Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kannaksen kierros

Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1
Toimittaja Arvo Tuominen kiersi Karjalankannaksen Buhanka-maastoautolla. Tässä vaiheessa on ensimmäiset tuhat kilometriä mittarissa. Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1 yle tv1

TV1 maanantaina 15.2.2016 klo 21.30 - 22.50, uusinta lauantaina 20.2. klo 12.35
Yle Areenassa 30 päivää.

Toimittaja Arvo Tuominen ajoi kesäkuussa 2015 Karjalankannaksen ympäri Buhankalla, venäläisellä limpun näköisellä UAZ-maasturilla.

Tuominen pysähtyi kymmenellä paikkakunnalla havainnoimaan mennyttä ja nykyisyyttä. Matkasta syntyi 1500 kilometrin mittainen road movie Kannaksen kulttuurisista kerrostumista.

Viipuri, Terijoki, Taipale

Tuominen aloittaa matkan Viipurista ja poikkeaa muissakin hyvin tunnetuissa kohteissa kuten Terijoella ja Taipaleen taistelupaikoilla.

Hän vierailee myös mystisessä Inon linnoituksessa, jonne väitetään ihmisiä jopa kadonneen sekä Kirjasalon tasavallassa, josta vain harva mitään tietää ja vielä harvempi sinne tien löytää.

Kellomäki-Komarovon hautausmaalla lepää melkoinen määrä lahjakkuutta: yli 40 akateemikkoa, ohjaajia, näyttelijöitä, arkkitehteja, kirjailijoita. Yksi haudatuista on venäläisrunoilija Anna Ahmatova.

Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1
Venäläisrunoilija Anna Ahmatova on haudattu Kellomäki-Komarovoon. Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1 dokumenttiprojekti: kannaksen kierros,Yle TV1

Taiteilijoilla kesähuviloita

Keisariaikaan ja maailmansotien välillä Kannaksen rannikkoseutu oli venäläisten, suomalaisten ja suomenruotsalaisten taiteilijoiden suosima kesänviettopaikka.

Taiteilijapariskunta Tito ja Ina Collianderilla oli Villa Golicke Kuokkalassa. Näyttelijälegenda Emmi Jurkan huvila Terijoella on myös tallella.

Keisarinnan hovineito Anna Vyrobovan datshasta on sittemmin tehty ruokaravintola.

Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1
Taiteilijapariskunta Tito ja Ina Collianderin kesänviettopaikka Villa Golicke Kuokkalassa. Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1 yle tv1

Kirjasalossa tasavalta

Suomen ja Neuvosto-Venäjän rajalla Pohjois-Inkerissä sijaitsi vuosina 1919 - 1920 Kirjasalon tasavalta, jota johti postimerkkeilystä innostunut everstiluutnantti Georg Elfengren.

Hänen aloitteesta tasavaltaan perustettiin postihallinto, joka ensi töikseen julkaisi postimerkit: 10 pennin postimerkissä Inkerin vaakuna, 30 penniä sadonkorjaaja, 50 penniä kyntäjä, 80 penniä lypsäjä, 1 markka perunannostajat, 5 markkaa palava kirkko ja 10 markkaa kanteleen soittajat.

Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1
Kirjasalon tasavalta julkaisi omat postimerkkinsä. Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1 yle tv1

Jatkuvasti muuttunut raja

Suomenlahden ja Laatokan välisen alueen tekee mielenkiintoiseksi se, että siellä valtioiden, uskontojen ja ideologioiden rajat ovat jatkuvasti muuttuneet, joten ihmiskohtalotkin ovat yleensä muodostuneet joksikin aivan muuksi mistä on haaveiltu.

Parhaimmillaan suomalainen, pietarinvenäläinen ja suomenruotsalainen kulttuuri ovat hedelmällisesti rikastuttaneet toisiaan. Pahimmillaan on sodittu. Alue on kuitenkin ollut pääasiallisesti suomalaisilla asutettu, aina toiseen maailmansotaan saakka.

Kuvaus: Igor Jurov ja Pauli Bessonoff. Leikkaus: Maija Virtanen. Tuotanto: Ari Lehikoinen, Yleisradio, 2015.

Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1
Toimittaja Arvo Tuominen vie kiertomatkalle Karjanlankannakselle. Toimittaja Arvo Tuominen kiertää Karjalankannaksen. yle tv1 yle tv1

Kannaksen kierros -sarja kaupunki kerrallaan

Toimittaja Arvo Tuomisen dokumentti Kannaksen kierros esitetään lyhytdokumentteina kaupunki kerrallaan:

Viipuri ke 2.3. klo 21.30 ja ti 8.3. klo 19.51
Primorsk ke 2.3. klo 21.40 ja ti 15.3. klo 19.50
Ino ti 22.3. klo 19.50
Terijoki ti 29.3. klo 19.50
Komarovo ti 5.4. klo 19.50
Kuokkala ti 12.4. klo 19.50
Sestroretsk ti 19.4. klo 19.50
Kirjasalo ti 26.4. klo 19.50
Taipale ti 3.5. klo 19.50
Räisälä ti 10.5. klo 19.50

Kommentit