Hyppää pääsisältöön

Erämaan lumo – dokumenttisarja Suomen jylhimmistä maisemista

Erämaiden lujaääninen kaakkuri on myyttinen alkulintumme.
Repoveden lujaääninen kaakkuri on myyttinen alkulintumme. Erämaiden lujaääninen kaakkuri on myyttinen alkulintumme. yle tv1

TV1 sunnuntaisin 11.3. - 22.4.2018 klo 18.15 - 18.45, uusinta lauantaisin klo 13.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Onko Suomessa vielä jäljellä todellisia erämaita, joista löytää pimeyttä, koskemattomuutta, maiseman eheyttä? Dokumentintekijä Petteri Saario lumoutuu sarjassaan erämaista.

Kuusiosainen Erämaan lumo vie armottomilta ulkoluodoilta Kevon kanjoniin, Lapin mahtavimmista kansallispuistoista Repoveden jylhiin maisemiin sekä Kuusamon korvista Saimaan syliin. Saario kuvasi dokumenttisarjaansa kolmen vuoden ajan.

Tasapainossa luonnon kanssa

Petteri Saarion sarja on visuaalisesti väkevä, mutta samalla henkilökohtainen ja koskettava tarina haurastuvasta luontosuhteestamme ja kaipuustamme elää tasapainossa luonnon kanssa.

”Erämaan lumo on matka omaan luontooni, itseeni. Se on alkukoti, johon luonnonystävä aina kaipaa. Se on tunne, että napanuora levottomaan rakennettuun maailmaan, sähköön ja öljyn ääneen katkeaa", Saario pohtii.

"Se on mielentila, jonka saavuttamiseksi ei tarvitse mennä kauas. Kun lähtee liikkeelle silloin, kun muut eivät ole liikkeellä, erämaan tunnun voi kohdata ja löytää omasta lähimetsästä myös ruuhka-Suomessa.”

Miehen kasvot lumisessa maisemassa. Pipon alta pilkistävät hiukset ovat valkeassa kuurassa ja myös pipoa peittää hentoinen kuura.
”Tunne siitä, kun napanuora sivilisaatioon katkeaa, on huumaava”, sanoo Petteri Saario. Miehen kasvot lumisessa maisemassa. Pipon alta pilkistävät hiukset ovat valkeassa kuurassa ja myös pipoa peittää hentoinen kuura. Kuva: DocArt, Sari Orkomies lemmenjoki

11.3. osa 1: Lapin mahtavat kansallispuistomme

Sarjan avausdokumentti on kuvattu Ylläs-Pallaksella sekä Urho Kekkosen ja Lemmenjoen kansallispuistoissa. Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto. Tunturin laella voi leikkiä ajatuksella, että kaikki maailman ihmiset mahtuisivat yhteen suurtunturiin.

Mies kulkee talvisessa tunturimaisemassa
Petteri Saario etsi kiirunoita Ylläs-Pallastunturin kansallispuistossa. Mies kulkee talvisessa tunturimaisemassa kansallispuisto

18.3. osa 2: Oulanka ja Paanajärvi: luonnon parantava voima

Ruskan leiskuntaa, koskikaran jääkylpyjä, neidonkengän viaton kauneus. Petteri Saario etsii luonnon parantavaa voimaa itärajan tuntumassa, rajan molemmin puolin Oulangan ja Paanajärven kansallispuistoissa.

Maakotka on iskenyt kyntensä ketun raatoon Oulangalla itärajan tuntumassa.
Maakotka on iskenyt kyntensä ketun raatoon Oulangalla itärajan tuntumassa. Maakotka on iskenyt kyntensä ketun raatoon Oulangalla itärajan tuntumassa. erämaan lumo,Yle TV1

Ruskapukuinen Oulanka hurmaa väriloistollaan.
Ruskapukuinen Oulanka hurmaa väriloistollaan. Ruskapukuinen Oulanka hurmaa väriloistollaan. yle tv1

1.4. osa 3: Sykähdyttävän Saimaan sylissä

Koloveden sokkelot kutsuvat melontaretkelle, joissa voi kohdata saimaannorpan kuivattelemassa lepokivellään. Petteri Saario löytää pyhyyden Saimaan järvierämaasta – myös Pihlajaveden ja Linnansaaren maisemista.

Kesäinen ilta taittuu kultaan Koloveden kansallispuistossa.
Kesäinen ilta taittuu kultaan Koloveden kansallispuistossa. Kesäinen ilta taittuu kultaan Koloveden kansallispuistossa. yle tv1

8.4. osa 4: Repovesi: Etelä-Suomen jylhin erämaa

Kaakkurin huuto kiirii kauas ja usvaneidot tanssivat sateen jälkeen Olhavanlammella. Piskuinen Repovesi yllättää Petteri Saarion jylhillä maisemillaan.

Erämaiden lujaääninen kaakkuri on myyttinen alkulintumme.
Repoveden lujaääninen kaakkuri on myyttinen alkulintumme. Erämaiden lujaääninen kaakkuri on myyttinen alkulintumme. yle tv1

15.4. osa 5 Ulkoluodoilla kauneuskin on karua

Taiteilijat ovat kautta aikojen ammentaneet innoituksensa mestareista taitavimmalta: luonnolta. Petteri Saario inspiroituu Suomenlahden ja Saaristomeren etäisimmillä saarilla myrskystä hyljeluodoilla ja Tove Janssonin Klovharulla.

Hallikuutti on elämänsä ensi hetkistä ankaran elinympäristön armoilla.
Hallikuutti on elämänsä ensi hetkistä ankaran elinympäristön armoilla. Hallikuutti on elämänsä ensi hetkistä ankaran elinympäristön armoilla. yle tv1

22.4. osa 6: Kevo: Euroopan Suuri Kanjoni

Suomi-neidon päälaella Kevon luonnonpuistossa lähdetään riekonpyytäjän ja poromiehen matkaan. Petteri Saario varastoi mielenmaisemaansa Kevon ruskan, Tsarssin-putouksen kuohut ja Kevon kanjonin jylhyyden. Papukaijaa muistuttava taviokuurna on pohjoisen komistus, jota tullaan ihailemaan Lappiin ympäri maailmaa.

Papukaijaa muistuttava taviokuurna on pohjoisen komistus.
Papukaijaa muistuttava taviokuurna on pohjoisen komistus. Papukaijaa muistuttava taviokuurna on pohjoisen komistus. yle tv1

Kevon kanjoni on kotoinen Grand Canoynimme. Mahtavassa kanjonissa vallitsee oma pienilmastonsa.
Kevon kanjoni on kotoinen Grand Canoynimme. Mahtavassa kanjonissa vallitsee oma pienilmastonsa. Kevon kanjoni on kotoinen Grand Canoynimme. Mahtavassa kanjonissa vallitsee oma pienilmastonsa. yle tv1

Tuotanto: DocArt, 2015. Dokumenttisarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2016.

Lisää Erämaan lumo -sarjasta:
Erämaan lumo: Napanuora sivilisaatioon katkeaa
Muumisaaren vartijat
Myrsky on kaunis

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.