Hyppää pääsisältöön

Holbein – Tudorien hovimaalari

Waldemar Janusczak ja Thomas Cromwellin muotokuva
Waldemar Janusczak ja Thomas Moren muotokuva Waldemar Janusczak ja Thomas Cromwellin muotokuva Waldemar Januszczak,holbein tudorien hovimaalari,Hans Holbein nuorempi

Taidehistorioitsija Waldemar Januszczak perehtyy Hans Holbeinin maalauksiin Henrik VIII:stä ja hänen hoviväestään.

Hans Holbein oli Englannin Henrik VIII:n hovimaalari. Hän on vaikuttanut jälkimaailman mielikuviin kokonaisesta aikakaudesta taiteilijaksi harvinaisen paljon. Waldemar Januszczak väittää jopa, että kuvamme Henrikin ajasta perustuu pääasiassa Holbeinin hovimuotokuviin.

Dokumentissa takastellaan erityisesti Hilary Mantelin romaanista ja TV1:llä nähdystä draamasarjasta Susipalatsi tuttujen todellisten henkilöiden kuvia. Susipalatsin päähenkilön Thomas Cromwellin muotokuva on Holbeinin parhaita töitä. Toki Holbein maalasi myös itse kuninkaan. Holbein ei keksinyt Henrikiä mutta kylläkin sen Henrikin, jonka kaikki tuntevat.

  • Holbein – Tudorien hovimaalari (Holbein: Eye On The Tudors), Britannia 2015.

Artikkelia on muokattu 25.2.2016: artikkelista on poistettu viittaus taideväärentäjä Shaun Greenhalghiin, jota ei nähdä tässä ohjelmassa.

Lue lisää:

Rubensin XL-naiset

Nykyaikana Rubens on väärinymmärretty taiteilija. Taidehistorioitsija Waldemar Januszczak tahtoo palauttaa Rubensin maineen.
tiistai 16.2. klo 20.00

Lue lisää:

Elävä arkisto: Henrik VIII nai politiikan ja taiteen perusteella

Englantia vuosina 1509–1547 hallinnut kuningas Henrik VIII tunnetaan erityisesti kuudesta avioliitostaan. Eeva Luotosen radio-ohjelmassa ruoditaan Tudor-suvun pitkäaikaisen hallitsijan kahta ensimmäistä avioliittoa. Kai Lehtonen paljastaa, miten kuvataide vaikutti olennaisesti Henrikin naimakauppoihin.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa