Hyppää pääsisältöön

Jarkko ja kuuro Amerikka

Jarkko ja kuuro Amerikka -ohjelman Jarkko poseeraa
Jarkko ja kuuro Amerikka -ohjelman Jarkko poseeraa Kuva: Petri Vilén jarkko ja kuuro amerikka

Viisiosaisessa sarjassa syntymäkuuro Jarkko Keränen matkustaa Yhdysvalloissa länsirannikon Rochesterista Washingtonin, Atlantan, Austinin ja Huntsvillen kautta San Franciscoon. Hän tapaa reissullansa menestyneitä viittomakielisiä ammattilaisia aloilta, jotka ovat Suomessa paksun lasikaton takana.

Millaisia haasteita Jarkko kohtaa matkallaan? Entä millaisia oivalluksia matka synnyttää ja mitä mahdollisuuksia maailmalla olisi tarjolla Jarkolle?

Maailma ei pyöri pelkkien korvien varassa

Ohjelman peruskysymys on: jos se toimii Amerikassa, miksi se ei toimisi meillä? Tavoitteena on herättää ihmiset näkemään, että maailma ei pyöri pelkkien korvien varassa. Matkallaan Jarkko tapaa muun muassa kuuron pilotin, lääkärin, NASAlla työskentelevän insinöörin, rodeoratsastajan, rekkakuskin, joogaohjaajan, ravintoloitsijan ja vapaaottelijan, ja vierailee maailman ainoassa kuurojen Yliopistossa.

Matkaaja Jarkko Keränen tiivistää tuntemuksensa kuvausten jälkeen seuraavasti:

”Halusin tehdä ohjelman ja lähteä tälle matkalle, koska tiedon jakaminen ei aina riitä ennakkoluulojen poistamiseen. Siksi on parempi, että näette itse sarjasta, miten tavallisia me kuurot ollaan. Ja matkustaminenhan on aina mukavaa!"

Suomessa viittomakieltä käyttäviä kuuroja ja huonokuuloisia on 5000.
Lisää tietoa Kuurojen liiton sivuilta
Lisää tietoa viittomakielestä

Lue myös - yle.fi:stä poimittua