Hyppää pääsisältöön

UPplus: UP-maailman luominen

Uuden Päivän fanien harras odotus palkitaan, kun uudistuneen sarjan kevätkausi alkaa 22.2.2016. Kuvaukset uudessa studiohallissa aloitettiin tismalleen aikataulun mukaisesti tammikuussa 2016. Uuden maailman luoja, Ylen lavastussuunnittelija Tapio Keskitalo pitää haasteista, ja niitäkin riitti vuoden päivät kestäneessä suunnittelu- ja rakennustyössä.

Suuri haaste oli Voimalan ja muiden studioon sijoitettavien tuttujen UP-tilojen toteutus niin, että muutokset eivät häiritse katsojaa: –Esimerkiksi Haavistossa seinät ovat entistä lähempänä toisiaan, mutta sitä katsojat eivät varmaankaan huomaa, Tapio Keskitalo kertoo. Tämäntyyppiset muutokset vaikuttavat enemmänkin kuvaustiimin työskentelyyn: –Studio on tiimin työpaikka, ja se on pidettävä koko ajan mielessä, Keskitalo huomauttaa.

UP-maailman luominen on vahvasti ryhmätyötä, jossa kokonaisuudesta vastaava pääsuunnittelija kuuntelee tarkasti useiden UP:n ammattiryhmien edustajien ajatuksia. –Näkemys tehdään yhteistyössä ohjaajan ja kuvaajan kanssa, ja lähtökohta tulee käsikirjoituksesta, Keskitalo tarkentaa ja jatkaa, että genre ja tyylilaji tietysti määrittävät millainen kokonaisuus halutaan luoda.

Uuden Päivän lavastussuunnittelija Tapio Keskitalo
Uuden Päivän lavastussuunnittelija Tapio Keskitalo Uuden Päivän lavastussuunnittelija Tapio Keskitalo Kuva: Yle/Uusi Päivä lavastus,Lavastussuunnittelija

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta projektissa riitti lavastussuunnittelijalle työtä koko rakentamisen ajan: –Tässä on ollut sellainen 20-henkinen ammattilaisten tiimi rakentamassa tätä studiota, ja heidän kanssaan on menty vaihe vaiheelta ja ratkottu eteen tulleita ongelmia ja haasteita, Tapio Keskitalo kuvailee mittatilauksena tehtyä ja toteutettua rakentamista.

Tuttuuden tunne on haluttu säilyttää vaikkapa Voimalan aukiolla ja Ainon Kahvilassa, ja studioon mahdutetut uudet miljööt ovat antaneet suunnittelijalle varaa hiukan irrotella. Opiskelijakuppila Turpiini, opiskelijoiden yhteisasunto sekä Kuuslien ja Karhun kodit ovatkin todella näkemisen arvoisia pieniä yksityiskohtia myöten!

Uuden Päivän lavastussuunnittelukuva
Uuden Päivän lavastussuunnittelukuva Kuva: Yle/Uusi Päivä uusi päivä

Virtauksen maailma ulottuu myös studion ulkopuolelle lokaatioihin, joita kuvataan entistä enemmän myös Tampereella. Lokaatiomanageri on se ammattilainen, joka etsii lähiympäristöstä sopivia kuvauspaikkavaihtoehtoja.

Uuden studion ja lokaatioiden lisäksi katsojille tarjotaan helmikuun loppupuolella myös sarjan uusi graafinen ilme tunnuksineen sekä musiikkeineen. Luvassa on siis ihan uusi UP-maailma!

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Testaa tietosi UP:n 1. tuotantokaudesta

  Uuden Päivän ensimmäinen kausi nähtiin vuosina 2010-2011.

  Uuden Päivän ensimmäinen kausi nähtiin vuosina 2010-2011. Testaa, kuinka hyvin muistat sen tapahtumat. Koko kausi katsottavissa nyt Yle Areenassa.

 • Koe Uusi Päivä uudelleen alusta

  Fanien toive toteutuu vihdoin!

  Uuden Päivän uskolliset fanit ovat jo pitkään toivoneet näkevänsä sarjan uudelleen alusta. Nyt heidän toiveensa toteutetaan! Uuden Päivän 1. ja 2. kausi julkaistaan Yle Areenassa 15.2.2019.

 • Näin Uuden Päivän käsikirjoitukset syntyivät

  Yle avaa sarjan arkistot kaikille luettavaksi.

  Uusi Päivä julkaisi kaikkien 802:n jakson käsikirjoitukset. Alusta alkaen ovat sarjan ystävät päässeet kurkistamaan kulissien taakse, miten UP:ta tehdään. Sarja tarjoaa nyt ainutlaatuisen tilaisuuden lukea mistä se tehtiin.