Hyppää pääsisältöön

Osa 6: Tapas, pinchos vai ración?

tapastiski Espanjassa
tapastiski Espanjassa Kuva: Robert Young tapas

Iberian niemimaan valloittajat ovat jättäneet jälkensä myös espanjalaiseen keittiöön. Oliiveja, viikunoita, munakoisoa, paprikoita, yrttejä ja mausteita... parasta lähiruokaa, possua unohtamatta. Ruoka kuuluu Espanjassa arkeen ja juhlaan. Espanjassa syödään aina.

Ruoka-aineet - Alimentos

Tomate ei ole pelkkä tomaatti

Tomaatteja hallin tiskissä.
Tomaatteja hallin tiskissä. Kuva: oscar gomez tomaatit

Luumutomaatti, kirsikkatomaatti tai pihvitomaatti...jokaisella on oma käyttötarkoituksensa, mutta yksi asia on varma. Se on aina espanjalainen ja maukas.

Juustoja ja makkaroita

Juustot, quesos, ovat olennainen osa espanjalaista ruokakulttuuria. Erityisen suosittuja Espanjassa ovat erilaiset vuohenjuustot, quesos de cabra. Espanjan eri alueilla tuotetaan satoja erilaisia juustoja, mutta tunnetuin on varmasti La Manchasta kotoisin oleva queso manchego.

Juustotiski, Espanja
Juustotiski, Espanja Kuva: Carlos Lorenzo mancheco
Chorizo-makkara pötköjä.
Chorizo-makkara pötköjä. Kuva: cyclonebill chorizo

Chorizo on tyypillinen espanjalainen leikkelemakkara. Chorizoissa käytetään eri mausteita, mutta tavallisesti kaikissa on mausteena jauhettua paprikaa, pimentón. Siitä tulee myös makkaran punainen väri! Butifarra-makkaralla on Katalonian lisäksi pitkät perinteet Baleaarien, Valencian ja Murcian alueilla. Meidän tamperelaista mustaa makkaraa vastaa verimakkara morcilla.

Aceite de oliva – oliiviöljy

Oliivipuun oksa
Oliivipuun oksa Kuva: stew dean oliivipuu

Oliiviöljy on yksi koko Välimeren alueen keittiön perusaineksista. Sitä käytetään kaikessa ruuanlaitossa laadusta riippuen. Laatua valvotaan lainsäädännöllä.

Virgen extra on 100% puhdasta oliiviöljyä. Oliva virgen on myös 100% oliiviöljyä, mutta happamampaa kuin virgen extra. Perusöljy aceite de oliva valmistetaan jalostetusta oliiviöljystä, johon lisätään 15% virgen extra -tyyppistä öljyä. Aceite de orujo de oliva on edullisinta, mutta samalla myös huonolaatuisinta. Se valmistetaan öljyn puristuksessa jääneistä tähteistä.

Oliivipuita rinteillä, Espanja
Oliivipuita rinteillä, Espanja Kuva: Pierre Metivier oliivipuut
Oliiviöljypulloja hyllyssä
Oliiviöljypulloja hyllyssä Kuva: Bryan Allison pullohylly

Espanjalaiset käyttävät salaatteihin virgen- tai virgen extra -öljyjä ja paistamiseen huonolaatuisempia öljyjä. Uppopaistaminen eli friteeraus on suosittu espanjalainen ruuanlaittotapa ja siihen kelpaa huonompikin öljy eikä öljyä tarvitse joka kerta vaihtaa. Käytetty oliiviöljy tulisi kerätä kanistereihin eikä missään nimessä kaataa viemäriin.

El pan

Patonkeja korissa
Patonkeja korissa Kuva: Nic McPhee leipä
Espanjalainen leipomo
Espanjalainen leipomo Kuva: unicellular espanja

Tärkeä osa ateriaa on leipä, pan. Se on vaaleaa, usein patonki ja aina tuoretta. Espanjalainen ei syö vanhaa leipää muuten kuin krutonkina keitossa. Leipä hankitaan usein leipomosta, panaderíasta.

Jamón, jamón – possua poikineen

Kuivattuja kinkkuja roikkuu kaupan tiskillä
Kuivattuja kinkkuja roikkuu kaupan tiskillä Kuva: Jesus Gorriti jamon

Pata negra, jamón serrano, jamón ibérico – ilmakuivattu kinkku on Espanjan kansallisruokaa. Kalleinta possua edustaa tammenterhoilla syötetty jamón ibérico. Kinkut luokitellaan kypsymisajan ja alueen mukaan.
Ilmakuivattu kinkku telineessä keittiössä
Ilmakuivattu kinkku telineessä keittiössä Kuva: Jean Philippe Daigle kinkku
melonia ja kinkkua
melonia ja kinkkua Kuva: Roger Ferrer Ibanez kinkku,Ilmakuivattu kinkku

Monissa perheissä kinkku on perheen ylpeys, jota pidetään pöydällä erityisessä kinkkutelineessä, pyyhkeellä peitettynä. Kinkusta vuollaan ohuita siivuja terävällä veitsellä syiden mukaisesti.
Melón con jamón - melonia ja ilmakuivattua kinkkua on klassikko.

Ruoka-annoksia - ¿Para comer?

Tapas vai pinchos?

Tapas-perinne tulee vanhasta tavasta peittää viinilasillinen pikkulautasella, jolla saattoi olla vaikka palanen kinkkua.
Tapaksina voidaan tarjoilla oliiveja, lihapyöryköitä tomaattikastikkeessa, chorizo-makkaraa, ilmakuivattua kinkkua, paahdettua paprikaa, marinoituja herkkusieniä... Kaikkea, mutta pikkuannoksina.

Tapasannoksia pöydällä
Tapasannoksia pöydällä Kuva: helen-t annos
Annos pinchoja
Annos pinchoja Kuva: Miquel Ibañez pinxo

Pincho on usein patongin palaselle aseteltu pikkusuolainen. Täyte voi olla mitä tahansa kokki on keksinyt – äyriäisiä, makkaraa, kasviksia... Rakennelmat on pistetty yhteen hammastikulla – pinchar, pistää.
Tapaksia ja pinchoja voidaan nauttia alkupaloina tai pääruokana. Tai pelkästään lasillisen kyytipoikana työpäivän jälkeen!

Pikkunälkään bocadillo

Pikkupatongin, bocadillon, täytteenä voi olla kaikkea tortillasta jamón serranoon. Väliin laitetaan yleensä myös tomaatin siivuja, mutta harvemmin salaattia kuten Suomessa. Un bollito on pieni sämpylä.

Sardiinit ja muut merenelävät

Sardiinien grillausta rannalla
Sardiinien grillausta rannalla Kuva: Heather Cowper sardiinit

Espanjasta löytyy mitä erilaisimpia kaloja ja äyriäisiä. Simpukkalajeja on kymmeniä ja parhaiten niihin tutustuu maistelemalla eri lajeja aluksi ravintolassa. Tutuin ateria on varmasti sinisimpukat, mejillones. Rantapäivän huikopala on ehdottomasti annos hiillostettuja sardiineja – las sardinas a la brasa!

Napostellaan

Espanjalaiset syövät usein, mutta pieniä annoksia. Herkkupaloja napostellaan tämän tästä.
Kakkusia ja leivoksia myös maistellaan toisten lautasilta varsin estottomasti, joten pidä varasi ettei se ihana kermakuorrutus mene parempiin suihin.

Pieniä muffinsseja vadissa
Pieniä muffinsseja vadissa Kuva: Rafel Miro muffinssi
kasa auringonkukan siemeniä
kasa auringonkukan siemeniä Kuva: Roger Ferrer Ibanez pipas

Pikkumuffinssi, magdalena, jos toinenkin piristää päivää kummasti. Ja voi sellaisen toki aamiaiseksikin nauttia!
Yksi erikoisimmista tavoista, josta varsinkin nuoriso on innostunut, on auringonkukan siementen narskuttelu – pipas. Con sal tai sin sal...

Juomia - ¿Para beber?

Un café – mutta minkälainen?

Kahvitaulukko
Kahvitaulukko Kuva: Maria Victoria Rodriguez espanja

Kahvin tilaaminen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Keskustelu saattaa mennä vaikka näin:

Buenos dias, un café con leche, por favor.
Hyvää huomenta, yksi maitokahvi kiitos.
¿En vaso o taza ?
Lasissa vai kupissa?
En vaso.
Lasissa.
¿Leche caliente, frío o templado?
Lämmintä, kylmää vai haaleaa maitoa?

Pikku naukku siivittää työpäivään parhaiten, uskoo vanha kansa! Baaritiskillä nautittavan aamukahvin kanssa saatetaan ottaa esimerkiksi anista tai konjakkia – tai anista ja konjakkia, sol y sombra.

Churroja ja paksua suklaata

Kaakaota ja churroa
Kaakaota ja churroa Kuva: Tim Lucas espanja

Madridin ja koko Kastilian alueen jäiset talviaamut ovat tuottaneet tuhdin aamiaisen: munkkitaikinasta tehty kuusisakarainen tanko, churro, nautitaan tulikuuman kaakaon, chocolate, kanssa.

Churrerian terassi
Churrerian terassi Kuva: Elliott Brown kaakao
Churrojen valmistusta
Churrojen valmistusta Kuva: bionicgrrrl churro

Oikea churrokaakao on niin paksua, että siinä seisoo lusikka! Parhaat churrot saa oikeasta churreríasta. Muut makeat herkut ostetaan pastelleriasta.

A tu salud – terveydeksi!

Tapaksia, viiniä ja laseja
Tapaksia, viiniä ja laseja Kuva: LexnGer tapas,Espanja

Espanjalaiset nauttivat alkoholia, mutta kohtuullisesti. Esimerkiksi juhlissa on todella häpeällistä olla humalassa. Johtuneeko siitä, että heiltä puhe kyllä luistaa muutenkin ja nauru on herkässä!

Viinialueista kuuluisimmat ovat Ribera del Duero ja La Rioja. Espanjalainen punaviini, tinto, mutta myös maan roséviinit, rosados ovat suosittuja. Kesäinen herkku on mansikat ja cava, kuohuviini. Monen mielestä parhaat mansikat tulevat Andalusiasta, Huelvasta. Un copa de vino blanco, por favor - Lasi valkoviiniä, kiitos!

Muita juomia

Espanjalaiset juovat harvoin hanavettä. Vesi ostetaan pulloissa kaupasta ja se on usein kivennäisvettä – con gas. Ja jokaisella on vesistä tietysti oma suosikkinsa...

Kivennäisvesipullo
Kivennäisvesipullo Kuva: LexnGer kivennäisvesi
Mies halaa vichy catalan -pulloa
Mies halaa vichy catalan -pulloa Kuva: Candice and Jarrett vichy

Tuorepuristettu appelsiinimehu, zumo de naranja, on suosittu juoma. Kaupoissa myydään erityisiä ohutkuorisia tuoremehuappelsiineja, naranjas para zumo. Tiesitkö, että Espanjassa kasvatetaan eniten eri appelsiinilajeja maailmassa!

Yleisiä kesäjuomia ovat tinto de verano (punaviiniä, jäitä ja Casera-limsaa) ja sangría (punaviiniä, sitruunalimsaa ja hedelmälohkoja). Molempia saa myös valmisjuomina kaupoista litran muovipulloissa. Valencian seudulta on kotoisin kylmä, mantelinen kesäjuoma horchata (de chufa). Myös pieni hanaolut, una caña, maistuu kuumana kesäpäivänä.

El botellón

Nuorison "pussikaljakokoontumiset", el botellón, herättävät paljon keskustelua. Julkiselle paikalle ryypiskelemään kokoontuvat tuhannet nuoret ovat joidenkin mielestä jopa kansallinen ongelma. Tilaisuuksia on yritetty pitää kurissa siirtämällä ne tietylle alueelle, botellódromos. Kutsu saapua paikalle liikkuu tekstiviesteinä.

Ruoka-ajat - La comida

El desayuno – aamiainen

Espanjassa aamu alkaa makeasti ja aamiainen on päivän pienin ateria. Se nautitaan usein kahvilassa, matkalla töihin. Monelle riittää pikkukupillinen vahvaa kahvia baaritiskillä tai maitokahvi, café con leche.

Espanjalainen leivos Napolitana
Espanjalainen leivos Napolitana Kuva: proggie espanja
Kahvia lasissa
Kahvia lasissa Kuva: K59 lasi

Aamukahvin seuraksi otetaan usein jokin perusleivonnainen, pastel. Yksi suosituimmista on suklaa- tai vaniljatäytteinen Napolitana. Lapsille maistuvat makeat murot, keksit ja suklaatahna sen kaikissa eri muodoissa. Täällä ei päivä ala puurolla!

Suolainen aamiainen

Tyypillinen suolainen aamiainen on paahdettu sämpylän puolikas, jonka päälle on levitetty tomattimurskaa, pan con tomate. Aamiaispaahtarille, tostada, saatetaan lorauttaa myös pelkkää oliiviöljyä, aceite.

Tyypillinen aamiainen - kahvi, leipää tomaattimurskalla
Tyypillinen aamiainen - kahvi, leipää tomaattimurskalla Kuva: Diane Jones aamiainen
Kinkku-juusto voileipä
Kinkku-juusto voileipä Kuva: Kim kinkku-juusto voileipä

Tosinälkäisen aamiainen on pan con jamón y queso, kinkku-juustoleipä. Myös viipale espanjalaista munakasta, tortillaa, on mainio aamupala, jolla pärjää vapisematta lounaaseen asti. Myös kotona nautittu aamiainen on simppeli ja nopea.

El almuerzo, la comida – lounas

Mies tutkiin päivän ruokalistaa, menú del día
Mies tutkiin päivän ruokalistaa, menú del día Kuva: CPGXK espanja

Edullinen, kolmen ruokalajin lounas on suosittu, koska lounas on espanjalaisen arjen pääateria. Hintaan sisältyy usein leipä, juoma ja jälkiruoka.
Lounasajoissa on alueellista vaihtelua, mutta yleensä se nautitaan kello 13 – 15 välillä. Monet nauttivat lounaan myös kotona, jonne nuorimmat lapset ovat jo tulleet koulusta.

La cena – illallinen

Illallinen nautitaan sitä myöhempään mitä etelämmäksi mennään. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että ennen iltakymmentä on aivan liian kuuma lämpimän aterian nauttimiseen. Illalliselle mennään isoissa seurueissa ja pöydässä istutaan pitkään. Myös lapset valvovat iltamyöhään.

Patatas bravas - annos chili-majoneesi perunoita
Patatas bravas - annos chili-majoneesi perunoita Kuva: Antonio de la Mano patatas bravas
Grillattua mustekalaa ripauksella chiliä
Grillattua mustekalaa ripauksella chiliä Kuva: Trevos Huxham grilliruoka

¿Para compartir? Jaetaanko annos? Ravintolalasku pysyy kohtuullisena, kun annokset jaetaan useamman ruokailijan kesken.

Postre – Jälkiruoka

Espanjalaiset rakastavat makeaa, erityisesti makeita jälkiruokia. Kaupoissa hyllyt notkuvat jos minkälaisia kakkuja ja leivoksia. Ravintolassa jälkiruuaksi tilataan usein vanukasta, esimerkiksi crema catalana tai arroz con leche, riisivanukasta. Myös hedelmät ovat suosittu jälkiruoka.

Una barbacoa al aire libre – nyt rillataan!

Grillausta puistossa
Grillausta puistossa Kuva: ryangs grilli

Sunnuntaisin kokoonnutaan usein puistoalueille tai rannalle grillaamaan ystävien kesken nyyttäriperiaatteella. Mukaan kutsutaan koko laaja ystäväpiri ja sukulaiset. Syödään, jutellaan, pelataan ja nautitaan.

Unelmien täyttymys - el Papaya

Venezuelalainen Manuel Andara päätti ystäviensä kanssa toteuttaa suuren unelmansa laittaa pystyyn oma ravintola kaukana työttömyyden riivaamasta kotimaasta. Espanjan hyvät raaka-aineet ja ravintolakulttuuri houkuttelivat.
Nyt porukka pyörittää Barcelonassa omaa luomuravintolaa, Papayaa, jonka filosofiana on terveellinen ruoka. Manuel näkee Venezuelan ja Espanjan välillä paljon yhteisiä piirteitä.

Reseptejä - Recetas

Tortilla – Perunamunakas

Tortilla-kilpailun satoa
Tortilla-kilpailun satoa Kuva: Ayuntamiento de Valdemoro tortilla

3 isohkoa perunaa
1 sipuli
4-5 munaa
suolaa
oliiviöljyä
Kuutioi kuoritut perunat ja sipuli. Paista hiljalleen ruskistamatta kunnes perunat ovat täysin kypsiä. Vatkaa kananmunat kevyesti haarukalla kulhossa, lisää joukkoon suolaa ja pippuria sekä paistetut perunat ja sipulit. Kaada seos takaisin hyvin öljyttyyn paistinpannuun ja anna paistua, kunnes munakas on hyytynyt. Laita iso lautanen pannun päälle ja pyöräytä nopeasti ympäri. Valuta munakas lautaselta takaisin pannulle ja paista nopeasti toinenkin puoli.

Pan con tomate – Tomattimurskaa ja leipää

Pan con tomate - leipää tomaattimurskalla
Pan con tomate - leipää tomaattimurskalla Kuva: jaulaDeArdilla tomaattimurska

kypsiä tomaatteja kuutioina tai murskana
oliiviöljyä
(valkosipulia)
paahdettu sämpylänpuolikas tai vaalea leipäviipale
Espanjalaiset tarjoavat tomaattinsa erillisessä pikkukulhossa ja murska on aina vastavalmistettua.Tee siis pieni annos kerrallaan!

Dorada al sal – Doradaa suolassa
Suolakuoressa haudutettu kala on erittäin helppo valmistaa. Kala säilyttää mehevyytensä eikä siitä tule liian suolainen vaikka näin voisi luulla!

Dorada-kala suolapedissä
Dorada-kala suolapedissä Kuva: Javier Lastras suolapeti
Dorada-kalaa suolaperillä
Dorada-kalaa suolaperillä Kuva: jaulaDeArdilla suolapeti

2 kg karkeaa merisuolaa
vaalealihaisia kaloja esim. isoja ahvenia tai kuhaa
taltta ja vasara

Peitä uunivuoan pohja runsaalla suolalla. Laita petiin perattu ja suomustettu kala. Ei muita mausteita. Lisää päälle paksu suolakerros. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Suolakuori on kivikova, mutta lohkeaa vasaralla napauttamalla. Poista suola ja aseta tarjolle!

¡Buen provecho!

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!