Hyppää pääsisältöön

V*tun etymologia

Poppari Sanni julkaisi kappaleen nimeltä Että mitähän vittua, ja kansa paheksui. Mutta tiedätkö, mistä ruma sana on saanut alkunsa?

Henry Tikkanen

Maistele sitä suussasi. Pyörittele kielen päällä. Mehukas kaksitavuinen sana. Professori ja tietokirjailija Reijo Heikkisen mukaan vittu on nykyään Suomen käytetyin, mutta myös inhotuin kirosana.

Mutta miksi vittu on niin ruma sana? Etenkin kun muinaissuomalaiset kansat mielsivät naisen sukuelimet taianomaiseksi väyläksi henkimaailmaan.

Vitun kirjallinen ikä on noin 229 vuotta. Ensimmäinen lähde v-sanasta on vuodelta 1787. Vanhat sanat -luettelokirjan mukaan vitun puki kirjalliseen muotoon suomalainen pappi Christfried Ganander.

Kielitieteilijöiden mukaan vittu pesiytyi kieleemme ruotsin kielen sanasta fitta. Merkitys on sama molemmissa kielissä. Ruotsin fitta on mitä ilmeisimmin tullut muinaisnorjan sanasta fytta.

Suomen kielen professori Kaisa Häkkinen kertoo YleX:lle, että 1700-luvun Suomessa dokumentoituja herjasanoja ovat olleet muun muassa verivittu ja verivitun poika. Herjat ovat vaihdelleet paikallisesti. Esimerkiksi Turun seudulla on sanottu vittuklämiksi  henkilöä, joka on epävarma käsistään eikä osu heittäessään maaliin.

Häkkisen mukaan kansanrunoissa vaskivittu on esiintynyt painajaisen rinnakkaisilmauksena. Kansanrunoutta harrastaneella pappi Gananderilla oli myös loitsurunoesimerkki ruman sanan käytöstä: Neitsy Maria emonen, vitustasi vettä visko, heitä vettä helmostansi, paikoille palaneille.

Kirjailija Veijo Meri arvelee kirjassaan Sanojen synty, että vitun syvemmät juuret olisivat keskiyläsaksan votze ja vut -törkysanoissa. Meren mukaan ne viittaavat löyhkäävään ja haisevaan.

Nuoren naispopparin käyttämänä vittu ärsyttää. Saako kirosanaa käyttää pop-kappaleessa? Tietenkin saa. Taiteen ei tarvitse olla salonkikelpoista. Taide voi olla rumaa.

Emme paheksu antiikin veistoksia, joissa miehen sukuelin paistattelee milloin missäkin asennossa.

Miksi yksi sana hittibiisissä olisi poikkeus?

Lue myös

Sanni selätti Cheekin - Että mitähän vittua -kohukappale rikkoi Suomen striimiennätyksen