Hyppää pääsisältöön

Mikael Saari: Aikaisempi UMK-menestys tuo kovia paineita kilpailuun – ”Jännitän karsintoja naurettavan paljon”

Mieslaulaja, Mikael Saari
Mieslaulaja, Mikael Saari Kuva: Kukka Mäenpää umk

Mikael Saari osallistuu UMK:hon toista kertaa. Edellisellä kerralla vuonna 2013 hän jäi finaalissa täpärästi toiseksi Krista Siegfridsin viedessä voiton.

Vuonna 2013 UMK-lavalle nousi nuorimies, joka valloitti yleisön tunteikkaalla balladillaan. Hän oli Mikael Saari, joka kisaa UMK:ssa nyt toista kertaa.

Voisi olettaa, että aikaisemmasta kisakokemuksesta olisi hyötyä, mutta Mikael ei ole asiasta täysin varma.

– Luulen, että silloin vuonna 2013 etunani oli se, että tulin täysin pystymetsästä. Jos kisaan tulee isolla koneistolla ja ennakkosuosikkina, niin sellaista ei tee mieli äänestää. Ihmiset ovat pienen ihmisen puolella, Mikael pohtii.

Menestys vuoden 2013 UMK:ssa oli Mikaelille yllätys. Hän oli onnellinen jo siitä, että pääsi ylipäätään koko kilpailuun.

– Eihän meidän pitänyt pärjätä, Mikael sanoo.

Se, että hän pääsi jatkoon ensimmäisessä karsinnassa ja pärjäsi vielä finaalissakin, tuntui uskomalta. Vaikka voitto meni sivusuun, tuntui siltä, ettei mikään olisi voinut mennä paremmin.

Minua jännittää lauantain karsinta naurettavan paljon ja toisaalta odotan sitä kuin pienilapsi joulua.― Mikael Saari

Mikael ei halua tänä vuonna tuoda esitykseen liikaa uusia osia, vaan hioa olemassa olevista elementeistä vielä timanttisimpia.

– Minusta tuntuu, että meidän musatyylin ja sanoituksen kannalta on parempi, ettei esitykseen tuoda mitään lisää. Tärkeämpää on hioa niitä pieniä yksityiskohtia. Se on loputon työmaa, hän sanoo.

Mikaelin UMK-kappale ei ole perinteinen viisuralli. Vaikka hän mielellään kirjoittaa ralleja muille, sellaisen kanssa lavalle meneminen tuntuisi vieraalta.

– En osaa itse esittää niitä jo senkin takia, että olen maailman huonoin tanssija, Mikael naurahtaa.

Poikkeavan kappaleen tekeminen tuntui luontevalta sekä omalta ja UMK hienolta tilaisuudelta tuoda esille erilaista musiikkia.

– Kyllähän se oli tiedossa, ettei tällainen musiikki joka päivä soi radiossa eikä tule soimaankaan. Teimme niin hyvän kappaleen kuin osattiin ja siitä tuli tuollainen. Joka vuosi Euroviisuissa on taiteellisesti uutta musiikkia ja olemme pyrkimässä siihen slottiin, Mikael kertoo.

Olen maailman huonoin tanssija.― Mikael saari

Vaikka Mikael on viime vuodet näytellyt muun muassa Lahden ja Oulun kaupunginteattereissa, lauantain esityksessä on hänelle paljon uusia elementtejä.

– Olen itse tosi fiiliksissä, että saan tehdä tällaista esitystä. Tämä on minulle aivan uutta, vaikka olen tehnyt teatterilavalla kaikenlaista, Mikael kertoo.

Mikaelin kasvot leviävät hymyyn.

– Sitä paitsi nyt meillä on koreografina Reija Wäre, hän sanoo tyytyväisenä.

Omana itsenä lavalle astuminen on silti jännittää. Teatterissa hänelle on kirjoitettu rooli ja lavalle astelee Mikaelin roolihahmo. UMK:ssa ei pääse piiloon roolin taakse.

– Nyt lavalla on Mikael Saari, joka laulaa biisiä. Se on aika pelottavaa.

Mikaelilla on kovat paineet, koska hän menestyi edellisellä kerralla niin hyvin.

– Minua jännittää lauantain karsinta naurettavan paljon ja toisaalta odotan sitä kuin pieni lapsi joulua. On tämä erikoista.

Mikael Saari on UMK:n Facebook-livelähetyksessä perjantaina 12.2. klo 21.

UMK:n Karsinta 2 -lähetys ja Mikael Saari nähdään lauantaina 13.2.2016 klo 21 Yle TV2:lla.

Uusimmat sisällöt - UMK 2016