Hyppää pääsisältöön

Kanye West järjesti erikoiset levyjulkkarit leffateattereissa ympäri maailmaa – tällaista oli Suomen näytöksessä

Perinteiseen tapaan räppäri esitteli saavutuksiaan ja dissasi vastustajiaan, mutta nauratti samalla yleisöä heittämällä läppää itsestään.

Kanye West // Kuva: Tomi Mikola

Kanye West tunnetaan miehenä, joka pitää paljon itsestään, eikä epäile näyttää sitä. Hän on kutsunut itseään muun muassa Jumalaksi ja maailman parhaaksi rokkitähdeksi. Vastikään West nimesi myös vastasyntyneen poikansa Saintiksi eli pyhimykseksi.  Ylitsepursuavan itseluottamuksensa ansiosta West on ajautunut usein otsikoihin muiden kuin musiikillisten saavutustensa ansiosta. Kaikki muistavat surullisen kuuluisan Video Music Awards–gaalan vuodelta 2009, jossa West vei palkintopokaalin Taylor Swiftin käsistä.

Vaikka Kanye West on hahmona ristiriitainen, hänen titteliään musiikillisena vaikuttajana ei voi väheksyä. West on yksi maailman tunnetuimmista ja menestyneimmästä rap-artisteista. Lisäksi räppäri on valittu kahdesti sadan maailman vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon, ja hän voittanut yhteensä 21 Grammy-palkintoa.

Sunnuntaina 14. helmikuuta West julkaisi seitsemännen studioalbuminsa The Life Of Pablo. Kuten räppärille ominaiseen tyyliin kuuluu, levyä markkinointiin erityisellä ja mahtipontisella tavalla: West järjesti muutamaa päivää ennen virallista julkistusta New Yorkin Madison Square Garden –areenalla faneilleen albumin ennakkokuuntelutilaisuuden. Tilaisuus esitettiin suorana yli 700 elokuvateatterissa ympäri maailman. Yksi näistä paikoista oli Helsingin Tennispalatsi.

Mutta miten kiistanalaiseen räppäriin oikein suhtaudutaan Suomessa? Onko hän itseään täynnä oleva hörhö vai väärinymmärretty nero?

”Hän on taiteilija niin kuin Pablo Picasso”

Vajaa tunti ennen esitystä Tennsipalatsin aulassa pyörii nuoria ihmisiä, joiden keski-ikä liikkuu arviolta 25 ikävuodessa. Paikalla on aavistuksen verran enemmän miehiä kuin naisia. Yleisöstä tunnista helposti, mitä he ovat tulleet katsomaan. Aulassa näkyy paljon street-henkisiä ja Kanyesta inspiroituneita vaatteita: maanläheisiä värisävyjä, reikäistä collegekangasta, pilottitakkeja sekä Kanye Westin suunnittelemia Yeezy Boost 350 –lenkkareita.

Mikä saa suomalaisen rap-fiilistelijän leffateatteriin lähes keskellä yötä? Aulassa odottelevien Alexandre Kallion ja Christofer Talvitien ei ole vaikeaa vastata tähän.

- Kanye on yksi meidän sukupolvemme vaikuttavimmista artisteista. Hän tuo aina jotain uutta pöytään. Tosi hienoa, kun on mahdollisuus olla ensimmäisten joukossa todistamassa tällaista hetkeä, Kallio sanoo.

- Varsinkin, kun tuota albumia on hehkutettu niin paljon.  Odotan kyllä tosi innolla mitä tuolta tulee, Talvitie lisää.

Kallio ja Talvitie kertovat fanittaneensa Westiä noin parin vuoden ajan. He näkevät hänet erityisesti taitelijana ja vaikuttajana.

- Hän on taiteilija niin kuin Pablo Picasso. Hän toteuttaa itseään ja tekee ihan kaikkea: musaa, vaatteita. Mä itse diggaan ehkä enemmän niistä vaatteista, Talvitie kertoo.

Räppärin suunnitteleman Yeezy Season -vaatemerkin tuorein mallisto, Season 3, esitellään levynkuuntelutilaisuuden yhteydessä. Kun Westin suunnittelemia lenkkareita myytiin viime joulukuussa helsinkiläisessä vaateliikkeessä, ihmiset jonottivat kenkiä jopa kolme vuorokautta liikkeen edessä teltoissa. Kaukaisimmat jonottajat olivat saapuneet paikalle Tanskasta ja Tsekeistä saakka.

Ei siis oikeastaan ole yllättävää, että myös yöllinen levyjulkistustilaisuus kiinnostaa Suomessa.

Kimaltelevia Kardashianeja ja koruttomia malleja

Shown on määrä alkaa klo 23:15. Tuttuun tapaansa Kanye antaa odotuttaa itseään hieman. Sekä Madison Square Garden että Tennispalatsin sali ovat lähestulkoon täynnä. Ihmiset vaikuttavat hyväntuulisilta ja odottavaisilta, eikä ketään näytä väsyttävän.

Sitten esitys alkaa. Ensimmäisenä kamera kuvaa, miten Kanye Westin vaimo Kim Kardashian, heidän tyttärensä North, Kimin siskot, äiti ja viime vuonna sukupuoltaan vaihtanut isäpuoli kävelevät paikoilleen valkoisissa turkiksissaan ja kimaltelevissa mekoissaan. Yleisö hurraa New Yorkissa ja myös leffateatterissa ihmiset taputtavat käsiään. Ei ole vaikea arvata, että seuraavan päivän Instagram-kuvavirta täyttyy Kardashianeista ja heidän tyyleistään.

