Hyppää pääsisältöön

27.3. Kino Suomi: Villin Pohjolan päivä

Taneli Rinne, Åke Lindman ja Tommi Rinne elokuvassa Villin Pohjolan salattu laakso (1963).
Taneli Rinne, Åke Lindman ja Tommi Rinne elokuvassa Villin Pohjolan salattu laakso (1963). Kuva: YLE Villin Pohjolan salattu laakso,Tommi Rinne,Åke Lindman,Taneli Rinne

"Ette varmaankaan löydä Villiä Pohjolaa Maanmittaushallituksen kartoista, mutta jokaisen romantiikkaa ja seikkailuja rakastavan ihmisen mielikuvituksesta se sitä varmemmin voi löytyä." Teema esittää kaikki kolme Villi Pohjola -seikkailuelokuvaa pääsiäissunnuntaina, myös harvinaisen Villin Pohjolan salattu laakso -elokuvan, joka on esitetty televisiossa vain kerran, vuonna 1981.

Villi Pohjola Teemalla 27.3.2016

klo 10.00 Villi Pohjola
klo 11.40 Villin Pohjolan kulta
klo 13.05 Villin Pohjolan salattu laakso

Utopilan kaupunki sijaitsee villissä pohjolassa, jossa lait tulkitaan vahvimman mielen mukaan. Sieltä alkaa ensimmäinen Villi Pohjola -seikkailuelokuva, jonka Aarne Tarkas käsikirjoitti ja ohjasi vuonna 1955.
Siinä Karin Turkka saapuu etelästä jäljittämään kuolleen isänsä kultalöytöä. Murhasta epäilty Tundra-Tauno kasvaa elokuvan päähenkilöksi ja koko villin Pohjolan myyttiseksi sankariksi.

Tundra-Tauno (Tapio Rautavaara) joutuu Karin Jäärän (Elina Pohjanpää) käsittelyyn elokuvassa Villi Pohjola.
Tundra-Tauno (Tapio Rautavaara) joutuu Karin Jäärän (Elina Pohjanpää) käsittelyyn elokuvassa Villi Pohjola. Tundra-Tauno (Tapio Rautavaara) joutuu Karin Jäärän (Elina Pohjanpää) käsittelyyn elokuvassa Villi Pohjola. Kuva: Yle Kuvapalvelu Villi Pohjola,tundra-tauno

Karinia esittää Elina Pohjanpää ja Tundra-Taunoa Tapio Rautavaara. Villin Pohjolan villiä länttä muistuttavassa, alaskamaisessa maailmassa vilistää luonteikkaita pikku nilkkejä ja saluunahuijareita, joita tulkitsevat mm. Leo Jokela, Keijo Komppa ja Matti Kuusla. Ilotyttöinä vilahtavat muun muassa Irma Seikkula, Eila Pehkonen ja Ritva Valkama. Pormestarin kätyrinä esittäytyy Pertti Spede Pasanen ensimmäisessä puheroolissaan.

Aarne Tarkas ohjasi elokuvalle toisen osan vuonna 1963. Villin Pohjolan kulta sijoittuu samaan mielikuvitukselliseen erämaalappiin, jossa jahdataan rikkauksia ja rakkauksia hevosilla laukaten. Kolme lehmipaimeneksi pukeutunutta Vornan veljestä, Tommi, Kai ja Joel ovat etsimässä onneaan, mutta ratsastavat vahingossa valtaa pitävän Lapin patruunan maille. Patruuna Jäärän tytär, jonka etunimi Karin on ainoa viite edelliseen elokuvaan, vie sydämen veljessarjan nuorimmaiselta.

Helge Herala, Åke Lindman ja Vili Auvinen esittävät Vornan veljeksiä Villin Pohjolan kullassa (1963).
Helge Herala, Åke Lindman ja Vili Auvinen ovat Vornan veljekset Villin Pohjolan kullassa. Helge Herala, Åke Lindman ja Vili Auvinen esittävät Vornan veljeksiä Villin Pohjolan kullassa (1963). Kuva: Yle Kuvapalvelu Åke Lindman,villin pohjolan kulta

Veljeksiä esittävät Åke Lindman, Helge Herala ja Vili Auvinen, lappilännen sankarittarena hurmaa Tamara Lund. Lund laulaa myös laulun Pohjolan Ruusu, joka tosin on elokuvassa pantu playbackinä ilotyttöä esittävän Rose-Marie Prechtin suuhun. Pari vuotta myöhemmin Tamara Lund oli myös ehdolla Bond-elokuvan sankarittareksi.

