Hyppää pääsisältöön

Sukupolvien ketju kannattelee

Mummo ja Aappo
Mummo ja Aappo Kuva: Yle/Mikko Kilpinen marja hintikka live

Kiteen Puhoksessa asuvan Laura Kostamon lapsuudenkoti on lähellä – tien toisella puolella. Lapsuudenkodissa asuvat isä, äiti ja viisilapsisen perheen kolme nuorinta tytärtä. Perheen välit ovat läheiset.

– Perheessäni ollaan hirmu rentoja ja hyväsydämisiä, kertoo Laura.

– Olemme tiiviisti yhteydessä myös muihin sukulaisiin. Molemmat vanhempani ovat kotoisin täältä, joten paikkakunnalla on paljon sukua. Myös oma mummoni asuu tässä ihan vieressä.

Laura sai pojan kaksi vuotta sitten, ja lapsen synnyttyä hän ollut entistä läheisempi erityisesti äitinsä kanssa.

– Oman äidin läheisyys ja tuki on antanut paljon jo raskausajasta alkaen. Lisäksi Aappolle on aina hoitopaikka, jos tulee yllättäviä menoja, hän kertoo.

Laura ja Aappo
Laura ja Aappo Kuva: Yle/Mikko Kilpinen marja hintikka live

Lauran äidin Tiina Koskisen mielestä mummoksi tuleminen oli ihanaa.

– Kun on äiti, niin äitinä on hirveän paljon muutakin tekemistä siinä kodinhoidossa ja muussa, mutta sitten kun mummotellaan ja ollaan sen mummon murun kanssa, niin sitten ollaan vain sen lapsen kanssa, hän kuvailee.

Lauran tädit Minna Hirvonen ja Jaana Myyryläinen pitävät siskoaan Tiinaa ihan huippumummona.

– Tiina jaksaa älyttömästi touhuta Aappon kanssa, ja puhuu siitä koko ajan hyvää. Aappo on mummun silmäterä, kertoo Minna.

– Mummous on pehmentänyt Tiinaa entisestään, ja hän on jopa hellittänyt työtahtiaan, säestää Jaana.

Aappo
Aappo Kuva: Yle/Mikko Kilpinen marja hintikka live

Myös ystävät ovat seuranneet Tiina Koskisen kasvamista mummoksi, ja lapsuudenystävä Päivi Ikonen arvelee Tiinan hurahtaneen mummouteen.

– Hän on tosiaan lapsirakas, ja Aappo on aivan erityisen rakas hänelle. Mummouden myötä olemme lähentyneet entisestään, ja tunnen itsekin olevani varamummo tälle pikkumiehelle.

Ystävät hämmästelevät myös Tiinan jaksamista.

– On kunnioitettavaa, että hänellä riittää voimia vielä päiväkotityön ja viiden lapsen jälkeen. Mummous käy niin luonnollisesti Tiinalta, pitkäaikainen ystävä Maija Outinen ihastelee.

iso suku
iso suku Kuva: Yle/Mikko Kilpinen marja hintikka live

Lauran mukaan Tiina ei koskaan tyrkytä neuvojaan, vaikka lastentarhanopettajana ja viiden lapsen äitinä hänellä on valtavasti kokemusta.

– Oman tyttären äitiyttä on ollut ihana seurata, Hän on hyvä äiti pienelle pojalleen, ja on ollut ihana huomata että ne jotkut omatkin ohjeet näkyy lastenkasvatuksessa, Tiina kertoo.

Tiinan viidestä tyttärestä kolme asuu vielä kotona. Vanhin tytär Noora Koskinen opiskelee pääkaupunkiseudulla.

– Ikävä on kova molemmin puolin, mutta olemme yhteydessä puhelimitse monta kertaa viikossa, Noora kertoo.

Jenny Lehtinen vei Tiinan viettämään hemmottelupäivää. Katso video päivän kulusta ohesta:

MHL yllättää

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.