Hyppää pääsisältöön

Korrepetiittori Jenna Ristilä: "Minun idolini on mummi! Hän on niin sisukas ja positiivinen ihminen!"

Taideyliopisto Sibelius-Akatemian korrepetiittoriopiskelija Jenna Ristilä.
Taideyliopisto Sibelius-Akatemian korrepetiittoriopiskelija Jenna Ristilä. Kuva: Yle/Laila Kangas jenna ristilä

"Haluan tehdä ja kuunnella musiikkia monipuolisesti - en pystyisi valitsemaan esimerkiksi barokin ja nykymusiikin väliltä." Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa korrepetiittoriksi eli harjoituspianistiksi opiskeleva pianisti Jenna Ristilä valmistelee tällä hetkellä korrepetition A-tutkintoa. Jenna tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 10.2.2016. Näin hän kertoo omasta taustastaan, suhteestaan musiikkiin, merkittävistä opettajista ja idoleistaan.

- Olen Jenna Ristilä, pianisti, syntynyt 1989 Savonlinnassa. Veljeni ja isäni ovat harrastelijamuusikoita, ja pikkusisko Hanna opiskelee Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa instrumenttinaan nokkahuilu.

- Lapsuuteni asuin Savonlinnassa ja kävin siellä Taidelukion. Kirjoitusten jälkeen muutin Helsinkiin opiskelemaan, ja täällä olen viihtynyt, Walesissa vietettyä vaihto-oppilasvuotta lukuunottamatta.

- Aloitin pianonsoiton suunnilleen 7-vuotiaana. Savonlinnan Musiikkiopistossa minua opetti Anja Ojanen-Forsberg, Sibelius-Akatemiassa taas Hamsa Juris sekä Teppo Koivisto. Valmistuin musiikin maisteriksi esittävän säveltaiteen puolelta keväällä 2014, ja teen nyt toista maisterintutkintoa korrepetitiokoulutuksessa. Olen ollut työelämässä jo monta vuotta pianistina ja opettajana. Tällä hetkellä päiväni täyttyvät Start-up Opera -ryhmän kanssa valmisteltavasta Jääkausi-oopperasta, jonka kantaesitämme 1.3.2016. Esitys on samalla korrepetitio-opintojeni A-tutkinto.

Vesa Kytöoja, Jenna Ristilä, Helena Hannikainen Kantapöydässä 10.2.2016.
Jenna Ristilä Vesa Kytöojan ja Helena Hannikaisen kahvitettavana Kantapöydässä. Vesa Kytöoja, Jenna Ristilä, Helena Hannikainen Kantapöydässä 10.2.2016. Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen kantapöytä 10.2.2016

- Haluan tehdä ja kuunnella musiikkia monipuolisesti - en pystyisi valitsemaan esimerkiksi barokin ja nykymusiikin väliltä. Ehkä siksi minulla ei ole lempisäveltäjääkään. Yksi minulle hyvin läheinen teos on kuitenkin Rachmaninovin Kuolleiden saari.

- Minun idolini on mummi! Hän on niin sisukas ja positiivinen ihminen!

- Elämä on paljon muutakin kuin musiikkia, nykyisin muun muassa lukemista, tekoveren metsästämistä ja blogin kirjoittamista (startupopera.blogspot.fi).

- Haluaisin "isona" tehdä suurin piirtein sitä mitä nytkin: opettaa, keikkailla ja tehdä välillä jotain vähän isompia ooppera- tai kamarimusiikkiprojekteja. Start-up Opera -ryhmässä vastuuhenkilönä toimiminen on opettanut paljon myös tuotantopuolesta, jota ehkä haluaisin jatkossa tehdä enemmänkin.

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.