Seuraavaksi paikalle astelee Kanye West. Räppäri kiittää ihmisiä läsnäolosta ja kehottaa heitä tekemään, mitä huvittaa. Fiilistelemään, tanssimaan, laulamaan. Sitten levy lähtee soimaan.

Areenan keskiosaa peittävät suuret kankaat, joiden alta paljastuu satoja paikallaan seisovia, ilmeettömiä malleja puettuna Westin suunnittelemiin Yeezy Season 3 -vaatteisiin. Osa malleista seisoo korkean korokkeen yllä, osa maassa. Asetelmassa ei ole varsinaisesti mitään yllättävää, sillä näin West on esitellyt myös aikaisemmat vaatemallistonsa. Tällä kertaa malleja on kuitenkin satoja.Kardashianit Kanye Westin näytöksessä Näytöksen kaava on yllättävän yksinkertainen. Kamera kuvaa jähmettyneitä malleja ja heidän yllä oleviaan vaatteita. Välillä katse siirtyy taas Westiin. Artisti jammaa musiikkinsa tahtiin ja moikkailee ystäviään. Kyseessä on nimenomaan tietylle porukalle tarkoitettu levynkuunteltusessio, jossa hengaillaan ja fiilistellään.

Vaikka esitykseen ei sisälly suurta spektaakkelia, se ei yleisöä haittaa. Musiikki selvästi iskee, sillä päät nyökkyvät Tennispalatsissa lähes koko ajan. Elokuvateatterimiljöö toimii albumin kuuntelulle paremmin kuin hyvin. Kukaan ei räplää puhelintaan. Kaikki tuijottavat keskittyneesti elokuvasalin suurta ruutua.

Jotain kummallista tässä kuitenkin on.

Ilmassa pauhaavat voimakkaat rap-lyriikat ja vakavamieliset, koruttomat mallit ovat pysäyttävä näky. Välillä harmoniaa rikkovat kuvassa näkyvät Kardashianit, joiden olemus on kaikkea muuta kuin koruton. Toisaalta jokainen Westiä seuraava henkilö tietää, että Kardashianit kuuluvat kiinteästi pakettiin mukaan.

Ei Kanye-keikkaa ilman hämmennystä

Vaikka show’n päähuomion kerää nimenomaan musiikki, esitys tarjoilee myös komiikkaa ja odotettuja wtf-reaktioita. Kun West solvaisee Taylor Swiftiä Famous-kappaleensa lyriikoissa, yleisö alkaa nauraa. Naureskelun kohteena on kuitenkin nimenomaan West, eikä Taylor Swift.

Huvitusta ja hämmennystä aiheuttaa myös Westin esittelemä Only One -videopeli, jonka pääosassa seikkailee hänen edesmennyt äitinsä. Peli kuvaa hänen äitinsä matkaa kohti taivaan portteja. Anteeksi mitä?

- Tämä oli oikeasti työlästä, älkää naurako, West sanoo ja esittää videopelinsä uudelleen.

Näyttää siltä, että musiikillisesti West otetaan tosissaan, mutta muihin kommentteihin yleisö suhtautuu huumorilla.  Räppäri kykenee nauramaan myös itselleen: kappaleella Kanye Loves Kanye hän heittää vitsiä omahyväisyydestään. Ja yleisö nauraa jälleen.

Ihmisten pitäisi olla avomielisempiä ja oikeasti pysähtyä kuuntelemaan hänen musiikkiaan ja sanomaa, eikä vain vihata― Alexandre Kallio

Esitys loppuu hieman yllättäen, kun Kanye ilmoittaa haluavansa lähteä backstagelle vaimonsa ja lastensa luokse. Räppäri poistuu ja areenalla alkaa pauhata Westin lähipiiriin kuuluvien rap-artistien biisejä. Ihmiset alkavat hiljalleen virrata ulos salista sekä New Yorkissa että Helsingissä. 

Kanye-fiilistelijät Alexandre Kallio ja Christofer Talvitie ovat tyytyväisiä näkemäänsä.

- Tosi paljon sellaista, mitä odotinkin. Oletin vaan, että se olisi kestänyt vähän pidempään, Kallio sanoo.

- Mun mielestä tuo levy on koko musiikkihistorian mullistava. Tosi erilainen levy, tuli just sitä mitä mä odotin. Jotain täysin uutta ja erilaista, Talvitie fiilistelee.

Idolina Kanye West on hankala tapaus. Hänen imagoonsa liittyy paljon kielteisiä ja kyseenalaisia asioita, joihin fani ei halua tulla yhdistetyksi. Kalliota Westiin liittyvät negatiiviset uutiset eivät kuitenkaan häiritse.

- Mielestäni media on aina media, ja ne yrittää vain myydä. Ihmisten pitäisi olla avomielisempiä ja oikeasti pysähtyä kuuntelemaan hänen musiikkiaan ja sanomaansa, eikä vain vihata. Kyllä hän on viime aikoina nöyrtynyt tosi paljon, hän sanoo. 

Vaikka levynkuuntelutilaisuus on yllättävän simppeli, varsinaisia nöyrtymisen merkkejä artistista on kuitenkin haasteellista tunnistaa. Eikä tämä tunnu ketään haittaavan, sillä ihmiset ovat valmiita tarpomaan keskellä yötä loskasateessa kuullakseen, mitä Westillä on tällä kertaa näytettävänään.

Ketäpä anteeksipyytelevä tai nöyrä Kanye West edes kiinnostaisi?

Lue myös:

Kanye West leveilee saavutuksillaan ja dissaa Nikea uudessa biisissään