Hyppää pääsisältöön

Jenny Lehtinen: Oodi isovanhemmille

Jenny Lehtinen: Saatte rakastaa lapsiani
Jenny Lehtinen: Saatte rakastaa lapsiani Kuva: Jussi Nahkuri jenny lehtinen

Muistan kun esikoiseni oli reilun kuukauden ikäinen. Oli kesä, ja vauva oli menossa nukkumaan ulos vaunuihin. Puin vauvalle mielestäni erittäin sopivan vaatekokonaisuuden ja jäin hetkeksi höpsöttelemään sille. Mummi oli seissyt vieressä pitämässä seuraa. Kun aloin tehdä lähtöä viedäkseni vauvan vaunuihin nukkumaan, huomasin mummin olevan hermostuneen ja huolestuneen oloinen. Arvasin heti mistä oli kysymys.

Vaikka tiesin kokemuksesta lapsella olevan oikein hyvä vaatetus unille, kysyin mummin mielipidettä.

– Mitä luulet, pitäisiköhän vauvalle kuitenkin laittaa vielä tuo ohut pitkähihainen päälle?

Muistan, kuinka mummin hartiat putosivat helpotuksesta. Hän huokaisi, todeten vähän liian nopeasti:

– Kyllä minun mielestäni siellä on sen verran viileää, että kannattaisi laittaa vähän lämpimämmin päälle!

Niinpä lisäsin vauvalle vielä ohuen paidan (ja vähän aikomaani kevyemmin peiton). Kaikilla oli hyvä mieli.

Tiedostin, että siinä huonessa oli kaksi ihmistä, joille tuo pieni lapsi oli arvokkainta maailmassa.

Tämä oli hetki, jossa minä päätin, millaisia välejä minä haluan lasteni ja heidän isovanhempiensa välille rakentaa.

Olisin voinut ottaa mummin kommentin hyökkäyksenä omaa äitiyttäni vastaan ja vetäytyä puolustusasemiin.

– Kyllä minä, lapsen ÄITI, tiedän mitä minun lapseni tarvitsee!

Mutta samaan aikaan tiedostin, että siinä huonessa oli kaksi ihmistä, joille tuo pieni lapsi oli arvokkainta maailmassa. Minulla oli valta antaa alkusysäys sille, miten kiinteä ja läheinen suhde lapsen ja mummin välille alkaisi syntyä. Asia oli mitättömän pieni, mutta uskon, että sillä oli suuri symbolinen merkitys: mummi, sinä olet tärkeä osa tätä perhettä ja sinun mielipiteelläsi on väliä.

Jos minun lasteni elämässä jokin asia on täysi kymppi, niin se on isovanhemmat.

Liian usein saa kuulla kahden sukupolven tappelevan verisesti siitä, miten kolmatta sukupolvea pitäisi kohdella ja kasvattaa. Milloin miniä tai tytär yrittää määräillä, miten isovanhempien kodissa eletään, milloin isovanhempi jakelee ohjeita, jotka ovat "seitkytluvulta, eikä se vaan tajua, että ajat on muuttuneet!”

Kunpa vain molemmilla puolilla tajuttaisiin, että samalla asiallahan tässä ollaan. On lapsia, joita rakastetaan – ilmaisutapa vain voi olla hyvinkin erilainen.

Jos minun lasteni elämässä jokin asia on täysi kymppi, niin se on isovanhemmat. Upea kattaus varsin erilaisia persoonia, joista jokaisella on oma erittäin tärkeä roolinsa lasteni elämässä.

”Afrikan mummi ja vaari” ovat kautta lasteni lapsuuden tarjonneet yhden arkivapaan lapsille päiväkodista ja iltapäiväkerhosta. He kuljettavat uimahyppytunneille kuopusta ja leikkivät tuntikausia lasten kanssa.

”Pappa ja Kaisa” taas ottavat mukaan purjehtimaan ja Kaisan pöydässä tarjoillaan maailman parhaat ruoat.

”Kisumummi ja Mauri” ottavat pojat mukaan mökkeilemään, ja Kisumummi taikoo mustikoista maailman parasta piirakkaa. Milloin tulee flunssa tai afta suuhun äidille tai lapsille, soitetaan mummille ja pyydetään tekemään mustikkakeittoa. Se kun parantaa kaiken.

Kiitos rakkaat isovanhemmat, meidän kaikkien elämä olisi niin paljon huonompaa ilman teitä!

Lisää ohjelmasta

Mummo pussaa lastenlasta poskelle
Mummo pussaa lastenlasta poskelle Kuva: freeimages.com/Stacy Braswell marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Tyttö, jolla on selässään keijusiivet ja kädessä leluja.
Tyttö, jolla on selässään keijusiivet ja kädessä leluja. Kuva: Kukka Sariola marja hintikka live
Mummo nojaa käteensä.
Mummo nojaa käteensä. Kuva: Freeimages mummo
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.