Hyppää pääsisältöön

Kun mummo sanoo kiitos ei - tällaista on elämä yli 55-vuotiaiden asuinalueella

Tennistunti on päättymässä. Siisti jalkakäytävä halkoo millintarkasti leikattua nurmikenttää. Tyylikäs suihkulähde pulppuilee istutusten keskellä. Nyt ollaan asuinalueella, joka on tarkoitettu vain yli 55-vuotiaille.

Hoikka ja hyväryhtinen Kerry Gore, 73, nautiskelee urheilun jälkeisestä olosta aurinkolippa otsallaan. Hän on yksi seniorialueen asukkaista.

– Elämäni alkaa olla tässä. Haluan nauttia siitä täysin rinnoin enkä toimia lastenvahtina.

Kerry kuuluu itse suuriin ikäluokkiin. Hän kasvatti aikanaan neljä lastaan ja kävi töissä. Perheeseen kuului myös hänen äitinsä. Nyt Kerry on päättänyt lopettaa muista huolehtimisen.

– Olen hoitanut oman osuuteni, nyt on aika elää itselleen.

Pikkulapsilta kielletty

Yhdysvalloissa mummojen ja pappojen omat alueet ovat nousseet suosituiksi suurten ikäluokkien eli amerikkalaisittain babyboomereiden keskuudessa. Yli 19-vuotias voi majoittautua alueella tilapäisesti. Lapset sallitaan alueella mutta vain vieraina.

– Tapaan kyllä lapsenlapsiani jouluna ja syntymäpäivinä, Kerry kertoo. Sattumoisin tapaamiset osuvat päiviin, jolloin lapsille kannetaan lahjoja.

Aktiiviseniorit arvostavat oman alueen rauhaa. Hyvinhoidetulla jalkakäytävällä ei näy juoksentelevia pikkulapsia, ei kolmipyöriä, ei palleronsa perään huutavia vanhempia.

– En todellakaan kaipaa itkeviä ja huutavia lapsia tänne.

Nainen pelaa golfia
Nainen pelaa golfia Kuva: Yle marja hintikka live

Seniorikeitaiden voittokulku

Seniorien omat naapurustot eivät ole aivan uusi asia Yhdysvalloissa. Ensimmäinen seniorien asuinalue “Youngtown” perustettiin vuonna 1954 Arizonassa. Siellä alaikäraja oli 65 vuotta.

Kerryn asuinalue sijaitsee Chicagon liepeillä. Se kuuluu Del Webb -nimiseen ketjuun, joka aloitti toimintansa vuonna 1960.

Senioriasuinalueiden voittokulku on muuttanut mielikuvaa ikäihmisistä. Heitä ei enää pidetä väsyneinä vanhuksina vaan aktiivisina, energisinä ihmisinä, jotka päihittävät monet nuoretkin vauhdillaan. Alueilla onkin kymmenittäin erilaisia harrastusmahdollisuuksia, urheilusta kulttuuriin. Ei liene yllättävää, että golf on yksi suosituimmista lajeista. Uskonnollisia rakennuksia esimerkiksi Del Webbiin ei saa rakentaa.

Sukupolvien välinen solidaarisuus koetuksella

Miksi isovanhempien pitäisi hoitaa lapsenlapsia kun hekään tuskin hoitavat isovanhempiaan? Tätä miettii moni eläkepäivistään nauttiva aktiiviseniori.

Kerryn italialaistaustaisessa perheessä oli itsestään selvää, että kun hänen äitinsä jäi yksin, tämä muutti asumaan Kerryn perheen luo. Nykyään on toisin. Nyt ajatellaan, että vanhusten hoito ei ole lasten vastuulla.

Toisaalta kuitenkin usein oletetaan, että isovanhemmat auttavat lastenhoidossa. Seniorialueiden asukkaat ovat toista mieltä.

– Emme ole mikään päiväkoti. Teimme sen lapsillemme selväksi alusta asti, kertoo yksi alueen pariskunnista.

Myös Kerry on sitä mieltä, että terve itsekkyys sopii hyvin elämän viimeisiin vuosiin.

– Olen laittanut ”rahaa pankkiin”. Hoidin ensin kaikki neljä lastani ja työssä käydessäni vielä heidän lapsiaan. Eläkeaika on mielestäni omaani, kuten se on aikanaan heilläkin.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.