Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ajankohtainen kolmonen pääkuva

Ajankohtainen kolmonen: Eevil Stöö, Teho Majamäki ja Savages

Räppäri Eevil Stöö
Räppäri Eevil Stöö Kuva: Mikko Kempas eevil stöö

1. Evil Stöön Iso vauva Jeesus -albumi

Moni räppitaiteilija kiertää räpätessään kehää. Toisten sanastollis-temaattinen rinki on todella pieni ja toisten vähän isompi. Evil Stöö pyörii hänkin yhdellä ja samalla kiertoradalla, mutta rata on valtava.

Stöön matalaksi mutinaksi ruuvatut puheet käsittelevät edelleen yhtä aihetta: Stöötä ja hänen maailmaansa. Surrealistiset ja suoraan tauluun napsahtavat metaforat eivät kuitenkaan junnaa jumissa. Stöön läpät liitävät lentokonebensiiniliekillä.

Mielikuvitusgangstan universumissa mielikuvitus on lopullisesti lähtenyt lapasesta, minkä vuoksi Stöö tuntuu operoivan aivan omilla taajuuksillaan.

Suomiräp olisi kiinnostavampaa, jos useampi artisti olisi niin kuin Stöö: anarkistinen, pitelemätön, hauska, kuumottava, surrealistinen ja sataprosenttisesti jotain muuta.

Kuten Evil Stöön aiemmillakin julkaisuilla, ehjän taidenautinnon kruunaa jylhä tuotantojälki. Nuoren Derrickin säksättävät ja ovelasti rikotut biitit vievät ilmestyskirjaghettofunkin yhä tiukempiin sfääreihin.

Teksti: Pekka Laine

2. Teho Majamäen Travelogue-albumi

Soiva maisema kuvaa ehkä parhaiten Teho Majamäen uutta Travelogue-albumia. Majamäki on nauhoittanut 15 vuoden ajan ääniä ympäri maailman, Intiassa, Australiassa, Tansaniassa, Japanissa ja tietenkin Suomessa. Tuloksena on värikylläinen ja rönsyilevä matkapäiväkirja albumin muodossa.

Multi-instrumentalisti Teho Majamäki
Multi-instrumentalisti Teho Majamäki Kuva: Oriol Hernando Teho Majamäki,musiikki

Maailmanmatkaaja, äänienkeräilijä ja muusikko Teho Majamäki tunnetaan useista kokoonpanoista, joista mainittakoon Ismo Alanko Teholla, Johanna Kurkelan parin vuoden takaisen konserttisalikiertueen kokoonpano sekä yhdessä tansanialaisen Ashimban kanssa syntynyt levy kolmen vuoden takaa. Mutta nyt siis Majamäki nousee omille siivilleen.

Kuuntelemalla Traveloguen saa matkalipun maailman ympäri, meditaatiotunnin oman mielen sisälle ja ihmetyksen elämyksen.

Teksti: Tuuli Saksala

3. Savagesin Adore Life -albumi

Lontoolaisen Savagesin kolmen vuoden takainen debyyttialbumi Silence Yourself riisui aseista vähäeleisyydellään ja suoruudellaan. Se vei kuulijansa nuoren yhtyeen treenikämpälle ja sen viimeistelemätön kauneus toi mieleen Bloc Partyn ja Elastican esikoisalbumien energisyyden.

Savagesin toinen albumi soi pehmeämmin ja laulujen sovitukset ovat rikkaampia, mutta se on aivan yhtä ehdoton kuin esikoinenkin. On kerrassaan nerokasta, että albumin miksaajaksi on pestattu tanskalainen Anders Trentemøller, jylhää musiikkia omalla nimellään tekevän taiturin käsittelyssä äänimaailma on lämmin ja syvä, jopa elokuvallinen.

Lontoolainen Savages-yhtye
Lontoolainen Savages-yhtye Kuva: Colin Lane musiikki

On Savagesin onni, että karismaattinen laulajansa Jehnny Beth on ranskalainen: britti ei välttämättä uskaltaisi laulaa yhtä suoria tekstejä kuin hän. Beth ei harrasta koukeroisia kielikuvia ja Adore Lifen rakkaudesta kertovat laulut onkin riisuttu kuluneen aiheen ruusuisista kliseistä.

Teksti: Veli Kauppinen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Ajankohtainen kolmonen

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Levyistä, biiseistä, kirjoista, leffoista, keikoista... Kaikesta.