Hyppää pääsisältöön

Amerikkalainen ystävä

Dennis Hopper on Tom Ripley elokuvassa Amerikkalainen ystävä
Dennis Hopper on Tom Ripley Dennis Hopper on Tom Ripley elokuvassa Amerikkalainen ystävä teeman elokuvat

Dennis Hopper, Bruno Ganz, taideväärennöksiä ja jännitystä Wim Wendersin kansainvälisessä läpimurrossa.

Wim Wendersin ohjaama psykologinen trilleri perustuu löyhästi Patricia Highsmithin romaaniin Tom Ripley, amerikkalainen ystävä (Ripley's Game). Taideväärennösten maailmassa liikkuva jännityselokuva oli Wendersin kansainvälinen läpimurto.

Hampurilainen kehystentekijä Jonathan (Bruno Ganz) uskoo olevansa kuolemansairas. Häneen suuttunut amerikkalaistuttu Tom Ripley (Dennis Hopper) päättää käyttää tilannetta hyväkseen. Ripley esittelee Jonathanin gangsterille, joka ehdottaa sairaalle miehelle palkkamurhaa. Jonathanin vaimo ja lapset saisivat palkaksi suuren perinnön, ja kun murhat tekisi ulkopuolinen amatööri, häntä olisi vaikea jäjittää.

Dennis Hopper Tom Ripleyn roolissa on täydellinen Wendersin antisankari: juureton, yksinäinen muukalainen, joka etsii ystävyyttä mutta tuhoaa sen mitä löytää. Hopperin läheisin ystävä on nauhuri, jolle hän kertoo ajatuksiaan: "Ei ole muuta pelättävää kuin pelko itse..."

Tunnelmallisen jännityselokuvan sivuosassa nähdään myös muita Wendersin idoleja: Nuoren kapinallisen ohjaaja Nicholas Ray ja Alastoman suudelman ohjaaja Samuel Fuller.

Tom Ripleyn kiehtovan ristiriitainen ja häiriintynyt huijarihahmo on liikkunut useamman muunkin ohjaajan elokuvassa. Vuonna 1960 Alain Delon esitti Ripleytä elokuvassa Kuuma aurinko. Myöhemmin 2000-luvulla Ripleyn osassa on nähty Matt Damon ja John Malkovich.

  • Amerikkalainen ystävä (Der amerikanische Freund), Länsi-Saksa/Ranska 1977. O: Wim Wenders. N: Dennis Hopper, Bruno Ganz, Nicholas Ray, Samuel Fuller.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa