Hyppää pääsisältöön

Ratsastajan yleisimpiä kipukohtia

Särkeekö selkää tai polvia? Niin kuin kaikkiin urheilulajeihin, ratsastukseenkin liittyy liikunnallisia ongelmia ja rasitusvammoja. Lihasten ja nivelten ylirasitus purkautuu usein kireytenä ja särkynä. Syitä vaivoihin löytyy monia, mutta usein on kyse jonkinlaisesta istunnan virheasennosta.

Ihmiskeho on kokonaisuus johon vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ruumiinrakenne ja nivelten liikkuvuus. Ratsastajalla voi myös olla valmiiksi virheasentoja, jotka tulevat esille vasta ratsastettaessa. Ratsastajasta riippuen mikä tahansa kehon kohta voi kipeytyä. Yleisimpiä ongelmakohtia ovat nilkat, polvet, lonkat ja ristiselkä.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Polvet

Lihastyön kompensointi toisilla lihaksilla on yleistä. Siksi varsinainen ongelma ei aina ole siellä missä itse kipu on. Jos vatsalihakset eivät ole tarpeeksi vahvat pitämään istuntaa kasassa, ratsastaja alkaa helposti puristaa itseään kiinni satulaan polvilla tai lonkilla. Näin polvet ja lonkat voivat kipeytyä, vaikka ongelman juuret ovat keskivartalon lihaksissa. Myös nilkkojen virheasennot voivat vaikuttaa polviin.

Nilkat

Lähes kaikkien keho on jollakin tavalla epäsymmetrinen. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vasemman puolen lihakset ovat heikommat tai oikean puolen kireämmät. Epätasapaino voi ohjata painoa liikaa toiselle nilkalle, jolloin se rasittuu toista enemmän. Nilkkoja voi rasittaa myös lonkan virheellinen asento tai nilkan ylipronaatio.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ristiselkä

Ristiselän kivut ovat myös monelle ratsastajalle tuttuja. Huono ryhti ohjaa liikettä helposti väärään kohtaan ratsastajan kehossa. Tällöin liike kohdistuu liikaa ristiselkään, eikä lonkkiin niin kuin pitäisi. Vaikka ryhti olisi hyvä, syynä voivat olla kireät ja heikot lonkankoukistajan lihakset. Myös ryhdin ”ylikorjaus” voi saada ristiselän notkolle.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Lonkat
Moni meistä istuu paljon koulussa tai työpaikalla, jolloin perusliikkuvuus kropassa vähenee. Paljon istuvan arjessa lonkat eivät saa tarpeeksi liikettä eivätkä kuormitusta. Ratsastaessa lonkat ovat auki ja niihin kohdistuu kiertoja ja painetta. Normaalissa elämässä samankaltaista rasitetta ei juuri tule. Ääriasennot voivat tuntua vaikeilta, koska keho ei ole tottunut niihin.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hypi, pompi, juokse!

Virheasentoja ja kehon kipeytymistä voi ehkäistä monella yksinkertaisella tavalla. Ennen ratsastustuntia kannattaa lämmitellä, sillä lihakset eivät saisi olla kylmät missään vaiheessa ratsastusta. Ratsastuksen jälkeen on hyvä venytellä kunnolla. Venyttelyäkin tärkeämpää on huolehtia koko kehon monipuolisesta liikunnasta. Ratsastus on staattinen laji, joten se tarvitsee rinnalleen aerobista eli peruskuntoa kohottavaa liikuntaa, sekä lihaskuntoharjoittelua.

Monet fysioterapeutit käyttävät paljon jumppapalloa ja tasapainolautaa harjotteissaan. Yhden pallon sekä laudan hankkiminen esimerkiksi tallin satulahuoneeseen ei ole iso investointi. Sen sijaan se mahdollistaa jokaiselle hyödyllisen lämmittelyn ja harjoittelun ratsastuksen lomassa.

Muista levätä ja kuunnella omaa kehoa

Myös lepo on tärkeä osa urheilua. Väsyneet lihakset eivät palaudu, eivätkä kehity. Omaa oloa kannattaa kuulostella. Jos jostakin kiristää, venyttele ja lepuuta kipukohtaa. Jos kotikonstit eivät auta, on syytä kysyä apua fysioterapeutilta. Pitkittyessään ongelmat yleensä vain pahenevat. Oikeanlaisella hoidolla ja treenillä säryistä voi päästä nopeasti eroon.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Teksti: Veera Ojola

Juttua varten on haastateltu Sari Pakulaa joka on koulutukseltaan fysioterapeutti, personal trainer sekä centered riding- ja hevosharrasteohjaaja.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.