Lappeenrannan vanha kaupunginteatteri on helmi-maaliskuun ajan Suomen varmasti ainutlaatuisin taidekohde. Yli sata taiteilijaa sai tehdä autiossa teatterissa mitä huvittaa. Tämä näyttely on koettava pian, ennen kuin koko rakennus puretaan.
Teatterin aulan seinä on rikottu, lattia on täynnä tiilimursketta. Seinään hakatussa aukossa on veistos. Katsomossa istuu vaaleanpunaisia hahmoja ja näyttämöllä haahuilee nelimetrinen tukkiveistos. Pääset kerrankin kulkemaan näyttämön taakse, sieltä löytyy toimistohuoneita, kassakaappihuone sekä oma ompelimo. Kurkistat pukuhuoneisiin, näyttämön alle ja kuljet labyrinttimäiseen kellariin. Sieltä löytyy peräti seitsemän kylmiötä, pitkät käytävät komeroita. Niissä olevat työt riipaisevat, häiritsevät ja saavat assosiaatiot heräämään.

Yksittäisinä teoksina, eristettyinä kliinisiin gallerioihin nämä eivät tekisi samaa vaikutusta. Nyt talossa leijuvat entisten teatterilaisten henget ja taiteilijat antavat tiloihin jääneiden esineiden käydä nostalgiansekaista vuoropuhelua omien töidensä kanssa.
Esimerkiksi kellaritilojen pesuhuoneen kaakeliseinä, nurkan lavuaarit ja asbestivaara-tarrat tekevät Tapio Sinisalon työstä selkäpiitä karmivan piinapenkin. En halua tietää, millaisia operaatioita täällä suoritetaan.
Ompelimossa ajautuu sukupuoliroolien väliseen kamppailuun, toimiston kassakaapissa joutuu pohtimaan arvojaan, pukuhuoneessa aistii puuteriunelmien mahdottomuuden. Huikea taide-elämys on myös tupakkahuone, jossa lähes kaikki on edelleen juuri niin kuin silloin ennen.
Anna Vilkunan ja Jouko Lempisen kuratoiman näyttelyn tarkoitus oli löytää nimenomaan tilojen tunnelmiin sopivia teoksia. Taiteilijoille annettiin vapaat kädet ja kehotus täyttää tila taiteella. Näyttelyn nimi 5000m2 viittaa teatterin tyhjillään olleisiin neliöihin.
Suomesta puuttuu spontaaneiden taidehankkeiden kulttuuri
Taiteilijoille purettava tila merkitsee ainutlaatuista vapaata kokeilun kenttää. Täällä voi leikitellä, ei tarvitse olla niin uskottava, ja voi antaa työn ”epäonnistua”. Koko talohan puretaan pian joka tapauksessa.
Moni tuli paikalle teoksen kanssa, mutta kun oivalsi, että saa tehdä mitä vaan, alkoi kerätä talosta löytyviä esineitä, maalata tyhjiä seinäpintoja.

Esimerkiksi taiteilija Jussi Nykänen alkoi spontaanisti tekemään seinämaalauksia, vaikka toi näyttelyyn veistoksia. Seinämuraalit eivät ehdi valmistua ennen avajaisia, mutta se ei huoleta Nykästä. Hän aikoo jatkaa työtään yleisön läsnä ollessakin. Tekemisen prosessi saa näkyä.
- Just olin Pariisissa pari kuukautta sitten, jossa iso viisi-kuusikerroksinen asuintalo oli täynnä taiteilijoita ja taidetta. Teosten työstämistä pääsi seuraamaan ja jokainen huone oli elämys. Ja talo tietenkin täynnä porukkaa, Nykänen kertoo.
- Sen perään kun tuli tietoa tästä, niin ajattelin, että hienoa! Lähtee meilläkin!
Nykänen ei ole ainoa 5000m2:n taiteilijoista, joka toivoo tämäntapaisia näyttelytilaisuuksia enemmän.
- Toki graffitia on hylätyissä taloissa, mutta valjastaminen taidenäyttelykäyttöön on harvinaista. Yksittäisiä teoksia ehkä on joo, mutta näin laajasti en muista nähneeni, ja olen siksi tästä todella innoissani, kuvataitelija Leena Pukki sanoo.
- Ulkomailla spontaaneita vapaita taiteen tiloja tuntuu olevan huomattavasti paljon enemmän, Nykänen jatkaa.
Berliinissä asunut Leena Pukki on samaa mieltä.
- Berliiniin verrattuna Helsinki tuntuu tiiviiltä ja kontrolloidulta. Siellä on kokonaisia asuintalojen sisäpihoja, jotka ovat täynnä graffiteja ja seinämaalauksia.
5000m2 näyttelytapahtuman taiteilijat
Ahjotuli,Unto
Czinege, Michal
Dahlsten, Annika
Ehrling, Leena
Eklund, Raija
Elk, Tuuli
Forest Camp -työryhmä
Forsman, Nina
Haapala, Tapio
Haiko, Mikko
Hakanen, Jukka
Harala, Sonja
Harmaala, Aulis
Harri, Inkeri
Hasselqvist, Sanfrid
Hei, Lauri
Heikkinen, Teemu
Heilimo, Pepe & Heilimo, Tarja
Hentunen, Pia
Hetkessä hengittäen -työryhmä (Päivi Repo, Taina Valkeapää ja Heikki Mäntymaa)
Hinkula, Kaija
Hirvelä, Markku
Humberg, Heikki
Huttunen, Anne-Mari
Hypnobatia (Jokke Saharinen & Jukka Suhonen)
Hyvönen, Anne
Härkönen, Henrik
Iso-Tryykäri, Tuulia
Jakkila, Eeva-Kaisa
Jakkila, Magdaleena
Ka'viiva -työryhmä (Heidi Vasara ja Marja-Riitta Siimala)
Kaalamo, Tiina-Liisa
Kallavuo, Mikko
Kallinen, Minna
Kareno, Maarit
Karimaa, Tiina
Karjalainen, Leena
Karttunen, Ulla
Keinonen, Mikko & Koutaniemi, Meeri & Meursault, Mylène
Kiiskinen, Viivi
Knuuttila, Anni-Sofia
Kokko, Anneli
Kokkonen, Taina
Koljonen, Kaisa & Walve, Susan
Koponen, Saija
Laakso, Markku
Lankinen, Susanna
Laurinen, Maija
Lehtelä, Anne
Lempinen, Jouko
Mantere, Olli
Markkanen, Minna
Mäkelä, Karkki
Mäkimurto, Lauri
Neilson, Dana
Nisonen, Nina
Nordlund, Inka
Nulpponen, Kati
Nuutinen, Maria
Nykänen, Jussi
Okko, Juha
Osmo Inferno
Paikkari, Mari
Paju, Atte
Pakarinen, Saara
Pallo & Dead Pixels
Parkkinen, Pauli
Peltola, Kimmo
Perttu, Soli
Peräkylä, Hanna
Peura, Emma
Pietiläinen, Riikka J
Piirustusluokka (Jari Järnström, Maari Malin-Pötry, Reijo Puranen)
Piispanen, Harri
Pirttioja, Jussi
Poutanen, Samuli
Pukki, Leena
Raivoryhmä (Niina Kiiveri, Anne Järvi, Anna Pekkala, Anu Mustonen, Eve Heino)
Rautaharju, Marja
ROP (Tuomo Rosenlund & Pekko Orava)
Rosselló Ramón, Margarita
Ruohonen, Krista
Räbinä, Paavo
Saarelainen, Marko & Salonen, Saija
Saastamoinen, Suvi
Saloluoma, Kristiina
Salomäki, Sonja
Savolainen, Tuomo
Schütt, Hans-Peter
Sihvonen, Juho
Sinisalo, Tapio
Sokura, Jenni
Strandberg, Elina
Suonperä, Samuli
Suvela, Jarkko
Tanskanen, Rauni
Teeri, Maria & Nabb, Janne
Tella, Tarja
Temisevä, Eija
Teponoja, Tuukka
Tujula, Lauri & Tujula, Iiro & Tujula, Aarni
Tuomisto, Jaana
Turunen, Tuula
Tuupanen, Tarja
Vainikka, Laura
Valkonen, Iida
Valtakari, Jussi
Viljakainen, Jouni
Wahlén, Annie
Wallius, Tiina
Ylönen, Kimm
Taiteen esille saamisen käytännöt ovat Suomessa liian jäykät
- Yleensä taiteen esittämisessä gallerioissa tai taidemuseoissa pitää olla tarkat suunnitelmat. Ei tällaista ”tulkaa ja täyttäkää tila –periaatetta” ole juurikaan tarjolla, sanoo Hans-Peter Schütt.
On toki poikkeuksiaksin. Schütt osallistui viime kesänä Turun Kakolan vankilaan järjestettyyn Valtioplus–näyttelyyn. Siellä jokainen sai sellin käyttöönsä omalle taiteelleen.
-Täällä jokainen tila on yksilöllinen ja siksi näyttelykokemukset ovat melko erilaiset toisistaan. Vankilassa mietin myös paljon enemmän syyllisyyden tai katumuksen ja ulossulkemisen teemoja. Siihen verrattuna tämä on kuin satu. Vapaampaa improvisaatiota kuin vankilan vakavampi aihemaailma, Schütt sanoo.
Oman taiteensa esille saaminen gallerioihin maksaa taiteilijalle.
- Juuri sen takia olisi taiteen kannalta todella tärkeää, että olisi enemmän tällaisia tiloja, joissa saa vapaasti kokeilla ja tehdä jotain erilaista, mitä yleensä tekee, Nykänen sanoo.
Jos Keski-Euroopan kaupungeissa on enemmän spontaaneita taidetapahtumia, miksei niitä sitten ole Suomessa?
- Usein tuntuu siltä, että halutaan korostaa kuraattorin työtä. Että tämä ammattilaisena valitsee jonkun tietyn kattauksen. Mutta vaikka olen nähnyt hyvin kuratoituja juttuja, niin kyllä sellaisiakin, joissa teos on niin köykäinen, että haiskahtaa siltä, että kuraattori on ottanut galleriaan hyvän ystävänsä, Schütt vastaa naurahtaen.
- Liika byrokraattisuus on varmasti yksi tekijä, pohtii Nykänen.
- Suomessa panostetaan kodin sisustamiseen törkeästi, mutta yhteinen tila on sellaista, että arkkitehti suunnittelee, eikä siihen tarvitse panostaa. Siinä taiteilijoilla olisi todella paljon annettavaa Suomessa, Pukki sanoo .
- Taiteilijat itsekin ovat heränneet Suomessa vasta viime aikoina uudenlaiseen näyttelytoimintaan. Ennen on tehty sitä pyhää luomista omissa työhuoneiden kammioissa ja on haluttukin pysyä vähän piilossa. Esittämiseen on sitten olleet vain gallerianäyttelyt tarjolla, Nykänen jatkaa.
- Nyt on havaittu, että esittämisessä on otettava ohjia omiin käsiin. Tekeminen edelleen on aika yksinäistä, mutta jotta uusia esitystapoja löytyisi, pitäisi verkostoitua ja aktivoitua, hän sanoo.
Yli 130 taiteilijaa käsittävä 5000m2 –yhteisnäyttely on Nykäsen mielestä ollut merkittävä yhteisöllinen kokemus.
- Täällä on voinut tavata eri puolelta Suomea eri-ikäisiä ja eritaustaisia ja on tosiaan voinut verkostoitua.
