Hyppää pääsisältöön

Kekkosen Intian-vierailusta tehtiin runollisesti selostettu ohjelma

"Kuu oli jo noussut Delhin hämärtyvälle taivaalle. Vierailu oudossa Intiassa oli alkanut", selostaa Pasi Rutanen. Kameraryhmä seurasi mukana, kun Suomen tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen vieraili Intiassa helmikuussa 1965.

Presidentin kanssa mukana matkalla olivat myös vaimo Sylvi sekä ulkoministeri Ahti Karjalainen Päivi-vaimoineen.

Pasi Rutasen ohjaama Vierailu Intiassa ei ole puiseva raportti valtionpäämiehen vierailusta toiseen maahan, vaan Rutanen maalailee selostuksellaan vivahteikkaita ja runollisia kuvia, joissa mustavalkoinen filmimateriaali pukeutuu väreihin ja herää eloon:

Ajo Delhiin. Puistoja ja lintujen moniääninen konsertti. Punatakkiset keihäin ja viirein varustetut, lammasnahkasatuloissa istuvat ratsumiehet johdattivat mustan autokolonnan läpi Raj Bhavanin rautaisen portin ja yli punaisen hiekan vierastalon sisäpihalle, missä kaksi korkean pylvään nenässä olevaa kivikobraa suihkutti vettä pihalla olevaan altaaseen.

Ennen kuin Kekkonen saapuu Delhiin, hän piipahtaa myös Iranin pääkaupunki Teheranissa šaahin vieraana. Intiassa häntä odottaa mahtipontinen tervetuliaisseurue. Hän saa kaulaansa paksun kukkaseppeleen, ja sitten alkavat puheet.

"Ilokseni huomaan, että tämä on teidän ensimmäinen vierailunne Aasiaan, ja se sattuu tapahtumaan meidän maassamme", presidentti Sarvepalli Radhakrishnan sanoo. Sitten on Kekkosen vuoro lausua kauniita ja kiitollisia sanoja.

"Teidän kutsunne ansiosta minun on mahdollista nähdä Intia, sen upeat maisemat ja sen muinaisen historian upeat jäännökset", hän lukee englanniksi paperista.

Vierailun toisena päivänä kannetaan Suomen lippua koristava seppele kahden suuren Intialaisen, Gandhin ja vuonna 1964 kuolleen pääministeri Jawaharlal Nehrun muistomerkeille. Sitten presidentti viedään vierailulle pieneen Kekran kylään, jossa mustaan siistiin pukuun pukeutunut Kekkonen toivotetaan tervetulleeksi rumpujen ja lehmien saattelemana. Maata hipovat kukkaseppeleet peittävät hymyilevän presidentin yläruumiin lähes kokonaan.

Urho Kekkonen Intiassa ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965)
Kekkonen kukitetaan päästä varpaisiin. Urho Kekkonen Intiassa ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965) Kuva: Yle kuvanauha Urho Kekkonen,Intia,valtiovierailut,Yle Elävä arkisto
Intialaisia lapsia ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965)
Lapsia Kashmirin pakolaisleirillä. Intialaisia lapsia ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965) Kuva: Yle kuvanauha Intia,intialaiset
Lehmä Kekran kylässä Intiassa
Lehmä Kekran kylässä. Lehmä Kekran kylässä Intiassa Kuva: Yle kuvanauha lehmät

Ja kun kerran Intiassa ollaan, täytyyhän sitä matkustaa myös maharadžojen ja temppeleiden Intiaan: kohteena siis Agra ja upea Taj Mahal. Ja pääsipä Kekkonen myös metsälle ampumaan sorsia, joita palvelijat urhoollisesti hakivat vedestä, mikäli saaliit sinne sattuivat putoamaan.

Taj Mahal ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965)
Tarunomainen Taj Mahal. Taj Mahal ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965) Kuva: Yle kuvanauha Taj mahal,Agra, india,Intia,Yle Elävä arkisto
Urho Kekkonen metsästää Intiassa ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965)
Kekkonen ampuu sorsan... Urho Kekkonen metsästää Intiassa ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965) Kuva: Yle kuvanauha Urho Kekkonen
Intialainen palvelija hakee vedestä metsästyssaalista ohjelmassa Vierailu Intiaan (1965)
... ja palvelija noutaa sen lammesta, jos se putoaa sinne. Intialainen palvelija hakee vedestä metsästyssaalista ohjelmassa Vierailu Intiaan (1965) Kuva: Yle kuvanauha Intia,Yle Elävä arkisto,vesistöt,intialaiset

"Intian auringon painuessa mailleen ilma viileni ja vedessä kahlanneet palvelijat värisivät kylmästä. Mutta yhä jymähtelivät haulikot suon laitamilla purppuranvärisessä illassa", Rutanen selostaa.

Kekkonen ehti Intian-vierailullaan myös avaran kauniiseen Bangaloreen, jossa "ilma oli niin illalla kuin päivällä pehmeän, lämpimän sametin kaltaista", sekä "höyryävän kuumaan, suureen ja värikkääseen Bombayhin".

Tämä oli Kekkosen ensimmäinen ja viimeinen visiitti Intiaan, eikä hän palannut Aasiaankaan enää koskaan.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.