Hyppää pääsisältöön

Huuhkajan jäljillä

Huuhkaja on Euroopan suurin pöllö. yle tv1
Huuhkaja on Euroopan suurin pöllö. Kuva: Mika Honkalinna Huuhkaja on Euroopan suurin pöllö. yle tv1 huuhkajan jäljillä,Yle TV1

TV1 lauantaina 15.4.2017 klo 9.05 - 10.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Luontodokumentti Huuhkajan jäljillä kertoo suurimman pöllömme tarinan. Viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana Viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana huuhkaja on muuttunut takametsien asukista moderniksi kaupunkilaiseksi.

Vainottu lintu

Aiemmin huuhkajaa on pidetty kuolemaa enteilevänä lintuna ja pöllöä on vainottu armotta. Vielä sata vuotta sitten huuhkajista maksettiin tapporahaa ja laji metsästettiin lähes sukupuuttoon.

Kun huuhkajavaino alkoi laantua 1960-luvulla, pesivät viimeiset pöllöt erämaissa.

Asenteet muuttuivat vähitellen, ja huuhkajia tavattiin jo lähellä ihmisasutusta. 80-luvulle tultaessa huuhkajat pesivät tavallisimmin kaatopaikoilla, joiden runsaat rottalaumat tuottivat pulskeita pöllönpoikia ja kanta jatkoi kasvuaan.

Kaatopaikkojen rottalaumoista riitti huuhkajille ruokaa ja lintukanta pääsi kasvamaan. Kuva: Mika Honkalinna. yle tv1
Kaatopaikkojen rottalaumoista riitti huuhkajille ruokaa ja lintukanta pääsi kasvamaan. Kaatopaikkojen rottalaumoista riitti huuhkajille ruokaa ja lintukanta pääsi kasvamaan. Kuva: Mika Honkalinna. yle tv1 Kuva: @Mika Honkalinna yle tv1

Pesä keskellä Helsinkiä

Kaatopaikat ovat 2000-luvulla vähentyneet ja huuhkajat ovat joutuneet etsimään uusia elinpaikkoja. Huuhkajat ovat saapuneet Helsinkiin.

Suurten pöllöjen ihmispelko on kadonnut ja pääkaupunki pursuaa ravintoa kuten rottia, puluja, sorsia ja kaniineja.

Kesällä 2011 huuhkaja pesi Forumin katolla. Tapaus oli media- ja yleisötapahtuma. Iltaisin Mannerheimintiellä pysähtyi satoja ihmisiä seuraamaan kasvavien pöllönpoikien lentoharjoituksia.

Huuhkajat ovat alkaneet pesiä myös Helsingin keskustassa. Kuva: Mika Honkalinna. yle tv1
Huuhkajat ovat alkaneet pesiä Helsingin keskustassa. Huuhkajat ovat alkaneet pesiä myös Helsingin keskustassa. Kuva: Mika Honkalinna. yle tv1 Kuva: ©Mika Honkalinna huuhkajan jäljillä,Yle TV1

Huuhkaja on selvinnyt

Huuhkaja on selviytyjä. Se on osoittanut selviävänsä vainosta ja luottavansa ihmisiin kun siihen on aihetta.

Huuhkaja on monipuolinen ravinnonkäyttäjä, joka rakentaa pesänsä ruoka-apajien keskelle on kyseessä sitten kaatopaikka tai liikekeskuksen katto pääkaupungin sydämessä.

Huuhkajan saaliina heinäsorsa. Kuva: Mika Honkalinna. yle tv1
Huuhkaja on saanut saaliiksi heinäsorsan. Huuhkajan saaliina heinäsorsa. Kuva: Mika Honkalinna. yle tv1 Kuva: ©Mika Honkalinna huuhkajan jäljillä,Yle TV1

Luonnonvalokuvaaja Mika Honkalinna on tarkkaillut huuhkajia 30 vuoden ajan ja hän on julkaissut aiheesta kirjan vuonna 2012. Honkalinna on päässyt seuraamaan huuhkajien nousua metsistä kyläkaatopaikkojen kuninkaiksi.

Viime vuosina kuvaaja on suunnannut yhä useammin kulkunsa pääkaupunkiin. Helsingin huuhkajaretki on kovin erilainen kuin kotikonnuilla Kymenlaaksossa, mutta se on sitäkin eksoottisempi.

Luontodokumentti seuraa Honkalinnan ja huuhkajien kohtaamisia eri vuodenaikoina ja eri ympäristöissä.

Ohjaus: Mika Rokka. Tuotanto: Kalalokki Oy, Suomi 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2016.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.