Hyppää pääsisältöön

Kekkosen Intian-vierailusta tehtiin runollisesti selostettu ohjelma

"Kuu oli jo noussut Delhin hämärtyvälle taivaalle. Vierailu oudossa Intiassa oli alkanut", selostaa Pasi Rutanen. Kameraryhmä seurasi mukana, kun Suomen tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen vieraili Intiassa helmikuussa 1965.

Presidentin kanssa mukana matkalla olivat myös vaimo Sylvi sekä ulkoministeri Ahti Karjalainen Päivi-vaimoineen.

Pasi Rutasen ohjaama Vierailu Intiassa ei ole puiseva raportti valtionpäämiehen vierailusta toiseen maahan, vaan Rutanen maalailee selostuksellaan vivahteikkaita ja runollisia kuvia, joissa mustavalkoinen filmimateriaali pukeutuu väreihin ja herää eloon:

Ajo Delhiin. Puistoja ja lintujen moniääninen konsertti. Punatakkiset keihäin ja viirein varustetut, lammasnahkasatuloissa istuvat ratsumiehet johdattivat mustan autokolonnan läpi Raj Bhavanin rautaisen portin ja yli punaisen hiekan vierastalon sisäpihalle, missä kaksi korkean pylvään nenässä olevaa kivikobraa suihkutti vettä pihalla olevaan altaaseen.

Ennen kuin Kekkonen saapuu Delhiin, hän piipahtaa myös Iranin pääkaupunki Teheranissa šaahin vieraana. Intiassa häntä odottaa mahtipontinen tervetuliaisseurue. Hän saa kaulaansa paksun kukkaseppeleen, ja sitten alkavat puheet.

"Ilokseni huomaan, että tämä on teidän ensimmäinen vierailunne Aasiaan, ja se sattuu tapahtumaan meidän maassamme", presidentti Sarvepalli Radhakrishnan sanoo. Sitten on Kekkosen vuoro lausua kauniita ja kiitollisia sanoja.

"Teidän kutsunne ansiosta minun on mahdollista nähdä Intia, sen upeat maisemat ja sen muinaisen historian upeat jäännökset", hän lukee englanniksi paperista.

Vierailun toisena päivänä kannetaan Suomen lippua koristava seppele kahden suuren Intialaisen, Gandhin ja vuonna 1964 kuolleen pääministeri Jawaharlal Nehrun muistomerkeille. Sitten presidentti viedään vierailulle pieneen Kekran kylään, jossa mustaan siistiin pukuun pukeutunut Kekkonen toivotetaan tervetulleeksi rumpujen ja lehmien saattelemana. Maata hipovat kukkaseppeleet peittävät hymyilevän presidentin yläruumiin lähes kokonaan.

Urho Kekkonen Intiassa ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965)
Kekkonen kukitetaan päästä varpaisiin. Urho Kekkonen Intiassa ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965) Kuva: Yle kuvanauha Urho Kekkonen,Intia,valtiovierailut,Yle Elävä arkisto
Intialaisia lapsia ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965)
Lapsia Kashmirin pakolaisleirillä. Intialaisia lapsia ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965) Kuva: Yle kuvanauha Intia,intialaiset
Lehmä Kekran kylässä Intiassa
Lehmä Kekran kylässä. Lehmä Kekran kylässä Intiassa Kuva: Yle kuvanauha lehmät

Ja kun kerran Intiassa ollaan, täytyyhän sitä matkustaa myös maharadžojen ja temppeleiden Intiaan: kohteena siis Agra ja upea Taj Mahal. Ja pääsipä Kekkonen myös metsälle ampumaan sorsia, joita palvelijat urhoollisesti hakivat vedestä, mikäli saaliit sinne sattuivat putoamaan.

Taj Mahal ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965)
Tarunomainen Taj Mahal. Taj Mahal ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965) Kuva: Yle kuvanauha Taj mahal,Agra, india,Intia,Yle Elävä arkisto
Urho Kekkonen metsästää Intiassa ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965)
Kekkonen ampuu sorsan... Urho Kekkonen metsästää Intiassa ohjelmassa Vierailu Intiassa (1965) Kuva: Yle kuvanauha Urho Kekkonen
Intialainen palvelija hakee vedestä metsästyssaalista ohjelmassa Vierailu Intiaan (1965)
... ja palvelija noutaa sen lammesta, jos se putoaa sinne. Intialainen palvelija hakee vedestä metsästyssaalista ohjelmassa Vierailu Intiaan (1965) Kuva: Yle kuvanauha Intia,Yle Elävä arkisto,vesistöt,intialaiset

"Intian auringon painuessa mailleen ilma viileni ja vedessä kahlanneet palvelijat värisivät kylmästä. Mutta yhä jymähtelivät haulikot suon laitamilla purppuranvärisessä illassa", Rutanen selostaa.

Kekkonen ehti Intian-vierailullaan myös avaran kauniiseen Bangaloreen, jossa "ilma oli niin illalla kuin päivällä pehmeän, lämpimän sametin kaltaista", sekä "höyryävän kuumaan, suureen ja värikkääseen Bombayhin".

Tämä oli Kekkosen ensimmäinen ja viimeinen visiitti Intiaan, eikä hän palannut Aasiaankaan enää koskaan.

Lisää ohjelmasta