Hyppää pääsisältöön

Jari Sinkkosen karjalanpaisti

Jari Sinkkonen, Puoli seitsemän Ruokamuiston vieras
Jari Sinkkonen, Puoli seitsemän Ruokamuiston vieras Kuva: Yle ruokamuisto

Karjalanpaistilla oli lastenpsykiatri Jari Sinkkosen pienessä lapsuusperheessä Kontiolahdella aivan erityinen merkitys. Se ei niinkään liittynyt makuelämyksiin tai kulinaarisiin nautintoon, vaan yhdessäoloon. Karjalanpaistin mausteena oli lauantai, koko viikon poissa olleen isän tulo savotalta, sauna ja äidin karjalanpiirakat paistin lisukkeena.

Sinkkosilla ei paistin kanssa syöty perunamuusia, joka kai on tyypillisin karjalanpaistin seuralainen. Perheen Impilahdelta kotoisin ollut äiti ei ollut mikään innokas ruuanlaittaja, mutta omat bravuurinsa hänellä oli. Karjalanpiirakat olivat niistä yksi.
”Äidillä oli semmoinen fantasia, että jos voitaisiin kehittää sellainen ihmisrotu, jolla on kyljessä luukku ja sinne luukkuun laitetaan tabletti ja sillä hoidetaan tämä ruokapuoli, ettei tarvitsisi nähdä sen ruuan eteen vaivaa. Pienen kyläkoulun opettajana hän piti itseään virkanaisena, Mutta oli hänelläkin muutamia bravuureja. Ne karjalanpiirakat olivat kerta kaikkiaan suussa sulavia, pulla oli erinomaista, tirripaisti ja muutamat muut ruuat oli todella herkullisia, mutta hän jotenkin koki aina riesana sen ruuanlaiton.”

Tässäpä lohtua perheenäideille, jotka eivät asu keittiössä ja tuoksu työkseen pullalle. Heidänkin lapsistaan voi tulla täysipäisiä ja elämässä pärjääviä - niin kuin nyt Jari Sinkkosesta. Jarista tuli myös ruokaihminen.

"Vastoin kaikkia odotuksia tuli. Laitan ruokaa, mutta ennen kaikkea nautin hyvästä ruuasta. Jo ihan teini-iässä minulla oli ilo olla kahtena kesänä Italiassa opiskelemassa musiikkia. Siellä tutustuin risotto all mareen, jossa oli kaiken maailman mereneläviä ja äyriäisiä ja muistan kuinka valtavasti innostuin. Pidin tästä ruuasta, joka kyllä oli mahdollisimman kaukana siitä kontiolahtelaisesta karjalanpaistista."

Jarin äiti oli Impilahden evakko. Karjalanpaistin hän teki aivan omalla tavallaan.
"Oikeita karjalanpaisteja on kai hirmuisen monenlaisia. Joku laittaa porkkanaa, joku lammasta, joku maksaakin. Äiti oli kai siinä mielessä vähän valtavirrasta poikkeava, että hän paistoi nämä lihat ja pani ne hetkeksi kiehuvaan veteen voidakseen kuoria siitä sen vaahdon joka tämmösestä tulee aina. Siitä on jäänyt itsellekin tapa, että aina jos valmistan pataruokaa, niin laitan ne paistetut lihat hetkeksi kiehumaan ja kuorin sen vaahdon pois."

Sinkkosilla karjalanpaistiin liittyi perheen yhdessäolo ja viikon kuulumisten jakaminen. En malta olla kysymättä Jarilta lapsuuden ruokahetkien merkityksestä.
”Ne hetket ovat kullanarvoisia." vastaa Jari painokkaasti. "Siinä vanhemmat ovat ikään kuin ongella kyselemässä ja kuulostelemassa lasten mielialoja ja sen ruuan siivittämänä lapset alkavat kertoa ja puhua ikään kuin huomaamattaan ehkä myös sellaisista asioista, joista he eivät puhu jos vanhemmat äitiys-tai isyyskohtauksen vallassa menevät tenttaamaan sitä lastaan."

JARI SINKKOSEN KARJALANPAISTI

1,5 kg karjalanpaistilihaa (sian etuselkää tai lapaa sekä naudan lapaa)
2- 3 keltasipulia
1 tl kokonaisia maustepippureita
11/2 tl suolaa
vettä

Pilko lihat ja ruskista ne kevyesti voissa. Siirrä lihat kattilaan, laita vettä ja kiehauta, kuori lihoista lähtevä vaahto.
Lohko sipulit suurehkoiksi paloiksi, freesaa voissa.
Siirrä lihat ja sipulit uuniruukkuun tai valurautapataan. Sirottele väliin suolaa ja pippureita. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi sianlihaa.
Kaada päälle kylmää vettä niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä miedossa uuninlämmössä (150 astetta) noin kolme tuntia. Kypsentämisen loppuvaiheessa peitä pata kannella, ettei ruoka kuivu.
Tarjoa perunamuusin, keitettyjen perunoiden - tai kuten Jarin äiti - karjalanpiirakoiden kanssa.

Puoli seitsemän Ruokamuiston vieras Jari Sinkkosen ateria
Puoli seitsemän Ruokamuiston vieras Jari Sinkkosen ateria Kuva: Yle annos
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän