Hyppää pääsisältöön

Biologinen lapsi on uusperheen liima

Farkkuja roikkuu pyykkinarulla
Farkkuja roikkuu pyykkinarulla Kuva: Freeimages farkut

Uusperheen perustamiseen liittyvä uuden aikaperspektiivin opettelu on kimurantti juttu. Onko sopivaa tehdä yhteisiä lapsia, kun on jo elettyä elämää takana? Jaksaisiko vauva-arkea enää? Harmittaisiko lapsen tekemättä jättäminen? Kansainvälisten tutkimusten mukaan ratkaisu olisi hyvinkin simppeli - yhteinen biologinen lapsi kannattaisi tehdä.

Tilastollisesti nimittäin yhteinen biologinen lapsi, jos mikä, auttaa uusperhettä pysymään kasassa.

– Suomesta saadut tutkimustulokset viittaavat siihen, että jos uusperheessä ei ole yhteisiä lapsia, perheen eroriski on 8-15 -kertainen verrattuna pariskuntaan, jolla on vain yhteisiä lapsia, kertoo tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta.

Pelkkä lapsen "puuttuminen" ei silti Rotkirchin mielestä nosta uusperheen eroriskiä, vaan jo pelkät eroajatukset vähentävät lasten saantia.

Vauvakysymyksessä kriisin ainekset

Varmasti jokainen hedelmällisessä iässä oleva uusperheen isä ja äiti haluaisi kokea sen ilon, jonka yhteinen lapsi tuo. Perheen sisäiset ristiriidat, dynamiikka ja aikataulut saavat kuitenkin uusparit epäröimään ja pysyvään yhteisymmärrykseen lapsen tekemisestä on vaikea päästä.

Suomen Uusperheiden Liiton tietojen mukaan vain kahdella prosentilla uuspareista on yhteisiä biologisia lapsia.

– Yleensä vauvakeskustelu käydään jo uuden parisuhteen alkuvaiheessa, jos lapsia on ylipäätään biologisesti mahdollista saada. Ristiriitatilanne, jossa toinen uusperheen vanhemmista haluaa ja toinen ei halua lapsia, saattaa täyttää lapsettomuuskriisin tunnusmerkit ja johtaa jopa parisuhteen päättymiseen, kuvailee järjestösihteeri, uusperheneuvoja Kirsi Broström.

Broströmin havaintojen mukaan yhteinen lapsi ei kuitenkaan yksin avioliittoa pelasta, vaan se auttaa lisäämään kiinteyttä puolisoiden välillä.

Uusparit, jotka pysyvät yhdessä, ovat samaa mieltä lapsen saannista.― Anna Rotkirch

Myös Rotkirchin mielestä ne uusparit, jotka pysyvät yhdessä, ovat samaa mieltä lapsen saannista.

– Se on osa sitä rakkauden vakiintumisen vaihetta, että lapsesta ja elämän toiveiden täyttymisestä haaveillaan. Tämä pätee niin ydin- kuin uusperheissä.

Uusperhe on täynnä muuttujia ja yhteinen lapsi vain lisää niitä mm. sisaruussuhteen muodossa. Tutkimusten mukaan uusperheen sisarukset kiintyvät toisiinsa kuten täyssisarukset yhdessäelon perusteella. Sisarukset eivät esimerkiksi tiedosta olevansa puolisisaruksia, mikä toimii koko perhettä yhdistävänä tekijänä.

Lapsi ei ainoa yhdistävä tekijä

Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru on sitä mieltä, että parisuhteen yhdistävän tekijän löytäminen olisi uusperheessä ensisijaisen tärkeää. Tämän ei välttämättä tarvitse olla lapsi.

– Kannattaa rehellisesti pohtia, mikä oikein on se oma elämäntilanne. Yhdistävä tekijä voi myös olla yhteinen harrastus, koti tai joku muu konkreettinen asia. Kaikenlainen me-hengen kehittäminen lisää uusperheen toimivuutta ja lujuutta.

Me-hengen kehittäminen lisää uusperheen toimivuutta.― Suvi Laru

Päätös olla tekemättä yhteistä lasta käynnistää monen naisen kohdalla surutyön, vaikka päätös olisikin selkeä ja yhteinen Jos tuska omista valinnoista iskee jälkeenpäin, Broström neuvoo uuspareja olemaan itselleen armollisia.

– Miettikää yhdessä, mikä oli oman elämän konteksti silloin, kun päätös tehtiin. On hyvä katsoa elämää kaarena ja nähdä, mitä kaikkea siihen on mahtunut. Eri elämäntilanteissa meillä on eri toiveita ja tavoitteita, ja niistä on hyvä päästä kartalle yhdessä kumppanin kanssa, Laru toteaa.

Maanantain 8.2. Marja Hintikka Livessa radiojuontaja Tuomas Rajala antoi oman analyysinsä lapsen tekemisestä uusperheessä. Katso, mitä Tuomas aiheesta tuumi:

Lisää ohjelmasta

Paperinukke, joka kuvaa naista paholaisena.
Paperinukke, joka kuvaa naista paholaisena. Kuva: Freeimages paholainen
Varo myrkyllistä exää!
Varo myrkyllistä exää! Kuva: YLE; symbolit: freeimages.com/malkowitch marja hintikka live,Eve Mantu
Käsin piirretty sukupuu, jossa uusia sanoja uusperheiden uusille sukulaisille.
Käsin piirretty sukupuu, jossa uusia sanoja uusperheiden uusille sukulaisille. Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen sukupuu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.