Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näin räätälöit WhatsAppista itsellesi paremman

WhatsApp-logo ja muita logoja älypuhelimen näytöllä
WhatsApp-logo ja muita logoja älypuhelimen näytöllä Kuva: <a href="http://www.shutterstock.com/gallery-1598897p1.html?cr=00&pl=edit-00">Alexander Supertramp</a> / <a href="http://www.shutterstock.com/editorial?cr=00&pl=edit-00">Shutterstock.com</a> Kuningaskuluttaja,WhatsApp

Facebookin pari vuotta sitten ostamalla pikaviestipalvelu WhatsAppilla on hurjat noin miljardi aktiivista käyttäjää kuukausittain. Siis joka seitsemäs ihminen käyttää sitä.

Suomessakin palvelu on korvannut monet muut viestintävälineet kuten sähköpostin ja perinteiset tekstiviestit. Teinin saa jo paljon paremmin kiinni WhatsAppilla kuin soittamalla.

Tässä vinkkejä, joilla WhatsAppista saa enemmän irti - oli sitten aktiivinen tai satunnainen käyttäjä.

Käytä WhatsAppia selaimen kautta

Työpäivän aikana viestittely lasten kanssa onnistuu ilman älypuhelimen näpräämistä: WhatsAppia voi käyttää myös selaimen kautta, ei ainoastaan käyttämällä mobiilisovelluksia.

Tämä onnistuu siirtymällä tietokoneella osoitteeseen web.whatsapp.com.

Avaa tämän jälkeen puhelimen WhatsApp-sovellus ja mene asetuksiin. Valitse “WhatsApp Web” ja lue tietokoneella näkyvä QR-koodi puhelimen kameralla. Näin WhatsApp tietää helposti ja yksinkertaisesti kuka viestittelee koneella.

Samalla se lataa puhelimessa olevat viestit ja keskustelut näkyviin tietokoneen ruudulle, mikä tekee selainkäytöstä äärimmäisen miellyttävää.

Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta
Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta Kuva: Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,whatsapp

Soita puheluja

WhatsApp ei ole vain kirjoittamista varten. Sillä voi Skypen ja Messengerin tavoin soittaa ilmaisia puheluja käyttäjien kesken. Ilmaisuus edellyttää tietysti rajatonta datakäyttöä puhelinliittymässä tai wlan-yhteyden käyttöä.

Soittaminen onnistuu yksinkertaisesti avaamalla keskusteluikkuna halutun ihmisen kanssa ja napauttamalla puhelinluurin kuvaa sovelluksen yläkulmasta. Vastaaminen puolestaan tapahtuu napauttamalla ja vetämällä vihreää painiketta ruudulla, punaisesta puolestaan kieltäydytään puhelusta.

Sillä voi Skypen ja Messengerin tavoin soittaa ilmaisia puheluja.

Puhelusta voi myös kieltäytyä suoraan lähettämällä lyhyen viestin soittajalle.

Lähtikö se viesti? Luettiinko se?

WhatsAppissa pystyy tarkasti seuraamaan, miten viestittely onnistuu. Näin ei tarvitse miettiä, lähtikö viesti tai onko vastaanottaja jo lukenut sen. Tämän voi tarkistaa katsomalla lähettämääsi viestiä vähän tarkemmin.

Viestin oikeassa alalaidassa näkyy kellonaika ja sen vieressä koulukirjoista tuttuja väkäsiä. Yksi valkonen väkänen tarkoittaa, että viesti on lähetetty. Kaksi valkoista taas sitä, että viesti on saavuttanut vastaanottajan. Kaksi sinistä väkästä osoittaa, että vastaanottaja on myös lukenut viestin.

Viestiä vasemmalle pyyhkäisemällä avautuu vielä tarkempi näkymä, josta selviävät tarkat kellonajatkin toimittamiselle ja lukemiselle. Turha siis enää valehdella, ettet ollut huomannut jonkun viestiä. Jäät siitä kiinni.

Kuvakaappaus WhatsApp -sovelluksesta
Kuvakaappaus WhatsApp -sovelluksesta Kuva: Kuvakaappaus WhatsApp -sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,whatsapp,WhatsApp

Ota lukukuittaukset ja paikallaolotieto pois päältä

Edellä esitellyt lukukuittaukset saa toki myös pois päältä. Se onnistuu menemällä WhatsAppin asetuksiin ja valitsemalla sieltä “tili” sekä “tietosuoja”.

Kun kohdasta “lukukuittaukset” ottaa valinnan pois päältä, eivät muut ihmiset saa enää sinulta tarkempaa tietoa viestin saapumisesta ja lukemisesta. Tämä tie on kuitenkin kaksisuuntainen, joten jos otat lukukuittaukset pois päältä, et saa niitä enää myöskään muilta. Ryhmäkeskusteluissa lukukuittaukset kuitenkin lähetetään aina.

Jos omasta WhatsAppin käytöstään ei halua jakaa tarkempaa tietoa muille, voi viimeisen sovelluksen käyttöajan myös piilottaa. Mene WhatsAppin asetuksiin ja valitse sieltä “tili” sekä “tietosuoja”.

Kohdasta “Viimeksi paikalla” voi valita, kenelle kertoo linjoilla olemisestaan: kaikille, yhteystiedoilleen tai ei kenellekään. Jos päättää olla jakamatta tietoa siitä, milloin on viimeksi ollut paikalla, ei sitä valitettavasti voi nähdä myöskään muilta.

Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta
Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta Kuva: Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,WhatsApp

Hiljennä häiritsevät ryhmäkeskustelut

Kaveri- tai työporukka äityy välillä keskustelemaan sellaisella vauhdilla, ettei keskittyminen muihin hommiin oikein tahdo onnistua. Keskustelusta ei tarvitse kokonaan poistua, koska liialliseksi käyvän viestinvaihdon voi hiljentää lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi.

Mene ryhmäkeskusteluun, jonka meno alkaa häiritä ja napauta sen nimeä yläreunasta.

Esiin tulee valikko, jossa alimpana on kohta “mykistä”. Tätä painamalla voi mykistää ryhmästä tulevan keskustelun joko 8 tunniksi, viikoksi tai vuodeksi.

Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta
Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta Kuva: Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,WhatsApp

Lähetä tarkka sijaintisi

WhatsAppin kautta hoidetaan paljon juoksevia asioita ja usein ne liittyvät kavereiden ja tuttujen tapaamisiin. Porukat tapaavat kahviloissa, kaupoissa ja muissa julkisissa paikoissa. Usein ensimmäinen kysymys on, missä olet?

Sovelluksen kautta voi lähettää oman tarkan sijainnin helposti. Kun viestilaatikko on avoinna, paina sen vieressä olevaa ympyräpainiketta ja valitse “jaa sijainti”. Näin pystyt jakamaan tutuille lähelläsi sijaitsevan paikan, kuten yrityksen, tai tarkan sijaintisi n. 10 metrin tarkkuudella.

Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta
Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta Kuva: Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,whatsapp

Älä turhaan varastoi kaikkia valokuvia

WhatsApp saattaa tallentaa jokaisen valokuvan käyttämäsi puhelimen valokuva-albumiin. Toisinaan ominaisuus on päällä automaattisesti, toisinaan ei. Joka tapauksessa se ei todellakaan ole järkevää, koska kuten jokainen meistä tietää, suurin osa viestien kuvista toimii siinä hetkessä, mutta harvassa niistä on suurempaa hyötyä jatkoa ajatellen. Niinpä ominaisuus kannattaa ottaa pois käytöstä.

Se tapahtuu menemällä WhatsAppissa oikeasta alakulmasta löytyviin asetuksiin ja valitsemalla sieltä “keskustelut”. Ota valinta pois päältä kohdasta “säilytä saapunut media”.

Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta
Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta Kuva: Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,WhatsApp

Miten paljon mikäkin keskustelu vie tilaa puhelimestasi?

Sosiaalisen median välineet voivat haukata yllättävän paljon tilaa mobiililaitteestasi. Ongelmaksi tämä voi muodostua varsinkin, jos puhelimessa on vähän, kuten 16 gigatavua, muistia.

WhatsAppin viemän tilan voi tarkistaa seuraavasti. Mene WhatsAppin asetuksiin, valitse “tili” ja sieltä “muistin käyttö”. Ylärivillä näkyy viestien ja mediatiedostojen viemä kokonaistila.

Kesälomakeskustelu kuvineen ja videoineen voi haukata yllättävän paljon tilaa.

Alareunassa on puolestaan kaksi painiketta, “viestit” ja “koko”, joilla voi tarkistaa kuinka paljon yksittäinen keskustelu tai -ryhmä vie tilaa ja montako viestiä siinä on. Tehokkaana käynyt kesälomakeskustelu kuvineen ja videoineen voi haukata yllättävän paljon tilaa, ja saattaa maata puhelimessa ihan tyhjän panttina.

Poista turhat viestit

Tilaa voi tehdä poistamalla yksittäisiä viestejä tai tyhjentämällä kokonaisia keskusteluja. Yhden tai useamman viestin poistaminen onnistuu pitämällä sormea yksittäisen viestin kohdalla, kunnes esiin tulee vaihtoehto “poista”.

Viestin viereen tulee pallo, jossa on sininen ruksi. Jos haluaa samalla tuhota useammankin viestin, täytyy vain napauttaa muidenkin viestien edellä olevia palloja siniseksi ja lopuksi valita roskakorikuvake.

Kokonaisen keskustelun tuhoaminen tapahtuu menemällä keskusteluihin ja valitsemalla vasemmasta yläkulmasta “muokkaa”. Jutustelun voi poistaa napauttamalla keskustelun edessä olevaa punaista ympyrää.

Huomaa, että jokaisessa mobiilikäyttöjärjestelmässä on pieniä eroja ja ohjeet eivät välttämättä päde suoraan niihin kaikkiin. Pääsääntöisesti WhatsAppin mobiilisovellukset toimivat kuitenkin samojen periaatteiden mukaisesti.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.