamaan myös jumalansanaa sosialistimaiden tv-yleisöille.

Kotimaisen rockin uusia nimiä edustavat Kaseva ja Petri & Petterson Brass. Petterssonin veljessarjan ympärille koottu bigband esittää kahdella kielellä progea ja soulia ajan hengen mukaisissa lava-asusteissa: leveissä lahkeissa ja ihonmyötäisissä urheilupaidoissa. Striptease tanssijallaan tunnetuksi tullut Kaseva esiintyy enimmän aikaa koruttomissa kaulus- ja t-paidoissa, mutta nähdään poikkeuksellisesti myös rennoissa hippivetimissä näpläämässä sitaria ja tablaa.

Syksyllä 1974 TV2 käynnisti normaalien Iltatähtien rinnalla erityisen Iltatähti Special -sarjan, jonka jaksoissa keskityttiin yksittäiseen artistiin, bändiin tai ilmiöön. Ensimmäisen erikoislähetyksen aiheena oli amerikkalainen jazzpianisti Paul Bley, jonka konsertista ujutettiin syyskuun Iltatähteen mojova näyte.

Tämänkertainen musiikkipoliittinen kiertohaastattelu koskee ääniteteollisuuden tukemista, josta näkemyksiään esittävät mm. promoottori Antti Einiö ja levypomo Harry Orvomaa. Poplaulaja Johnny Liebkind vaatii taloudellista tukea progressiivisen popin ja iskelmän tuottamiseen.

Lokakuussa Iltatähdellä oli kaksi vakiolähetystä. Kuun alussa esitetyn jakson erikoisin kokemus oli liki psykedelisissä lavasteissa taltioitu musiikkikuvaelma Vesa-Matti Loirin ja säveltäjä Matti "Rag" Paanasen kokeelliselta popjazzlevyltä Merirosvokapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus. Aloituskappale on niitä harvoja lastenlauluja, joilla kuullaan musiikkilajille hyvinkin epätyypilliset ilmaisut "kusi" ja "kakka".

Syksyinen konserttivieras Frank Zappa on Iltatähdessä jo kolmatta kertaa. Ohjelmassa esiintyvät myös Albert Järvinen, Kirka ja Hullujussi, jonka omasta Iltatähti Specialista nähdään pari otetta. Kitaristi Eeki Mantereen soolo kappaleen Around And Around lopussa lienee suomirockin pelkistetyin.

Mainos-TV:n Syksyn sävel -kilpailun periaatteita penätään Rauno Lehtiseltä, ja kisan karsinnassa tiputetut Irwin Goodman ja Juice Leskinen laulavat hylätyt kappaleensa (Viuhahdus, Jyrki Boy). Musiikkiopettaja Klaus Järvinen ajaa kevyelle musiikille omia oppilaitoksia, mutta "seriöösin" säveltaiteen edustajat suhtautuvat ajatukseen nihkeästi: "Jos kevyen musiikin edustajat kerran tarvitsevat laitoksia, mikseivät he perusta niitä?"

Puolet levyautomaattien levyistä voisi olla Demis Roussosin.― Raha-automaattiyhdistyksen edustaja Iltatähdessä 31.10.1974

Lokakuun lopussa esitetyn Iltatähden musiikkiesityksistä on säilynyt ainoastaan iskelmälaulaja Tuulikki Elorannan osuus. Musiikkipoliittisena aiheena on tällä kertaa levyautomaattien musiikkitarjonta, josta Loven Atte Blomilla on oma kriittinen mielipiteensä.

Ulkomaisena vieraana on maassa hiljan käväissyt kreikkalainen hittitenori Demis Roussos. Roussos oli Suomessa niin kovaa valuuttaa, että ohjelmassa haastatellun Raha-automaattiyhdistyksen edustajan mukaan peräti puolet jukeboksien levyistä voisi olla hänen laulamiaan.

Iltatähden marraskuinen lähetys tarjosi hieman vastapainoa sille vakavuuden ilmapiirille, joka ohjelmasta toisinaan välittyi. M. A. Numminen toi ruutuun kolkkalakein koristautuneen "vahvistetun suomalaisugrilaisen trionsa". Kolmikymmenluvun suomijazzpioneeri Eugen Malmsten Jatsiviikinkeineen oli kenties suunnattu varttuneemmalle katsojakunnalle.

