Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Ikäihmisen ei kannata laihduttaa!

Ruokaa lautasella
Ikäihmisen ei kannata laihduttaa, vaan kerätä lautanen täyteen monipuolista ruokaa. Ruokaa lautasella Kuva: Yle, Dmitri Volgin akuutti

Ikäihmisille on tarjolla hyviä uutisia. Iänikuinen laihduttaminen saa riittää, sillä tärkeämpää on kiinnittää huomiota runsaaseen energian ja proteiinin saantiin. On tärkeää, että ruoka maistuu. Kun ikää on kertynyt tarpeeksi, olennaisempaa on, ettei paino ainakaan putoaisi. Vaarana ei olekaan enää ylipaino, vaan pikemmin energiavajeen aiheuttama aliravitsemus, sillä 70 ikävuoden jälkeen paino alkaa luontaisesti hiljalleen tippua. Pikkuisen pulska onkin yllättäen kaikista tervein.

Ikäihmiset saavat siis luvan kanssa olla laihduttamatta, mutta toisin on nuorten miesten kanssa. Miksi tarpeellinen terveystieto ei tavoita niitä nuoria miehiä, jotka tietoa eniten tarvitsisivat? Epäterveellisesti elävien nuorukaisten on usein vaikeuksia löytää, arvioida ja ymmärtää terveystietoa, vaikka sitä on tarjolla enemmän kuin koskaan aiemmin. Vähäinen liikunta, epäterveelliset ruokailutottumukset, tupakointi, humalajuominen ja huono suun hygienia sekä heikko fyysinen kunto ovatkin yhteydessä heikkoon terveystiedon lukutaitoon. Akuutti käy jututtamassa nuoria miehiä. Miten terveystieto heidät parhaiten tavoittaisi?

haukottelua
haukottelua Kuva: Yle, Tero Kyllönen Haukottelu,akuutti

Teemme sitä huomaamattamme joka ikinen päivä, sillä haukottelemme jopa 240 000 tuhatta kertaa elämämme aikana. Mikä lopulta on haukottelun tarkoitus ja voiko liikahaukottelusta päästä jotenkin eroon? Uusimmat tutkimukset kertovat haukottelun olevan eräänlainen aivojen ilmastointijärjestelmä. Kun lämpötila aivoissa nousee, haukottelu sitä laskee tehokkaasti. Useimmiten haukottelu kuitenkin yhdistetään väsymykseen. Haukottelu ei kuitenkaan ole pelkkä väsymyksen tai uneliaisuuden ilmentymä vaan se voi yhtä hyvin olla merkki valppauden ja tarkkaavaisuuden stimuloinnista. Haukottelemmeko pysyäksemme terävinä oppitunnilla tai auton ratissa? Entä millainen rooli empatialla on haukottelussa? Akuutti selvittää arkisen elintoiminnon salaisuuden.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Omalääkärin vastaanotolla kurkistetaan kallon sisälle ja tutkitaan aivojen anatomiaa. Millaiseen vaaraan aivot joutuvat, jos pää saa kovan iskun luistellessa tai vaikkapa laskettelurinteessä? Entä millaisen suojan kypärä onnettomuustilanteessa antaa? Lue lisää: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/12/miten-hyvin-kypara-suojaa-tositoimissa-akuutin-toimittaja-mikko-penttila-testaa

Akuutti, TV1 maanantaina 15.2. klo 18:30. Uusinnat ke 17.2. klo 5:55 ja su 21.2. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

Voileipiä lautasella
Voileipiä lautasella Kuva: Yle, Akuutti Voileipä,voileipiä lautasella
Ruokapyramidi
Ruokapyramidi Kuva: Yle, Akuutti Ruokapyramidi
Päiväkoti Suvi, Helsingin kaupunki
Päiväkoti Suvi, Helsingin kaupunki Kuva: Yle/Marjo Lundvall akuutti
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä