Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Vapaakauppasopimuksen vaarat

Kiistanalainen vapaakauppasopimus TTIP hiertää Euroopan ja USA:n välejä. yletv1
Saaksumin asukkaat Hollannissa ovat huolestuneita energiayhtiön suunnitelmista aloittaa liuskekivikaasun tuotanto. Kiistanalainen vapaakauppasopimus TTIP hiertää Euroopan ja USA:n välejä. yletv1 yle tv1

TV1 torstaina 11.2.2016 klo 22.00 - 22.50, uusinta keskiviikkona 17.2. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Euroopan ja Yhdysvaltojen välille halutaan solmia vapaakauppasopimus TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Ehdotettu sopimus on aiheuttanut huolta siitä, kuinka se vaikuttaa valtioiden mahdollisuuteen päättää itsenäisesti omasta lainsäädännöstään.

TTIP:n kauppapoliittinen merkitys on suuri, sillä se koskee lähes 60 prosenttia maailmankaupasta.

Painostusta oikeusjutuilla?

Sopimuksen kiistanalaisin osa koskee erillistä ISDS-pykälää (Investor-state dispute settlement), jolla ratkottaisiin valtioiden ja yritysten välisiä investointiriitoja. Kriitikkojen mielestä pykälän myötä amerikkalaisille yrityksille tulisi mahdollisuus painostaa oikeusjutuilla.

Vastaavalla Nafta-sopimuksella on ollut yllättäviä seurauksia, kun muun muassa postilokeroyritykset ovat sopimukseen vedoten haastaneet valtioita oikeuteen.

Mitä vapaakauppa merkitsee?

Dokumentissa muun muassa brittiläis-korealainen ekonomisti Ha-Joon Chang pohtii, mitä vapaakauppa nykyaikana tarkoittaa. Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä tavara on kulkenut jo pitkään ilman suuria tullimuureja.

Kenen etuja kiistanalainen TTIP-sopimus ja ISDS-pykälä palvelevat? Mitä vapaakauppasopimus käytännössä tarkoittaa?

Backlight: TTIP Might Is Right. Ohjaus: Roland Duong. Tuotanto: Netherlands Public Broadcasting, Alankomaat, 2015.

Lisää aiheesta:
Yle Uutiset: Ylen kysely: Puolet suomalaismepeistä pitää TTIP:n läpimenoa realistisena
Yle Uutiset: 150 000 saksalaista marssi vapaakauppasopimusta vastaan
Yle Uutiset: Onko EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksella tulevaisuutta?

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.