Hyppää pääsisältöön

Hanna Gullichsenin hirvipullat

Puoli seitsemän Ruokamuisto, vieraana Hanna Gullichsen
Puoli seitsemän Ruokamuisto, vieraana Hanna Gullichsen Kuva: Yle hanna gullichsen

Ruokakirjailija Hanna Gullichsenin mieluisin liha tulee metsästä. Kainuussa Puolangalla syntyneelle ja kasvaneelle Hannalle metsästys ja kalastus sekä metsän sato marjoineen ja sienineen on tärkeä osa minuutta. Lapsuutensa rakkaimmaksi ruokamuistoksi hän nostaa hirvipullat.

Ruokakirjoja julkaisevaa ja suosittua blogia pitävää Hannaa pitää helposti kaupungin kasvattina. Hän on kuitenkin pesunkestävä kainuulainen, jolle metsä on tuttu paikka.

Eihän sitä paljon muuta enää tarvitakaan, kuin mitä metsästä ja järvistä saa.― Hanna Gullichsen

- Isoisä metsästi ja metsästää yhä, kertoo Hanna.
- Minulle metsän vuosi ja sen sesongit ovat tuttuja. Ne on jotenkin koodattu minuun.

Riistan lisäksi Hanna Gullichsen rakastaa myös kalaa. Puolukka on hänen ykkösmarjansa ja metsän antimista myös sienet kelpaavat hyvin ruokalistalle.

- Eihän sitä paljon muuta enää tarvitakaan, kuin mitä metsästä ja järvistä saa.

Riistan lisäksi lapsuuden muistoihin liittyy äidin leivinuunin maaginen vetovoima. Hanna harmittelee sitä, ettei hänellä itsellään ole leivinuunia - vielä. Isoäitikin on mukana Hannan keittiössä. Kunniapaikalla keittiövaaan päällä on Hannan isoäidin vanha keittokirja.

Hannan ruokamaku on selkeä.

- Minun pitää nähdä, mitä siinä lautasella oikeasti on eli ruuan pitää olla yksinkertaista, sen täytyy maistua hyvältä ja sen täytyy olla helposti tehtävissä. En käytä kovin paljon lihaa, mutta jos käytän, on se usein riistaa tai luomulihaa. Pyrin olemaan järkevä kuluttaja. Ja kyllähän sellainen liha maistuukin paremmalta.

HANNA GULLICHSENIN HIRVIPULLAT

(4:lle)

400 gr hirvijauhelihaa
3 rkl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
puoli pakettia pekonia
1 rkl voita
1 tl mustapippuria
1 tl katajanmarjoja morttelissa hienonnettuna
1 tl kuivattua timjamia tai 1 rkl tuoretta timjamia
1 rkl dijonsinappia
11/2 dl lihalientä
1 kananmuna
1/2 tl suolaa

Ota suuri kulho, sekoita siinä kerma korppujauhoihin. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Paloittele pekoni.
Kuullota sipuleita voissa paistinpannussa, lisää joukkoon pekonit ja paista nekin.
Lisää korppujauho-kermaseokseen jauheliha ja muut aineet. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi.
Kostuta kädet ja muotoile taikinasta pyöryköitä.
Paista hirvipullat voissa kauniin ruskeiksi. Voit myös kypsentää pullat uunissa 160 asteessa 12-15 minuuttia.

Puolukkasurvos maistuu hirvipullien kanssa. Sekoita 4 dl jäisiä pakastepuolukoita ja 1/2 dl sokeria, survo halutessasi kevyesti.

Vinkki:
Voit tehdä lihapullat etukäteen valmiiksi. Lämmitä lihapullia vieraiden saapuessa uunissa 250 asteessa 6-8 minuuttia.

Puoli seitsemän, vieraana Hanna Gullichsen. Annos.
Puoli seitsemän, vieraana Hanna Gullichsen. Annos. Kuva: Yle annos
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän