Hyppää pääsisältöön

Selfie - nykypäivän urheuskoe?

Gorilla ottaa selfiekepillä selfietä.
Gorilla ottaa selfiekepillä selfietä. Kuva: Pixabay.com selfiet,gorilla

Someen ladataan kymmeniä miljoonia selfieitä kuukaudessa, kilpailu huomiosta on kovaa - ja se johtaa helposti uhkarohkeuteen.

Nykysomettaja ajattelee hauskan näkymän tai sattumuksen kohdatessaan ensimmäisenä, että tämä on pakko jakaa.

- Selfie on kommunikoinnin muoto, kun keskustellaan kavereiden kanssa vaikka Whatsupissa. Halutaan tuoda kuvallinen muoto nykyhetkelle mukaan siihen keskusteluun, sanoo mediatutkija Kaisu Hynnä, Turun yliopistosta.

Extremeselfiet ovat tulleet jäädäkseen?

Someläsnäolo ei aina tarkoitettu pelkästään lähipiirille tai kavereille, jotkut tavoittelevat suurta yleisöä. Selfien kautta ihmiset haluavat kertoa jotain itsestään. Sekä taustalla näkyvä kohde, että omat kasvot ovat tärkeitä - hei katsokaa, täällä ollaan!

Tutkimuksissa selfiet yhdistetään tai ainakin yritetään kytkeä narsistisuuteen ja huomiontavoitteluun. “Kenen tahansa” kuvasta voi tulla viraalihitti. Mitä äärimmäisempi selfie on, sitä varmemmin se erottuu joukosta.

Pariskunta ottaa selfietä jyrkänteellä.
Pariskunta ottaa selfietä jyrkänteellä. Kuva: Pixabay.com selfiet,selfiekepit
Meissä jokaisessa on hitunen narsistisuutta, sanoo selfeiden ja mm. narsistisuuden yhteyttä tutkinut tohtori Jesse Fox Ohio State University’sta. Nautimme, kun selfiemme saavat tykkäyksiä ja kommentteja.

Voisivatko selfiet vaarallisissa paikoilla olla nykypäivän urheuskoe? Netistä löytyy runsain mitoin selfieitä, jotka on otettu päätä huimaavissa kuvauspaikoissa, kuten (luvan kanssa) Rio de Janeiron Jeesus-patsaan päällä tai honkongilaisen pilvenpiirtäjän korkeimmalla huipulla, minne pelkkä kiipeäminen on melkoinen saavutus. Ja kun perille päästään, vaikka sitten ilman lupaa, maisemakuva ei riitä todisteeksi - vaan on pakko ottaa selfie, jotta urheuskokeesta selviytymisen voi todistaa koko maailmalle.

Selfiet 27 - hait 6

Vuosi 2015 oli ennätysvuosi haihyökkäysten määrässä mitaten. Maailman merillä tapahtui 98 ei-provosoitua hyökkäystä. Se ei kerro välttämättä haiden aggressiivisuuden lisääntymisestä, vaan siitä että maailman merissä ui yhä enemmän ihmisiä.

Haihyökkäyksien seurauksena kuoli vuonna 2015 kuusi ihmistä. Mutta se ei ole mitään selfiekuolemiin verrattuna. Niitä tapahtui viime vuonna 27!.

Viime vuoden selfiekuolemista puolet tapahtui Intiassa. Poikkeuksellista määrää selittää kaksi tapausta. Seitsemän nuorta hukkui veneen kaaduttua. Osa veneen 10 matkustajasta oli seisonut sen toisella laidalla ottaen selfieitä, kun vene keikahti kumolleen. Toisessa tapauksessa juna ajoi kolmen nuorukaisen päälle, jotka ottivat selfietä itsestään raiteilla. Viime vuoden lopulla sattui Suomessakin tämänkaltainen, kylläkin läheltä-piti-tilanne.

Viranomaiset ovat ainakin pyrkineet puuttumaan tähän kuolettavaan toimintaan.

- Selfieiden ottaminen liitetään nuoriin. Vaarallisuus tulee siitä ajatuksesta, että on tullut uusi media, joka sitten passivoittaa nuoria - ikään kuin heikommiksi ajateltuja ihmisiä. Nuoret ovat tämän ajatuksen mukaan oman kuvan pauloissa niin, etteivät huomaa kiinnittää ympäristöönsä, sanoo Kaisu Hynnä.

Koska selfieiden ottaminen on selvästi vaarallista, ovat viranomaiset ainakin pyrkineet puuttumaan tähän kuolettavaan toimintaan eri puolilla maailmaa. Venäjällä sisäministeriö on jopa julkaissut viileän selfien vaaroista kertovan esitteen.

Waterton kanjonin luonnonpuisto Coloradossa, Yhdysvalloissa oli viime syksynä suljettuna kaksi kuukautta. Sulku johtui osin siitä, että osa vierailijoista heilui selfiekeppiensä kanssa aivan liian lähellä karhuja.

Mutta mikä olisi äärimmäisen uhkarohkea selfie? Meressä uiva mies kuvasi itsensä selviydyttyään lentokoneonnettomuudesta. Entä jos lentokoneen tilalla olisikin valkohai? Jakaisitko?

Astronautti ottaa selfien.
Astronautti ottaa selfien. Kuva: Pixabay.com selfiet,astronautti
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua