Hyppää pääsisältöön

Majavien valtakunta

Kari Soverin kuvaamassa luontodokumentissa Majavien valtakunta seurataan majavaperheen elämää eri vuodenaikoina 2013 - 15. yle tv1
Luontodokumentti seuraa majavaperheen elämää kahden vuoden ajan. Kuva: Kari Soveri Kari Soverin kuvaamassa luontodokumentissa Majavien valtakunta seurataan majavaperheen elämää eri vuodenaikoina 2013 - 15. yle tv1 majavien valtakunta,Yle TV1

TV1 lauantaina 19.3.2016 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 20.3. klo 8.05, Yle Areenassa 9.3. alkaen

Majava on saavuttanut kuuluisuutta taidokkailla pesä- ja patorakennelmillaan sekä erinomaisilla metsurin taidoillaan.

Luontokuvaaja Kari Soverin dokumentissa seurataan majavaperheen elämää eri vuodenaikoina 2013 - 15.

Ravinnon perässä uudelle pesälle

Ravinnon loppuminen edelliseltä asuinpaikalta pakotti majavapariskunnan kolmen poikasensa kanssa etsimään itselleen uuden reviirin. Sellainen löytyi parin kilometrin päästä saman puron varrelta.

Paikka oli majavien aikanaan patoama laaja soistuma vesiallikoineen. Kesänviettopaikaksi se oli ihanteellinen. Ruoaksi kelpaavia vesi- ja rantakasveja oli runsaasti. Pesät olivat valmiina, mutta rapistuneina ne vaativat kunnostusta.

Paikalta hiljan poismuuttaneiden lajitovereiden jäljiltä lehtipuut olivat vähissä. Niiden kuori on majavien pääasiallista talviravintoa.

Elokuvassa seurataan majavaperhettä monissa puuhissa sekä tutustutaan patolammen majavayhteisöön kahden vuoden ajan. yle tv1
Elokuvassa seurataan majavaperhettä monissa puuhissa sekä tutustutaan patolammen majavayhteisöön kahden vuoden ajan. yle tv1 majavien valtakunta,Yle TV1

Puro padotaan

Syksyllä majavien oli muutettava uhkaavan ruokapulan takia puron yläjuoksulle.

Pesäympäristön suojaamiseksi ja ravinnon kuljetusta helpottamaan majavat patosivat ensi töikseen puron. Vesi levittäytyi metsään ja synnytti tulva-altaan.

Vettä pitkin majavat pääsivät käsiksi ruokapuihin. Paljaaksi kalutut puut käytettiin kekopesän rakentamiseen ja padon viimeistelyyn.

Poikaset oppineet hyödyllisiä taitoja

Talvenvietto sujui hyvin ja keväällä vesien auettua majavat muuttivat takaisin lammelle väljempiin oloihin. Kaksivuotiaat poikaset jättivät pesäpiirin ja lähtivät etsimään omaa reviiriä.

Pitkän poikasajan kuluessa ne olivat oppineet emoiltaan asioita, jotka ovat itsenäistymisen kannalta majavalle välttämättömiä.

Poikasten lähdön jälkeen touko-kesäkuun vaihteessa emo synnytti peräti kuusi uutta poikasta. Näiden kehittymistä ja elintapoja seurataan niin pesän sisällä kuin sen ulkopuolella talven kynnykselle asti.

Ohjaus: Kari Soveri. Tuotanto: Oy Soveri Wildlife Films Ltd., Suomi 2016.

Majava on saavuttanut kuuluisuutta metsurina ja luomalla taidokkaita pesä- ja patorakennelmia.
Majava tekee taidokkaita pesä- ja patorakennelmia. Majava on saavuttanut kuuluisuutta metsurina ja luomalla taidokkaita pesä- ja patorakennelmia. yle tv1
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.