Jakson muita aiheita olivat mm. muusikkojen koulutusasiat, Ruotsin euroviisujen turvajärjestelyt sekä Manserock-ilmiö, josta jututetaan Coitus Intin, Alwari Tuohitorven ja Tabula Rasan edustajia. Tamperelaisbändien musiikkiosuudet eivät ole säilyneet. Sattumoisin ohjelma kävi myös seuraamassa tulevan juontajansa, soolouraa aloittelevan laulaja Mikko Alatalon levytyssessiota.

Maalaispojan aika alkaa

Iltatähteä syksyn ajan juontaneen Matti Rosvallin paikan otti vuoden lopussa Mikko Alatalo, joka pian itsekin nousi popjulkkikseksi hitillään Maalaispoika oon. Samoihin aikoihin toimitusryhmä sai vahvistuksekseen Jouko Konttisen, josta aikaa myöten tuli sarjan tuottaja ja ohjaaja.

Juontajavaihdoksen myötä Iltatähden tyyli muuttui kevyemmäksi ja jopa svengaavammaksi. Toimittaja Erkki Pälli kirjoitti Katsossa keväällä 1975: "Kirjoittaja ei liene ainoa televisionkatsoja, jonka mielestä Iltatähti muodostui monin verroin inhimillisemmäksi ja toimivammaksi sen jälkeen, kun Mikko Alatalo keksittiin sen juontajaksi." Kolme vuotta myöhemmin Marjut Jousi kehui samaan lehteen tekemässään isossa Iltatähti-jutussa ohjelman olleen parhaimmillaan juuri Alatalon aikaan.

Joulukuussa 1974 televisioitiin ensimmäinen rennon Alatalon isännöimä Iltatähti, joka samalla on vuoden ainoa kokonaisena säästynyt jakso. Ainakaan tämä yhteenveto kuluneesta musiikkivuodesta ei vielä pettänyt sarjan alkuperäisiä monipuolisuusihanteita, kuten alkuperäinen juontaja Matti Poijärvi oli pelännyt.

Ohjelman esiintyjäkaartiin kuuluivat mm. Boston Promenade -bigband, Hector, Kaseva, Marion, Carita Holmström, Ami Aspelund, Albert Järvinen, bluespianisti Eddie Boyd, brittiläinen kulttisuosikki Kevin Coyne, Chieftains, Tandem Duo, Procol Harum ja kotimainen progeryhmä Fantasia.

Kriittistä asennettaankaan ei Iltatähti ollut unohtanut, vaikka se verhottiinkin huumoriin. "Vuoden vitseinä" esiteltiin Demis Roussos, Juicen Jyrki Boy, Hullujussin parodinen "italosolisti" Viktor Kalborrek ja Irwinin Viuhahdus. Katsoja sai itse päättää, kuuluivatko ne tahallisen vai tahattoman huumorin piiriin.

Artikkelin lähteenä on käytetty mm. Erkki Pälli: Iltatähti on talousohjelma, Katso 15/1974; Erkki Pälli: Sammuuko Iltatähti? Katso 22/1975; Erkki Pälli: Maalaispoika, Katso 22/1975; Marjut Jousi: Viisivuotias Iltatähti vastaa syytöksiin, Katso 21/1978; Mikael Huhtamäki: Live in Finland 1955–1979, Gummerus 2013.

Ohjelmissa esitetyt kappaleet

Huom. Vain osa ohjelmista on säilynyt kokonaisina.

