Hyppää pääsisältöön

Autiot rakennukset hyötykäyttöön - näin järjestät taidenäyttelyn purkutaloon

KulttuuriCocktail seuraa hylättyihin taloihin suunniteltuja taidehankkeita
KulttuuriCocktail seuraa hylättyihin kohteisiin toteutettavia taidehankkeita - kerro omastasi Instagramissa ja Twitterissä #taidettapurkutaloihin -hashtagillä. KulttuuriCocktail seuraa hylättyihin taloihin suunniteltuja taidehankkeita Kuva: Yle / Mikko Lehtola kulttuuricocktail

Oletko järjestämässä taidenäyttelyä tyhjillään olevaan tilaan? Kerro projektistasi #taidettapurkutaloihin -hashtagilla Instagramissa tai Twitterissä. KulttuuriCocktail seuraa hylättyihin rakennuksiin toteutettavia taidehankkeita ja tekee kevään aikana lupaavimmasta juttua.

Suomi on täynnä tyhjillään seisovia teollisuurakennuksia, huoltoasemia, pankkeja, kouluja, lähiötaloja ja ostoskeskuksia. Taiteilijat voisivat ottaa niitä hyötykäyttöön, jos vain näkevät hieman vaivaa. KulttuuriCocktail kysyi kolmelta taiteilijaryhmältä vinkkejä siihen, miten hylätty rakennus muuttuu näyttelytilaksi.

Vinkit antoivat: Jouko Lempinen ja Anna Vilkuna / 5000m2, Virpi Lehto / Uuden polven museo, Eliisa Suvanto / Valtioplus
Vinkit antoivat: Jouko Lempinen ja Anna Vilkuna / 5000m2, Virpi Lehto / Uuden polven museo, Eliisa Suvanto / Valtioplus Vinkit antoivat: Jouko Lempinen ja Anna Vilkuna / 5000m2, Virpi Lehto / Uuden polven museo, Eliisa Suvanto / Valtioplus Kuva: Yle / Mikko Lehtola muistilista

#taidettapurkutaloihin -päivityksiä Instassa:

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Neljä lähiaikoina onnistuneesti toteutettua taidehanketta tyhjllään seisoviin tiloihin

1) Lappeenrannan vanha kaupunginteatteri / 5000m2

Lappeenrantalainen kuvataiteilija Jouko Lempinen luki vuonna 2014 lehdestä, että vanha kaupunginteatteri Lappeenrannan keskustassa aiotaan purkaa. Hän otti yhteyttä kaupunkiin ja sai idealleen välittömästi positiivista vastakaikua.

- Lappeenrannan kaupunki näki tapahtumassa tilaisuuden saada kulttuurinäkyvyyttä, ja palkkasi minut järjestelemään näyttelyä, Lempinen sanoo.

Teatteritalo puretaan homeongelman vuoksi. Näyttelytoimintaa homepölyn määrä ei haittaa.

Kaupunki maksaa myös talon sähköt ja vedet.

5000m2:n kokoinen vanha teatteri oli yllättävän täynnä romua.

- Ennen kuin huoneisiin voitiin tuoda taidetta, aikaa kului varastoina pidettyjen tilojen tyhjentämiseen. Romuista suuri osa päätyi eri taideteosten osiksi, hankkeen toinen vetäjä Anna Vilkuna kertoo.

Uusi omistaja suhtautui myös myönteisesti näyttelyyn, eikä asettanut mitään rajoituksia taiteilijoille.

- Paikkoja olisi saanut hajoittaa taiteen vuoksi enemmänkin kuin nyt tapahtui, Lempinen naureskelee.

Työtä 111:n taiteilijan näyttelyn pystyttämisessä on hullun lailla. Lempisen oma työ näyttelyyn on jäänyt auttamattomasti kesken.

Lähellä asuvista taiteilijoista on löytynyt talkooapua, paikalliset Martat ovat luvanneet tulla valvonta-avuksi.

- Mutta mistä apurahat yli sadan taiteilijan matka- ja majoituskuluihin, on edelleen epäselvää, Lempinen tuskailee.

2) Turun entinen lääninvankila / Valtioplus

Turun entinen lääninvankila täyttyi viime kesänä taiteesta, kun entiseen lääninvankilaan Kakolanmäellä järjestettiin taidenäyttely Valtioplus. Taiteilijajärjestö Arte ry. oli kysellyt Turun kaupungilta tyhjillään olevaa tilaa jo vuoden ajan, mutta kaupungilla ei tiloja ollut tarjolla.

- Sitten ryhdyimme kartoittamaan, mitä kiinnostavia tyhjiä tiloja me ylipäänsä tiedetään tältä alueelta. Tyhjillään oleva lääninvankila tuli mieleen, selvitimme kenen omistuksessa se on, otimme yhteyttä, ja siitä se lähti, Arte ry:n toiminnanjohtaja Eliisa Suvanto kertoo.

Tyhjillään olevan rakennuksen uusi omistaja suhtautui taidehankkeeseen suopeasti.

- Omistaja Senaatti-kiinteisöt antoi jopa luvan purkaa uusia väliseiniä ja jotkut teokset maalattiin suoraan seinille.

Yhdistys sai apurahoja mm. Koneen säätiöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta ja pääsymaksua näyttelyyn ei ollut.

Kesälle 2016 Arte ry. on toteuttamassa taidenäyttelyä Paimion parantolaan, Mannerheimin lastensuojeluliiton omistuksessa olevaan tyhjään rakennukseen. Alvar Aallon suunnittelema rakennus on suojeltu, mutta jäänyt kunnostamatta. Tilaa koskevat tarkemmat rajoitteet, mutta Eliisa Suvanto on innoissaan.

- Teokset voitaisiin suunnitella nimenomaan tätä tilaa, sen historiaa ja arkkitehtuuria ajatellen.

3) Jyväskylän Kankaan vanha paperitehdas / Uuden polven museo

Viime vuonna kymmenvuotisjuhlavuottaan viettänyt link:https://www.facebook.com/Uuden-Polven-Museo-250818518365223/;Uuden polven museo;standard;] on Jyväskylän taidekentän salainen helmi. Se aloitti vuonna 2006 Säynätsalon teollisuustalossa, UPM:ltä tyhjilleen jääneessä rakennuksessa. Pienen taiteilijaryhmän työtiloina toiminut rakennus muuttui kesien ajaksi näyttelytiloiksi, eikä UPM:llä ollut mitään sitä vastaan.

- Kaksi vuotta sitten tulivat sitten rakennustarkastajat väliin ja sanoivat, että ei saisi olla ihmisiä, ja että olisi pitänyt rakentaa pakoreitit ja paloportaat, kertoo Uuden polven museon vastaava taiteilija Virpi Lehto.

Siihen ryhmällä ei ollut varaa.

- Se oli harmi, sillä näyttelytilana se oli todella mainio. Ja me oltiin kuunnostettukin se jo.

- Keski-Euroopassa hylättyjen rakennusten antaminen taidehankkeiden käyttöön on tavallisempaa, ja siellä byrokratia tulee vastaan helpommin, Virpi Lehto sanoo.

Ryhmä siirtyi Kankaan vanhalle paperitehtaalle ja vuokrasi kaupungilta nk. pergamenttihallin. Vuokran Uuden polven museo saa lähes katettua kaupungin avustuksilla.

Ilmainen sisäänpääsy on myös Uuden polven museon keskeisiä periaatteita, eikä voittoa kerätä.

- Viime vuonna oltiin kuitenkin onnekkaita, että saimme avustusta niinkin paljon, että saimme maksettua taiteilijoiden matkakulut, ja melkein kaikille jopa taiteilijakorvausta. Usein kesän lopussa jännitetään, riittääkö rahat teosten paluukuljetuksiin. Tällä kertaa ne riitti.

Uuden polven museo järjestää kesänäyttelyn seuraavan kerran 2017.

Usein kesän lopussa jännitetään, riittääkö rahat teosten paluukuljetuksiin. Tällä kertaa ne riitti.― Virpi Lehto / Uuden polven museo

4) Kemijärven Kuumaniemen koulu

Myös esimerkiksi Kuumaniemen koulu Kemijärvellä on ollut jo jonkun aikaa purku-uhan alla. Tyhjillään olevassa koulussa on järjestetty graffitipajoja yhteistyössä Sttlementtiliiton ja kaupungin sivistys, teknisen- ja sote-osastojen kanssa. Työryhmään kuuluivat katutaiteilijat Pete ”Hende” Nieminen, Jani ”Katupaimen” Liukkonen ja Marko”Acton” Saarelainen Helsingistä.

Skip Instagram post

Purku-uhan alla tai jo purkupäätöksen saaneita rakennuksia

Kannelmäen ostoskeskus puretaan todennäköisesti jo vuonna 2017

Matinkylän ostoskeskus Espoossa on purku-uhan alla

Hollolassa Nordean iso konttori puretaan Prisman tieltä lähiaikoina

Ruokolahden koulu puretaan pian

Turun yliopiston tyhjentyneitä rakennuksia osaa uhkaa purkaminen

Tyhjillään olevia kohteita

Kaleva -lehti kokosi kuvagallerian Oulun seudun tyhjillään olevista rakennuksista

Imatran vanha Prisma on ollut pian vuoden tyhjillään

Luumäen motelliin ei sittenkään tullut vastaanottokeskusta

Luumäen UFO -huoltoasema autioituu, vaikka se on suojelukohde

Ravintola Kägöne Parikkalassa autioituu

Seuraa #taidettapurkutaloihin hankkeita twitterissä.

Klikkaa alla olevaa kuvaa ja lue lisää 5000m2 -taidenäyttelystä

Purkutuomion saaneesta Lappeenrannan kaupunginteatterista tuli todellinen nykytaiteen elämyspuisto. Lue 5000m2 -taidenäyttelystä lisää täältä, tai klikkaa alla olevaa kuvaa.

Marko Saarelaisen graffiti peittää katsomon takaseinää. Kimmo Ylösen työ etualalla näyttämöllä.
Marko "Acton" Saarelaisen graffiti peittää katsomon takaseinää. Kimmo Ylösen työ etualalla näyttämöllä. Marko Saarelaisen graffiti peittää katsomon takaseinää. Kimmo Ylösen työ etualalla näyttämöllä. Kuva: Yle / Jenni Stammeier marko saarelainen

Korjattu 19.2. 15:00 tietoja Valtioplus -näyttelystä; po. Lääninvankila Kakolanmäellä, Senaatti-kiinteistön nimi oikein, Paimion parantolaan tulossa eri niminen näytetly, Eliisa Suvannon titteli oikein.