Taidehankkeet tyhjissä tiloissa vetäisivät väkeä syrjäseuduillekin
- Luulen, että Keski-Euroopassa tämäntapaiset hankkeet nähdään rikastavana asiana. Se on keskeistä. Suomessa ei ole tajuttu, että kulttuurin perässähän jonnekin pienemmälle paikalle mennään, Nykänen pohtii.
- Kukaan ei olisi kuullutkaan Mäntyharjusta ilman Taidekeskus Salmelaa, hän sanoo.
- Tuntuu siltä, että kuvataiteilijan työtä arvostetaan muualla enemmän kuin Suomessa. Täällä panostetaan käytännöllisyyteen sen sijaan, että ympäristö olisi kaunis ja vetovoimainen, Pukki sanoo.
Miten näyttelyn idea syntyi?
Kun lappeenrantalainen kuvataitelija Jouko Lempinen luki lehdestä vuonna 2014, että teatteri puretaan, hän otti kaupunkiin yhteyttä. Ennen kuin teatteri puretaan, sinne saisi huikean taidenäyttelyn. Vastaus oli välittömästi myönteinen.
- Kaupunkiin haluttiin kulttuuritapahtumaa. Ja siellä ymmärrettiin, että tämä on nyt niin iso tapahtuma, että tätä kannattaa tukea, Lempinen kertoo.
Lempinen oli ollut jo pidemmän aikaa ärsyyntynyt siitä, että Lappeenrannassa ei ollut mitään taiteen esittämisen tiloja.
- Ajattelin, että tämä aktivoisi paikallisia taiteilijoita.
Lempinen kritisoi myös sitä, että maakuntien taidemuseot eivät enää palvele paikallista yleisöä eikä paikallisia taiteilijoita.
- Pienet taidemuseot satsaavat utopistisen kalliisiin näyttelyihin, jotka sitten kestävät kuukausitolkulla. Vaikka kuinka olisi Kalervo Palsaa, eihän sitä jaksa mennä katsomaan montaa kertaa. Vaihtuvuutta pitäisi olla enemmän. Maakuntien taidemuseoiden pitäisi myös tuoda enemmän paikallista taidetta esille.
5000m2 -näyttelyssä paikallisia on merkittävä osa, mutta 130:n taiteilijan joukkoon mahtuu myös taitelijoita ympäri Suomen. Lempinen halusi valtavalla yhteisnäyttelyllä tukea taiteilijoiden verkostoitumista ja yhteishenkeä.
- Yhteisöllisyys on mielestäni tärkeää, mutta kuvataiteilijat joutuvat työskentelmään pääosin omissa oloissaan. Tässä markkinatilanteessa on hirveä keskinäinen kilpailukin vielä. Täällä moni on kertonut, että kun saa kannustusta, niin sitten alkaa työkin syntyä.
Vihapuheen käsittely ja poliittinen satiirisuus yhdistävät monia taiteilijoita
Anonyyminä pysyttelevä taiteilijaryhmä on nostanut tuiki tavalliselle työpöydälle läppärin. Seinillä on punaisella vihapuhetta somesta. Kaikki autenttisia ja aitoja kommentteja.
- Täältä löytyy natseihin vihervassareihin, miesten ja naisten ulkonäköön, fitness-ihmisiin, susiensuojelijoihin ja susien suojelua vastustaviin kohdistuvaa vihapuhetta.
- Raiskaustoiveet tuntuvat olevan jopa muodissa!
Taiteilijat haluavat herättää huomaamaan, miten arkiseksi vihapuhe on muuttunut.
- Rajuimmat niistä ovat itse asiassa keski-ikäisten ja omalla nimellään kirjoittavien tekstejä.
- Jos näitä nyt katsoo, niin nämähän ovat kuin jonkun psykoottisen massamurhaajan tekstejä. Mutta se voikin olla naapurin Pekka tai Liisa, joka niitä kirjoittelee.
Myös Lauri Mäkimurron seinämaalauksissa on lainauksia vihapuheesta ja poliitikkojen mielipiteistä. Ne yhdistyvät anarkistiseen sarjakuvamaailmaan. Lopputulos on hillitön satiiri omahyväisyydestä ja populismista.
- Somemaailmassa on todella väkivaltainen tapa kommunikoida. Mikä tahansa pikkuparlamentti Esson baarissa ei kuitenkaan ole ennen tällaista ääneen puhunut, Murtomäki perustelee töitään.
Pääministeri Juha Sipilän syksyinen tv-puhe rinnastui nerokkaalla tavalla diktaattorin julistukseksi. Sipilän puhe on sanasta sanaan autenttinen, mutta kun tekijöinä ovat Harri Piispanen & Metallic Politics, se paljastaa sen kirjoittajan maailmankuvan ahdasmielisyyden.
Suomen Banksy odottaa vielä tulemistaan
Sekä Leena Pukin että Lauri Murtomäen mielestä graffitaiteen muotoa voisi huoletta varioida.
- On ne tekstit visuaalisesti ihan hienoja, mutta olen kyllä ihmetellyt, miksei Suomessa juuri ole poliittisempaa graffitaidetta, Murtomäki sanoo.
Murtomäen poliittinen satiiri sopisi kantaaottaviksi seinämaalauksiksi minne vain, missä tällä hetkellä näkyy huitaisten sotkettuja tageja.
- Olen tehnyt muutamia kokeiluja, mutta mulla ei riitä hermot, että menisin jonnekin tonne pimeään spreijailemaan.
Pukki on tehnyt Graffiti Romantique –sarjaan kuuluvia kukkagraffiteja hylättyihin taloihin jo jonkin aikaa.
- En itse tule graffitiskenestä, eikä graffiti varsinaisesti kiinnosta minua. Sen sijaan minua kiehtoo muraaliperinne, kuten meksikolaisen Diego Riveran poliittiset seinämaalaukset. Seinämaalausten mahdollisuuksia on käytetty Suomessa aivan liian vähän hyväksi.
Kukkateema on tietoisen feministinen vastalause miehiselle graffititaiteelle.
- Kukkien maalaus yhdistyy tyypillisesti tätien kansanopistomaalailuun, jolloin se nähdään yleensä vähempiarvoisena, kuin jos miestaiteilija tekee jotain.
Ulos, hylättyjen talojen seiniin, tavallisten ohikulkijoiden ihmeteltäväksi maalaaminen on Pukille merkitykselliseltä.
- Seinämaalaukset ovat paljon tasa-arvoisempi esittämisen tapa kuin galleriat, joissa käy vain niin pieni osa ihmisistä. Niihin tekeminen ei kiinnosta minua yhtään.
Sekä Pukin, Mäkimurron, Nykäsen että Schütten seinämaalaukset tuhoutuvat, kun teatteri puretaan. Eikö se sureta?
- Kaikki on väliaikaista. Mä oon tehnyt niin paljon katutaidetta, että tämä on mulle tavallista, Schütt kommentoi.
- Kaikilla asioilla on elinkaarensa. Ei taiteen tarvitse olla kuolematonta.
5000m2 Lappeenrannan vanhassa kaupunginteatterissa 28.3. 2016 asti: www.5000m2.fi
Seuraavaa taidenäyttelylle sopivaa hylättyä taloa etsitään nyt!
Onko sinulla mielessä hylätty rakennus, jossa olisi hienoa pitää taidenäyttely? KulttuuriCocktail seuraa tyhjillään oleviin tiloihin toteutettavia taideprojekteja. Kerro omastasi Instagramissa tai Twitterissä #taidettapurkutaloihin -hashtagilla. Me tulemme tekemään kiinnostavimmasta hankkeesta juttua.
Lue onnistuneiden hankkeiden toteuttajien vinkit vastaaviin projekteihin täältä, tai klikkaa alla olevaa kuvaa.

Korjattu kirjoitusvirheitä, lisätty otsikko, muutettu päättymispäivämäärä 26.3.