Iltatähti 01.01.1974 Vanha Isäntä: T-Boys Rag, Medley; Hector: Olen hautausmaa; Maija Hapuoja ja Heikki Sarmanto: Katson kiikarilla; Mud: Dynamite; Roy Wood: Forever; Wings: Helen Wheels; Rolling Stones: Silver Train; Rauli Badding Somerjoki: Nuori rakkaus. Haastateltavina Vanha Isäntä, Jukka Kuoppamäki, Vexi Salmi, Atte Blom, Klaus Järvinen, Eero Raittinen, Matti Bergström, Rauno Lehtinen, Ossi Runne, Matti Konttinen. Rempsetin, Pepe & Paradisen ja Maaritin osuudet sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 12.02.1974 Pirkko Jaakkola: Keltaruusu. Haastateltavina mm. Marjatta Leppänen, Matti Kuusla, Jaakko Salo, Jukka Virtanen, Eino Grön, Roger Whittaker, Alan Lancaster, Rick Parfitt, Edward Vesala, Pirkko Jaakkola. Chi Coltranen, Tapani Pertun, Imperialsin, Yvonne Ellimanin, Kalmar Unionin, Wigwamin, Roger Whittakerin, Status Quon, Geordien ja Marjatta Leppäsen ym. musiikkiosuudet, Tapani Pertun, Kalmar Unionin ja Wigwamin haastattelut sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 12.03.1974 Sweet: Teenage Rampage; Rock-Jerry: My Baby Left Me; Hullujussi: Puuki vuuki luu; Ekseption: Persian Market, Bingo Bingo;Temptations: Plastic Man; Smokey Robinson: Sweet Harmony; Stevie Wonder: Living for the City; Juice Leskinen & Coitus Int: Heinolassa jyrää; Eero ja Jussi & The Boys: Kaikki rakkauteni/Tahdon saaren/Kaunis nainen, That Lucky Old Sun, Roll Over Beethoven. Haastateltavina mm. Rock-Jerry, Charlie Mariano, Ekseption, Ella Fitzgerald, Edward Vesala, Ilkka Hautakangas, Ilpo Saastamoinen, Kalle Toriseva, Mikko Punkari, Ilkka Kyttälä, Eero ja Jussi Raittinen. Juonnot puuttuvat.
Iltatähti 13.04.1974 Niemen: Back Behind the Iron Curtain; Tasavallan Presidentti: Oi armahda herra sotilas valasta; Äimä: Teppana Jänis. Haastateltavina Niemen, Paroni Paakkunainen, Gary Glitter, Alice Cooper. Juonnot sekä Vetonaulan, Wigwamin, Finnforestin, Albert Hammondin, Gary Glitterin ja Alice Cooperin musiikkiosuudet puuttuvat.
Iltatähti 07.06.1974 Karma: Tie vaatii kulkemaan, My Music; Uriah Heep: Sweet Freedom; Arrows: Touch Too Much; Hector: Jatkuvuus, Ake Make Pera ja mä. Haastateltavina Kalle Lae, Timo Tervo, Leif Kiviharju, Jose Feliciano, Uriah Heep, Hector, Pirjo ja Matti Bergström. Jose Felicianon, Joutsa Big Bandin ja Barney Kesselin musiikkiesitykset, Barney Kesselin haastattelu, Kuopio tanssii ja soi -haastattelut sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 12.07.1974 Danny: Vähän ennen kyyneleitä, Johnny B. Goode, Piilopaikka, Leader of the Gang; Viialan Lauluveikot: Kuohuva 1930-luku; Nokian musikantit: Kepeällä kengällä; Frank Robson: Sky Deep, What Did You Do About It; Geordie: Going Down, Mercenary Man; Ami Aspelund: Kuinka voi nyt hän, Tumma nainen. Haastateltavina Paroni Paakkunainen, Frank Robson, Mud, Geordie. Ted Cursonin ja Pori Big Bandin, Cockney Rebelin ja Mudin musiikkiosuudet, Pori Jazz- ja Ruisrock-haastattelut sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 23.08.1974 Locomotiv GT: Back Home, Rock Yourself; Tandem Duo: Hay Man; Gugi & Ruotuväki: Long Train Running; Arto Sotavalta: Päivät kuin unta; Eija Sinikka: Tuu tuu tuu; Frederik: Jos jotain yrittää; Chieftains: Morning Dew; Procol Harum: The Devil Came from Kansas, Grand Hotel. Haastateltavina Locomotiv GT, Gary Burton, Jiri Stivin, Rudolf Dasek, Matti Kyllönen, Eija Sinikka, Arto Sotavalta, Frederik, Martti Rintanen, Chieftains, Procol Harum. Gary Burtonin, Chuck Mangionen ja Keski-Pohjanmaan nuorisoseuran musiikkiosuudet, Chieftainsin Suisin Ban ja ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 05.09.1974 Kaseva: Striptease tanssija, Vanha mies, Rantauni; Marion: This Was a World of Old Fashion, I Believe in Music; Paul Bley: Donkey; Petri & Pettersson Brass: Peaches En Regalia, Ilmalaivalaulu, You Really Got Me. Haastateltavina mm. Harry Orvomaa, Johnny Liebkind, Antti Einiö. Mudin ja Suzi Quatron esitykset, Paul Bleyn Started sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 03.10.1974 Viktor Kalborrek & Hullujussi: Tyttö lilla nakkikioskilla; Hullujussi: Around And Around; Irwin Goodman: Viuhahdus; Juice Leskinen & Coitus Int: Jyrki Boy; Kirka: Pintaa; Vesa-Matti Loiri ja Matti Rag Paananen: Kotoa lähtö, Myrsky; Marjatta Leppänen ym: Zena zena; Albert Järvinen: Teenage Nervous Breakdown. Haastateltavina mm. Rauno Lehtinen, Klaus Järvinen, Vesa-Matti Loiri ja Matti "Rag" Paananen, Marjatta Leppänen, Matti Kuusla ja Jukka Virtanen, Frank Zappa. The Sweetin ja Jukka Kuoppamäen esitykset, Albert Järvisen Let's Have a Ball ja ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 31.10.1974 Tuulikki Eloranta: Hän on mies. Haastateltavina mm. Osmo Ruuskanen, Atte Blom, Demis Roussos. Kevin Coynen, Hectorin, Demis Roussosin, Paul Ankan ja Jukka Haurun musiikkiesitykset sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 28.11.1974 M. A. Nummisen suomalaisugrilainen trio feat. Martti Pokela: Kaikki linnut laulelevat, Nyt on kaikki kallistunna, Armas taevas; Mikko Alatalo: Maalaispoika oon; Eugen Malmsten & Jatsiviikingit: Some of These Days. Haastateltavina M. A Numminen, Roland Eiworth, Risto Tanner, Ilpo Saastamoinen, Henrik Otto Donner, Jukka Rautiainen, Tapio Suominen, Juice Leskinen. Juice Leskisen ja Coitus Intin, Chuck Mangionen, Three Degreesin, Alwari Tuohitorven, Tabula Rasan ja McGuinness Flintin esitykset sekä ohjelman juonnot puuttuvat.
Iltatähti 26.12.1974 Mikko Alatalo esittelee popvuoden 1974 parhaat palat. Boston Promenade: Heut gehts auf, Moonlight Serenade; Hector: Ake Make Pera ja mä; Kaseva: Vanha mies; Marion Rung: I Believe in Music, Ami Aspelund: Kuinka voi nyt hän; Albert Järvinen: Teenage Nervous Breakdown; Eddie Boyd: Pinetop’s Boogie, Nothing; Chieftains: Morning Dew; Kevin Coyne: I'm All Aching; Tandem Duo: Hay Man; Procol Harum: Grand Hotel; Fantasia: Fantasia; Demis Roussos: Forever And Ever; Juice Leskinen: Jyrki Boy; Viktor Kalborrek: Syyspihlajan alla; Irwin Goodman: Viuhahdus; Carita Holmström: Katseita täynnä on avaruus, Kauanko. Haastateltavana Carita Holmström.
Julkaisemattomat tai kadonneet jaksot: 19740913 Iltatähti special: Paul Bley. 19741011 Iltatähti special: Hullujussi. 19741108 Iltatähti special: Hector. 19741213 Iltatähti special: Eugen Malmsten.

Lue lisää:

Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

1970-luvun keskeisin pop- ja rockohjelma oli alkujaan omistettu aivan kaikelle kevyelle musiikille Hurriganesista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon musiikin raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi.

Lue lisää:

Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

Vuonna 1975 Iltatähti-ohjelma tarjoili "rytmimusiikin rautaisannoksia" parhaimmillaan jopa kahdesti kuussa. Folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III ja Professori Pitkätukka.

Lue lisää:

Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

Lue lisää:

Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

Iltatähden tuttu isäntä Mikko Alatalo jätti musiikkisarjalle vuonna 1977 jäähyväiset ja teki tilaa seuraajalleen Sinikka Heinille. Samaan aikaan ohjelman katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Säilyneiden tallenteiden harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

Lue lisää:

Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

TV2:n musiikkiohjelma Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, mutta vuosikymmenen taitteen lähestyessä himmeni myös Iltatähti – vaikkakin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti kuitenkin tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-esiintymiset.

Lue lisää:

Iltatähden lopunajat – heviä, syntikoita ja kasariglamouria

Kevyen musiikin ohjelmaklassikko Iltatähti palasi pitkän tauon jälkeen ruutuun vuoden 1980 lopussa. Viimeisinä vuosinaan se tarjosi raskasta rockia, syntikkapoppia, suomidiskoa, ihonmyötäisiä trikoita, säihkyvää tyylikkyyttä ja paljon kaikkea muuta. Vuosien 1980–1983 herkkuja ovat mm.

Kommentit