Hyppää pääsisältöön

Katri Vala kirjoitti: Isänmaa tarvitsee kaikki isot munat

Kirjailija Katri Vala 1930-luvulla
Kirjailija Katri Vala Kirjailija Katri Vala 1930-luvulla Kuva: Historian kuvakokoelma, Museovirasto. Kuvakokoelmat.fi katri vala

Pelottavan ajankohtaisia ovat kirjailija Katri Valan ajatukset isänmaallisuudesta ja naisena olemisesta. Hänen mielestään isänmaallisuus oli saksalaisuuden läpitunkemaa, ja tästä hän oli välillä raivoissaan.

Katri Valan kirjoitti kahdella nimimerkillä Pecka ja Ilmarinen muutamaan lehteen 1930-luvulla. Hänen pakinoitaan on koottu yhteen ja julkaistu kokoelmassa Henki ja aine - eli yksinäisen naisen pölynimuri. Useissa pakinoissaan hän kommentoi muissa lehdissä olleita kirjoituksia ja ilmoituksia. Erään hänen pakinansa otsikko oli: Isänmaa tarvitsee kaikki isot munat

kaikenkarvaista likaista pyykkiä on käärittynä Suomen lippuun― Katri Vala

Vala kirjoitti, kuinka yhdessä porvarillisisänmaallisessa lehdessä oli pari ilmoitusta, jotka sytyttivät Valan kommentoimaan. Yhdessä oli ilmoitus: Nuori virkamies haluaa taloudenhoitajaksi 16-vuotiaan, isänmaallisen neitosen. Vastaus valokuvan kanssa nimim. Virkamies. Tästä Vala ihmetteli, millä tavalla taloudenhoitaja keittäisi isänmaallisia perunoita, isänmaallisissa kattiloissa nuorelle isänmaalliselle virkamiehelle.

Ja toinen ilmoitus: Keski-ikäinen varakas nainen haluaa tutustua isänmaalliseen nuoreen mieheen ihanteellisissa tarkoituksissa. Vast. nimimerkille, “Ihanteet korkealla”.
Kirjailija Katri Valan mielestä nämä kaikki kuvastivat, kuinka kaikenkarvaista likaista pyykkiä on käärittynä Suomen lippuun. Hän arveli myös, että yltiöpäisessä isänmaallisuudessa oli ”selvä leima made in Germany kaikkine päristyksineen ja onttoine fraasipaatoksineen”.

Ajankohtainen on myös Valan kirjoitus Leben und Leben lassen. Siinä hän ihmetteli, miten näennäisvapaamielisyys vallitsee. Rikas taiteilijamies voi ryypätä ja rellestää, ja hänen harha-askeleensa annetaan anteeksi. Mutta jos jonkun mielestä ”tämä taloudellinen järjestelmä on kumottava, voit joutua vankilaan vuosiksi, olet hirvittävä, moraaliton olio. Jos autat rahallisesti perhettä, joka on joutunut pois toimesta poliittisten mielipiteiden tähden, voit joutua ikävyyksiin", kirjoitti Vala.

Muoniossa 11.9.1901 syntynyt Vala kuoli vain 42-vuotiaana tuberkuloosiin sairastuttuaan.

Otteita Katri Valan pakinakokoelmasta Henki ja aine - eli yksinäisen naisen pölynimuri kuulemme päivän mietelauseessa keskiviikkona 10.2. ja lauantaina 13.2. Ylen Radio 1:ssä klo 11.55.

Artikkelin kuva: Kuvapalvelut.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri