Hyppää pääsisältöön

Tiedätkö mikä on EGOT? Kate Winslet, Adele ja Taylor Swift ovat matkalla kohti viihdemaailman himotuinta palkintosuoraa

Erityisesti Yhdysvalloissa seurataan palkintogaalojen alla, kuka on seuraava EGOT-tähti.

Emmy, Grammy, Oscar ja Tony. // Kuva: EPA

Alkuvuosi on palkintogaalojen sesonkia, ja maanantaina jaetaan musiikkialan Grammy-palkinnot Los Angelesissa. Myös elokuvien Oscar-gaala on enää parin viikon päässä.

Samalla nousevat spekulaatiot aihepiiristä nimeltä EGOT. Nelikirjaiminen lyhenne viittaa viihdemaailman suurimpiin palkintoihin: Emmy, Grammy, Oscar ja Tony. Kaikki neljä palkintoa voittanut taiteilija pääsee harvojen ja valittujen EGOT-seuraan, sillä ainoastaan tusinan verran ihmisiä on vuosikymmenten aikana suorittanut EGOTin.

Palkintosuoran haastavuus on siinä, että kaikki neljä palkintoa ovat kulttuurielämän eri alueilta. Emmyillä palkitaan televisioalan huippuja, Tonyt taas ovat näytelmien ja musikaalien palkintoja. Silti tusinan verran ihmisiä on voittanut kaikki neljä palkintoa. Tässä harvassa joukossa ovat muun muassa Whoopi Goldberg, Mel Brooks ja Audrey Hepburn.

Viimeksi EGOT-joukko kasvoi vuonna 2014, kun säveltäjä Robert Lopez sai Oscarin säveltämästään Frozen-leffan Let It Go -jättihitistä.

Angloamerikkalaisessa uutisoinnissa EGOT-seuranta on yleistä palkintogaalojen alla, ja EGOT on päässyt mukaan sanakirjoihin. Kirjainyhdistelmää teki tunnetuksi satiirinen 30 Rock -komediasarja, jossa yksi päähenkilöistä pyrki tähän tavoitteeseen.

Avaa Instagram postaus

EGOTin kynnyksellä on lukuisia näyttelijöitä ja muusikoita. Esimerkiksi Kate Winslet on voittanut kaikki paitsi teatterialan Tonyn. South Parkin luojilta Trey Parkerilta ja Matt Stonelta uupuu enää Oscar.

Moni muusikkokin on pantu jo EGOT-seurantaan. Esimerkiksi Adelea pidetään mahdollisena kandidaattina: hänellä on jo monta Grammyä sekä Oscar. Taylor Swift taas on matkalla kohti EGOTia Emmyn ja Grammyjen voimin.

Mahdollisena EGOT-tähtenä pidetään myös Lady Gagaa, jolla tosin tällä haavaa on vasta Grammy. Hän on ehdolla tänä vuonna Oscar-gaalassa parhaan laulun kategoriassa, minkä lisäksi hänen näyttelijäsuorituksensa American Horror Story -sarjassa palkittiin Golden Globella.

Lue myös:

Grammy-gaala lähestyy – Lady Gagalta tribuutti Bowielle, Johnny Deppiltä Lemmylle