Hyppää pääsisältöön

Frankensteinin syntytarina

Näyttelijä Hannah Taylor Gordon on Mary Shelley draamadokumentissa Frankensteinin syntytarina
Mary Shelley (Hannah Taylor Gordon) kirjoittamassa tarinaansa Frankensteinin hirviöstä Näyttelijä Hannah Taylor Gordon on Mary Shelley draamadokumentissa Frankensteinin syntytarina Kuva: Oxford Scientific Films teeman historia,Frankensteinin hirviö

BBC:n dokumentissa tarkastellaan yhtä länsimaisen taidehistorian merkkihetkeä: sitä yötä, jona Mary Shelley ja lordi Byron seurueineen kertoivat toisilleen kummitusjuttuja Genevenjärven rannalla sijainneessa talossa.

Sinä yönä syntyivät Frankensteinin hirviö ja nykyaikainen vampyyri.

Kesää 1816 Sveitsissä viettäneet kirjailijat ja kulttuuri-ihmiset merkitsivät tapahtumat muistiin kirjeisiin ja päiväkirjoihin. Dramatisoitu dokumentti perustuu näihin ensi käden lähteisiin. Siinä aiheesta kertoo myös huikea kauhukirjailijoiden tähtikaarti. Muiden muassa Neil Gaiman, Charlaine Harris ja Margaret Atwood kertovat, mikä on ollut tämän yhden yön merkitys kulttuurillemme.

  • Frankensteinin syntytarina (Frankenstein and the Vampyre: A Dark and Stormy Night), Britannia 2014. Tuotanto BBC

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa