Hyppää pääsisältöön

Isovanhemmuus ei ole biologiasta kiinni - näin Tanjasta tuli varamummo

Marja Hintikka Live, kolme poikaa istuu
Marja Hintikka Live, kolme poikaa istuu marja hintikka live, isovanhemmuus

Viisikymppinen Tanja oli seurannut jo jonkin aikaa työtuttavansa Marian elämää. Tanja oli tunnistanut sieltä mummokateuden ja pienten lasten äidin yksinäisyyden. Hänellä heräsi halu auttaa. Mutta miten sellaista uskaltaisi mennä ehdottamaan?

Maria

On vauva, 3-vuotias ja 6-vuotias sekä miehen usein reissuun vievät työt. Maria on poikki. Kaikki on kuin sumua, muistoja ei juuri jää.

Yksi lapsista sairastaa usein. Mariaa mietityttää, mitä tapahtuu, jos tulee lähtö ambulanssilla silloin, kun mies on pois. Että mihin ne muut.

Ei tule, on onnea, ja Maria haluaa jaksaa. Äidit jaksavat.

– Olin jatkuvassa valmiustilassa, en muista siitä ajasta oikein mitään.

Isovanhemmat ovat kaukana, satojen kilometrien päässä. Naapurit auttavat hädän tullen, mutta hekin ovat samassa elämäntilanteessa.

Tanja

Viisikymppisellä Tanjalla on yhtäkkiä aikaa. Paljon aikaa, melkein liikaa. Omista pojista on äkkiä tullut aikuisia, he ovat muuttaneet kotoa pois. On vain Ari, Tanja ja tyhjä talo. Ja pieni hassu ajatus.

Tanjalla on pienenä ollut varamummo ja -vaari, ne maailman tärkeimmät ihmiset. Ne, kelle mentiin ekana näyttämään koenumerot tai uudet reput. Kelle soitettiin omasta lapsesta. Nyt Tanja jää miettimään. Voisiko heistä tulla sellaisia: varamummo ja -vaari.

Täytyy vain uskaltaa. Tanja on jo jonkun aikaa seurannut töiden kautta tutun Marian elämää. Tunnistanut sen. Mummokateuden ja pienten lasten äidin yksinäisyyden. Muistanut omat pikkulapsivuodet. Voi kun saisi kysyttyä.

Uudet isovanhemmat

Tanja

Vihdoin Tanja uskaltaa.

– Nykäisin Mariaa hihasta ja sanoin, että mitä, jos me alkaisimme välillä olemaan poikien kanssa. Maria sanoo, että ymmärräthän, että ne ovat poikia ja niitä on kolme.

Minullakin on ollut pieniä poikia, en minä vähästä pelästy. Jäämme sulattelemaan asiaa. Sitten Maria yhtenä iltana soittaa ja pyytää meidät syömään. Menemme ja pian olemme jo leikkimässä lattialla lasten kanssa.

Lapset ovat hyvä mittari, heitä ei voi huijata. He vaistoavat, jos ei ole ok-tyyppi. Ystävystymme nopeasti. Lasten kanssa on luontevaa olla. On ihanaa voida auttaa.

Maria

Ensin tulee hämmentyneisyys ja epäusko. Sitten kiitollisuus. Olen toivonut, että jotain tällaista tapahtuisi, ja nyt tapahtuu.

Meillä on ihanat omat isovanhemmat, mutta he ovat satojen kilometrien päässä. Tilanteet, jolloin apua tarvitsee, iskevät nopeasti. Isovanhemmista tuntuu pahalle, kun eivät voi olla avuksi. Nyt hekin iloitsevat. Emme ole enää yksin.

Avun saaminen on hämmentävää. Kun on tottunut hoitamaan kaiken yksin, vaatii sulattelua ottaa apua vastaan. Uskoa, että toiset vilpittömästi haluavat tulla elämäämme. On suuri kiitollisuus ja ilo. Toive, että voisi joskus itse auttaa, osaisi laittaa hyvän eteenpäin.

Suhde syvenee

Pian Tanja ja Ari vahtivat pienimpiä kerran viikossa, jotta vanhin pääsee äidin kanssa harrastukseensa. He vievät lapsia mustikkametsään ja lintutorniin. Välillä ajellaan bussilla ja kierrellään autokauppoja, joskus laitetaan makaronilaatikkoa ja luetaan kirjoja. Joskus ollaan koko porukalla yhdessä.

– Me annamme heille aikaa, olemme omat itsemme, Tanja sanoo.

Pian lapset ovat luontevasti uusien isovanhempien kanssa, kuin olisivat aina tunteneet.

Maria

Menee puoli vuotta, ennen kuin uskallan pyytää Tanjaa ja Aria itse. Siihen asti he ovat jaksaneet systemaattisesti tarjota apua.

On yllättävän vaikeaa myöntää, että tarvitsee apua ja pyytää sitä. Ei haluaisi rasittaa muita omalla elämällään.

Mutta olemme puhuneet tästä paljon, ja isovanhempina toimiminen antaa heillekin paljon.

Tanja

Isovanhemmuus on mielentila, ei biologiaa. Olemme uusiopariskunta, miehelläni ei ole biologisia lapsia, hän on aivan pystymetsästä lasten suhteen. Mutta jokainen osaa olla läsnä, lukea kirjaa. Ei se enempää vaadi. Pojat rupeavat nopeasti sanomaan meitä Tanja-mammaksi ja Ari-papaksi.

Meille tämä on elinikäinen juttu. Kun pojat kasvavat, suhde varmaan muuttaa muotoaan. Mutta me pysymme.

Alussa Maria kysyy, miten pystyy tämän kaiken korvaamaan. Ei mitenkään. Ei tarvitse. Olen itse aikanani saanut apua. Muistan, millaista oli, kun mies oli matkoilla ja olin yksin lasten kanssa. Muistan, miltä tuntui, kun varamummo tuli.

On ihana laittaa hyvä kiertämään. Saamme itse niin paljon: energiaa ja sisältöä elämään. Suosittelen!

Hiljaisia hetkiä, lähiystävyyttä

Maria ihmettelee omaa aikaa. Siivoilee kotona, kiertelee päämäärättä vaatekauppoja. Nukkua hän ei raaski. Parasta on olla hetki yksin kotona.

Maria

Heistä on tullut minullekin tärkeitä ihmisiä. Arvostan heidän rohkeuttaan, ja minulla on heihin 110 prosentin luottamus. En kenen tahansa mukaan lapsia laittaisi. Täytyy pystyä luottamaan, nähdä toisen aitous.

Olen jopa vähän sivustakatsoja, heillä on keskenään jo omat jutut. Se on hienoa. On ihanaa, että lapsilla on omia tärkeitä aikuisia.

Mietin, miten moni voisi ryhtyä samaan. Voisi kysyä, tulisivatko naapurin lapset vaikka leipomaan sämpylöitä, voisi viedä heitä kirjastoon tai uimaan. Ei siinä sen kummempaa tarvita.

Nyt kun elämään on tullut turvaverkkoja, elämä on henkisesti kevyempää. Tietää, että apua on lähellä

Tanja

Vanhimmalle pojalle on hyvin tärkeää, että hänellä on meidän puhelinnumeromme. Että me laitamme hänelle vaikka viestiä seuraavan päivän treeneistä. Se on hänelle iso juttu.

Ehkä hienoimpia ovat hetket, kun olemme kaikki sohvalla kotiasut päällä. On oltu yhdessä, ulkoiltu, toppavaatteet ovat kuivumassa. Silloin on lähellä. Kotoisasti.

Marja Hintikka Live, lapset leikkivät metsässä
Marja Hintikka Live, lapset leikkivät metsässä marja hintikka live, isovanhemmuus


Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!


Lisää ohjelmasta

Mummo pussaa lastenlasta poskelle
Mummo pussaa lastenlasta poskelle Kuva: freeimages.com/Stacy Braswell marja hintikka live,Eve Mantu,kysely (keskinäinen toiminta)
Tyttö, jolla on selässään keijusiivet ja kädessä leluja.
Tyttö, jolla on selässään keijusiivet ja kädessä leluja. Kuva: Kukka Sariola marja hintikka live
Mummo nojaa käteensä.
Mummo nojaa käteensä. Kuva: Freeimages mummo
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.