Hyppää pääsisältöön

Vuoden levy 2015 on Alba Recordsin & Kamus-kvartetin "Different Voices"

Alba Records ja Kamus-kvartetti voittivat Vuoden levyn 2015.
Timo Ruottinen, Erkki Nisonen, Petja Kainulainen, Jukka Untamala ja Terhi Paldanius. Alba Records ja Kamus-kvartetti voittivat Vuoden levyn 2015. Kuva: Yle/Laila Kangas kamus-kvartetti

Vuoden levy -tunnustuspalkinnon saanut Alba Records on tamperelainen vuonna 1993 perustettu levy-yhtiö, jonka johdossa on alusta asti toiminut Timo Ruottinen. Viime huhtikuussa yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti Erkki Nisonen. Yleisradion Vuoden levyllä 2015 soivat Jean Sibeliuksen, Jouni Kaipaisen ja Jukka Tiensuun jousikvartetot. Kamus-kvartetissa soittavat viulistit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, alttoviulisti Jussi Tuhkanen ja sellisti Petja Kainulainen.

Ylen Vuoden levy -tunnustuspalkinto on jaettu vuodesta 1971 lähtien.

Voittajalevyn perusteet

Keskelle Sibelius-monoliitin vuoden kestänyttä palvontaa Kamus-jousikvartetti täräytti levyn, joka tekee Sibeliukselle kunniaa sillä paremmalla tavalla - liittämällä hänet aidosti nykyaikaan. Voces intimaen ilmaisuvoima ja ominaislaatu erottuvat Jouni Kaipaisen ja Jukka Tiensuun kvartettimusiikin seurassa kirkkaammin kuin loputtomien kokonaislevytysten virrassa. Ja toisaalta Kaipaista ja Tiensuuta kuuntelee Sibeliuksen rinnalla luottavaisemmin.

Tietenkään Kamus-kvartetti ei tehnyt Vuoden levyä pelkän ohjelmisto-oivalluksen voimalla. Viulistit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, alttoviulisti Jussi Tuhkanen ja sellisti Petja Kainulainen ovat soittaneet Kamus-kvartettina kolmetoista vuotta, ja tehneet sen omalla, erottuvalla tyylillään: heittäytyvästi mutta kontrollissa, kaveripohjalta mutta kunnianhimoisesti.

Nelikolle on yhtä ominaista syväluodata Voces intimaen hitaan osan syövereitä, justeerata Tiensuun Rackin mikrointervalleja ja saarnata Kaipasen Batsheba-kvarteton paatosta. Kaikki tämä on tuotettu kuuluviin sillä laadulla, joka suomalaiselle levytuotannolle nykyään on ominaista.

Levystä kokonaisuudessaan ja Kamus-kvartetin tekemisestä yleensä välittyy se Suomen oloissa aivan uusi ilmiö, jota nuoret jääkiekkoilijat kuluneena vuonna jo esittelivät kulttuurin vastalaidalla. Huipulla ei tarvitse puristaa mailaa saati jousta yksin, vaan voi hymyillä omana itsenään ja nauttia yhdessä tekemisestä. Taidemusiikki, tällä kertaa etenkin kamarimusiikki, näyttää tietä kohti parempaa maailmaa myös tässä mielessä, ei vain taide-elämyksenä.

Levyn äänitetiedot

"Different Voices". Jean Sibelius: Jousikvartetto d-molli "Voces intimae". Jouni Kaipainen: Jousikvartetto nro 7 "Batsheba". Jukka Tiensuu: Rack. - Kamus-kvartetti. (Alba, ABCD 383)