Tamara Lund elokuvassa Villin Pohjolan kulta.
Tamara Lund elokuvassa Villin Pohjolan kulta. Tamara Lund elokuvassa Villin Pohjolan kulta. Kuva: Yle Kuvapalvelu Tamara Lund,villin pohjolan kulta

Myös elokuvasarjan tuotanto seikkaili: ensimmäinen valmistui Fennada-Filmille vuonna 1955, toinen Suomen Filmiteollisuudelle helmikuussa 1963. Kolmannen elokuvan tuottajana oli uusi tuotantoyhtiö Keskus-Elokuva. Tarkas kuvasi sen muutamia kuukausia edellisen ensi-illan jälkeen, ja teattereihin se ehti marraskuussa 1963. Villin Pohjolan Salattu laakso -elokuvassa Pohjolassa ratsastavat Vornan veljekset saavat kuulla mystisestä laaksosta, jossa elelee salaperäinen alkuperäiskansa.

Vahingossa he löytävät Salatun laakson sisäänkäynnin, ja sieltä alkuperäisneidot Pirkko Mannolan ja Elina Salon. Vornan veljeksistä vain vanhimman esittäjä on ennallaan. Nyt Åke Lindman on saanut pikkuveljikseen Taneli Rinteen ja Tommi Rinteen, joka toimi myös elokuvan tuottajana. Kahden kulttuurin törmäys tuottaa nokkelaa komiikkaa, ja samalla toki kamppaillaan rosmoja vastaan ja jäljitetään kultaa.

Villin Pohjolan salatun laakson luonnonkansaa.
Villin Pohjolan salatun laakson luonnonkansaa. Villin Pohjolan salatun laakson luonnonkansaa. Kuva: YLE Elina Salo,pirkko mannola,Villin Pohjolan salattu laakso

Seikkailujen luonne sopi hyvin käsikirjoittaja-ohjaaja Tarkakselle, olihan tuo Saastamoisen Aarne ottanut taiteilijanimensäkin Edgar Rice Burroughsin Mars-kirjojen sankarin Tars Tarkasin mukaan. Hän oli yksi tuotteliaimmista elokuvakäsikirjoittajistamme, joka studioelokuvan kultakaudella saattoi tehdä viisikin käsikirjoitusta vuodessa. Tarkaksen kirkkain ura hiipui, kun elokuvakulttuuri muuttui 1960-luvun alussa uuden aallon myötä. Tarkas kuoli sairaskohtaukseen 52-vuotiaana Espanjassa vuonna 1976.

  • Villi Pohjola (1955) Näyttelijät Tapio Rautavaara, Elina Pohjanpää, Aino-Maija Tikkanen, Uljas Kandolin, Leo Jokela, Lasse Pöysti, Matti Kuusla, Irma Seikkula, Eila Pehkonen, Ritva Valkama, Spede Pasanen. Tuotanto Fennada-Filmi.
  • Villin Pohjolan kulta (1963) Näyttelijät Åke Lindman, Helge Herala, Vili Auvinen, Tamara Lund, Kauko Helovirta, Leo Jokela, Kalervo Nissilä, Risto Mäkelä, Rose-Marie Precht. Ohjaus ja käsikirjoitus Aarne Tarkas. Tuotanto Suomen Filmiteollisuus.
  • Villin Pohjolan salattu laakso (1963) Näyttelijät Åke Lindman, Tommi Rinne, Taneli Rinne, Elina Salo, Pirkko Mannola, Harri Tirkkonen, Markku Tshokkinen. Ohjaus ja käsikirjoitus Aarne Tarkas. Tuotanto Keskus-Elokuva.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa