Hyppää pääsisältöön

Miten haukottelu liittyy seksiin?

haukottelevia ihmisiä
haukottelevia ihmisiä Kuva: Yle, Tero Kyllönen Haukottelu

Ihminen haukottelee elämänsä aikana yli 250 000 kertaa. Myös eläimet haukottelevat. Haukottelu tarttuu ja sillä on yhteys stressiin, veren happipitoisuuteen ja seksiin.

Haukottelu alkaa jo kohdussa. Nykykäsityksen mukaan varhaisella haukottelulla on merkittävä tehtävä hermoston kehittymisessä.

– Esimerkiksi 13 viikon ikäinen sikiö painaa jo 60 grammaa, joten se kehittää erittäin suurta lihastoimintaa samalla kun hermosto kehittyy. Ilmeisesti haukottelulla on tässä tärkeä rooli. Ei voida kuvitellakaan, että luonto ylläpitäisi mitään hyödytöntä toimintoa sikiökehityksen varhaisessa vaiheessa, kertoo haukottelua tutkinut professori Olivier Walusinski.

lapsi haukottelee
lapsi haukottelee Kuva: Yle, Marko Väänänen Haukottelu

Uusimmat tutkimukset kertovat haukottelun olevan eräänlainen aivojen ilmastointijärjestelmä. Kun lämpötila aivoissa nousee, niin haukottelu sitä puolestaan laskee. Useimmiten haukottelu kuitenkin liitetään väsymykseen.

Voi tuntua oudolta, mutta haukottelu ei ole pelkkä väsymyksen tai uneliaisuuden ilmentymä vaan se voi olla merkki valppauden ja tarkkaavaisuuden stimuloinnista.― unitutkija ja professori Albert Lachman

Yleensä haukotteluun ei liity suurempia ongelmia, mutta tilanne voi olla painajaismainen, jos haukottelu on jatkuvaa. Ongelmia voi ilmetä esimerkiksi tarkkaavaisuutta vaativissa tilanteissa, kuten autolla ajettaessa. Mikäli haukottelu on häiritsevää, kannattaa opetella oikea hengitystekniikkaa eli niin sanottu palleahengitys.

Varsinkin stressitilanteissa hengitys on usein pinnallista, jolloin hiilidioksidia poistuu elimistöstä liikaa. Se puolestaan aiheuttaa haukottelua, huimausta ja tarkkaavaisuushäiriöitä.

Haukottelu voi liittyä myös joihinkin neurologisiin sairauksiin, kuten migreeniin.

Haukottelun on havaittu myös tarttuvan. Sillä ajatellaan olevan yhteys ihmisen empatiakykyyn. On myös todettu, että mitä läheisempi haukottelija, sitä todennäköisemmin haukottelu tarttuu.

Apinoilla lisääntymistoiminto on intensiivinen, lyhyt ja pikainen ja se vaatii äärimmäistä valppautta. Haukottelu voidaan siis ehkä yhdistää paritteluun ja lajin eloonjäämiseen.
― eläinlääkäri, tutkija Pierre Gillet

Apinat ja myös monet petoeläimet haukottelevat ihmisen tapaan. Eläimillä haukottelu on säilyttänyt viestintämerkityksensä, sillä jos esimerkiksi dominoiva apinauros saapuu paikalle haukotellen, se ei tarkoita välinpitämättömyyttä, vaan että uros on äärimmäisen keskittynyt toimeensa.

Näin siis apinoilla, mutta entäpä ihmisillä? Haukottelun ja orgasmin välillä on todettu joitakin yhteyksiä, mutta tieteellisen tarkasti asia on vielä todistamatta.

Asiantuntijat:
OLIVIER WALUSINSKI, professori, Brou, Ranska
ALBERT LACHMAN, professori, Clinigues de l'Europe, Bryssel, Belgia
PIERRE GILBERT,eläinlääkäri, tutkija, Pairi Daizan eläintarha, Brugelette, Belgia

Katso juttu kohdasta 04:52 - 10:33

Lisää ohjelmasta

Voileipiä lautasella
Voileipiä lautasella Kuva: Yle, Akuutti Voileipä,voileipiä lautasella
Ruokapyramidi
Ruokapyramidi Kuva: Yle, Akuutti Ruokapyramidi
Päiväkoti Suvi, Helsingin kaupunki
Päiväkoti Suvi, Helsingin kaupunki Kuva: Yle/Marjo Lundvall akuutti
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä